Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ΔΝΤ βάζει στον 'πάγο' συντάξεις και εργασιακά

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδια των υπουργείων δικαιοσύνης και αγροτικής ανάπτυξης που βρίσκονται στην Βουλή αναμένεται να κλείσουν όσα από τα 20 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης εντοπιστούν από το σημερινό Eurowokring group ότι χρειάζονται νομοθέτηση.

Το πιο "καυτό" κεφάλαιο είναι η αλλαγή που έχει επιβάλλει το ΔΝΤ στα εργασιακά. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ζήτησε από το Eurogroup του Μαΐου, να απαλειφθεί η ημερομηνία που έχει μπεί στο νομοσχέδιο (δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018) για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κάτι τέτοιο όμως περιορίζει το όποιο κέρδος από την διαπραγμάτευση στα εργασιακά στο ότι απλώς
δεν θα αυξηθεί το όριο απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα.
Το δεύτερο θέμα θα είναι μια σχετικά νέα απαίτηση των δανειστών και αφορά της παράταση του «παγώματος» των συντάξεων που θα περικοπούν από το 2019 για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2022 αντί του 2021 που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ένα δύσκολο προαπαιτούμενο είναι ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων για αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Με δεδομένο ότι ο όγκος των συγκεκριμένων συντάξεων ξεπερνά τις 60.000, θα έπρεπε να επανυπολογιστούν 6.000 συντάξεις άμεσα, στόχος μάλλον αδύνατος, εάν αυτή είναι η τελική μορφή του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.
Θα πρέπει να υπάρξουν επίσης εφαρμοστικές αποφάσεις για την έμμεση αύξηση των εισφορών στους ελευθέρους επαγγελματίες από το 2018 μέσω του υπολογισμού των εισφορών στο μικτό εισόδημα από όπου για πρώτη φορά δεν θα έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους .
Δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί και η νομική γνώμη που το ΔΝΤ έχει ζητήσει να επισυναφθεί για την συνταγματικότητα των νέων περικοπών που έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις από το 2019, τη στιγμή που το ελεγκτικό συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά
Ένα ακόμη τμήμα των προαπαιτούμενων που μένει ανοιχτό αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα:
Στο Ελληνικό εκτός από ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για τους ελέγχους από δασική και αρχαιολογική υπηρεσία εκκρεμεί και η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής.
Πρέπει επίσης να προχωρήσει η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ .
Εκκρεμότητα αποτελεί και ένα σχέδιο δράσης που θα πρέπει α παρουσιάσουν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομιών και περιβάλλοντος για την ρύθμιση των οφειλόμενων ύψους 2,4 δις ευρώ των ιδιωτών προς την ΔΕΗ
Θα πρέπει τέλος να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία και υπουργικές αποφάσεις για τις δαπάνες υγείας την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων και την αύξηση του ποσοστού χρήσης των γεννοσήμων.
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!