Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Coeure: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, σειρά του Eurogroup

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε μια "αποφασιστική πράξη" για την Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeure.
Μιλώντας τρεις ημέρες πριν από την συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Coeure κάλεσε τους υπουργούς να βρουν μια λύση που θα φέρει πίσω τους επενδυτές και τους καταθέτες. Η συμφωνία είναι το κλειδί για την εκταμίευση των κεφαλαίων πριν την αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο.

"Ελπίζω, όπως και η ΕΚΤ το ελπίζει, ότι αυτή θα είναι η τελική συνάντηση", ανέφερε ο Coeure σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες πολιτικές, όσον αφορά το μνημόνιο και τώρα είναι σειρά των υπουργών του Eurogroup να κάνουν πράξεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".
Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ίσως δεν προσφερθεί στην Ελλάδα μία ουσιαστικά βελτιωμένη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν για μέτρα ελάφρυνσης, πέρα της παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων διάσωσης.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει από τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πλεόνασμα μπορεί να διατηρήσει η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων διάρκειας έως 15 ετών θεωρήθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επαναφέρει το χρέος της χώρας - επί του παρόντος περίπου το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - σε βιώσιμη πορεία.
Η Ελλάδα βασίζεται στη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ένα βήμα που θα καθιστούσε την επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων λιγότερο δαπανηρή.
Ο Coeure, ωστόσο, κάλεσε να μην συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα.
"Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική, έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ό,τι θα βγει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανόνες μας", ανέφερε το στέλεχος, που είναι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. "Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις” πρόσθεσε.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!