Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Το ΔΝΤ βάζει στον 'πάγο' συντάξεις και εργασιακά

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδια των υπουργείων δικαιοσύνης και αγροτικής ανάπτυξης που βρίσκονται στην Βουλή αναμένεται να κλείσουν όσα από τα 20 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης εντοπιστούν από το σημερινό Eurowokring group ότι χρειάζονται νομοθέτηση.

Το πιο "καυτό" κεφάλαιο είναι η αλλαγή που έχει επιβάλλει το ΔΝΤ στα εργασιακά. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ζήτησε από το Eurogroup του Μαΐου, να απαλειφθεί η ημερομηνία που έχει μπεί στο νομοσχέδιο (δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018) για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κάτι τέτοιο όμως περιορίζει το όποιο κέρδος από την διαπραγμάτευση στα εργασιακά στο ότι απλώς
δεν θα αυξηθεί το όριο απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα.
Το δεύτερο θέμα θα είναι μια σχετικά νέα απαίτηση των δανειστών και αφορά της παράταση του «παγώματος» των συντάξεων που θα περικοπούν από το 2019 για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2022 αντί του 2021 που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ένα δύσκολο προαπαιτούμενο είναι ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων για αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Με δεδομένο ότι ο όγκος των συγκεκριμένων συντάξεων ξεπερνά τις 60.000, θα έπρεπε να επανυπολογιστούν 6.000 συντάξεις άμεσα, στόχος μάλλον αδύνατος, εάν αυτή είναι η τελική μορφή του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.
Θα πρέπει να υπάρξουν επίσης εφαρμοστικές αποφάσεις για την έμμεση αύξηση των εισφορών στους ελευθέρους επαγγελματίες από το 2018 μέσω του υπολογισμού των εισφορών στο μικτό εισόδημα από όπου για πρώτη φορά δεν θα έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους .
Δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί και η νομική γνώμη που το ΔΝΤ έχει ζητήσει να επισυναφθεί για την συνταγματικότητα των νέων περικοπών που έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις από το 2019, τη στιγμή που το ελεγκτικό συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά
Ένα ακόμη τμήμα των προαπαιτούμενων που μένει ανοιχτό αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα:
Στο Ελληνικό εκτός από ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για τους ελέγχους από δασική και αρχαιολογική υπηρεσία εκκρεμεί και η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής.
Πρέπει επίσης να προχωρήσει η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ .
Εκκρεμότητα αποτελεί και ένα σχέδιο δράσης που θα πρέπει α παρουσιάσουν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομιών και περιβάλλοντος για την ρύθμιση των οφειλόμενων ύψους 2,4 δις ευρώ των ιδιωτών προς την ΔΕΗ
Θα πρέπει τέλος να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία και υπουργικές αποφάσεις για τις δαπάνες υγείας την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων και την αύξηση του ποσοστού χρήσης των γεννοσήμων.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...