Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμφωνία στο Eurogroup - "ξεκλειδώνει" δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ

Συμφωνία που "ξεκλειδώνει" δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα επετεύχθη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος εστίασε στο ζήτημα της ανάπτυξης, δηλώνοντας τη στήριξη του Eurogroup στη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι η στρατηγική θα στηριχτεί στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων από 0 έως 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Dijsselbloem σημείωσε πως η εφαρμογή των
συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συνεισφέρει ήδη στη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Πρωτογενές λεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2022
To Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτευχθεί, βάσει ανάλυσης της Κομισιόν, με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά πλησιόν του 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
"Η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης και θα προσπαθήσουμε να σταθεί στα πόδια της", είπε ο Dijsselbloem.
Εκπροσωπώντας τον ESM, ο επικεφαλής Klaus Regling, διευκρίνισε πως το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ωριμάζει το καλοκαίρι, καθώς και σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Η πρώτη εκταμίευση δόσης θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους, και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα. Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις που θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.
Οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι το ποσό της δόσης που ήταν προς συζήτηση ανερχόταν στα 8,5 - 9 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η ελληνική πλευρά πίεζε για υψηλότερο ποσό. 
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η σημερινή συνεδρίαση θα κατέληγε σε συμφωνία. 
Η "αισιοδοξία" αφορούσε την απόφαση για εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων το οποίο προτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να κινείται περί τα 8,5-9 δισ. ευρώ, αλλά και στην πρόθεση που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του EurogroupJeroen Dijsselbloem να υπάρξει σήμερα κάποια επιπλέον "σαφήνεια" για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της ευρωζώνης, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!