Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Νέος ΣΥΡΙΖΑ ή μια ακόμα άσκηση ματαιοπονίας;


Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Γραμματέα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2016 υποτίθεται ότι θα είναι «ανοιχτό» και φιλοδοξεί να συνταιριάξει τον πολιτικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το κομματικό δυναμικό που παρέμεινε, με τους πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθούν αυτοί οι ευγενείς και φιλόδοξοι στόχοι. Διότι, όπως έχει τραγουδήσει ο Ζαγοραίος «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί». Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικά και κοινωνικά νεκρός οργανισμός, όπως είναι και η κομματική Νέα Δημοκρατία. Τα υλικά τους μπορούν να είναι χρήσιμα μόνο ως λίπασμα – κι αυτό δεν είναι σίγουρο.

Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν καθαρά ότι ήταν ανύπαρκτη η αντιστοίχιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Οι φοβεροί και τρομεροί λαφαζαναραίοι που έπιαναν στις ψηφοφορίες της ΚΕ 30 και 40 τοις εκατό, αποδείχτηκε πως αντιστοιχούσαν σε ένα περιθωριακό μόνο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία μέσω της ψήφου τους επανέφερε στις πραγματικές τους πολιτικές διαστάσεις.
Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι διαφορετικό στις νέες κομματικές επιχειρήσεις: θα παραμείνουν κοινωνικά ανύπαρκτες και πολιτικά προβληματικές. Και απλά θα καθυστερήσουν αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: τη δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου, νεολαιίστικου, λαϊκού και ευρωπαϊκού κόμματος εξουσίας, που θα επανακαθορίσει τα όρια του χώρου μεταξύ της παραδοσιακής δεξιάς (ΝΔ) και της απολιθωμένης αριστεράς. Και θα παράγει πολιτική για τον εικοστό πρώτο αιώνα, αντί να αναπαράγει τα κλισέ του προηγούμενου.
Όσοι αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση, ας απαντήσουν ειλικρινά: τι αξίζει σήμερα ή στο ορατό μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα; Πιθανότατα ούτε καν όσο αποτιμήθηκε η πολιτική αξία των λαφαζαναραίων. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του…
Αλλά ένας πολιτικός χώρος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τον τόπο, δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται αποκλειστικά από ένα πρόσωπο και να προσδιορίζεται από ένα ανάξιο λόγου κομματικό σχήμα.
Αυτό λειτούργησε μια φορά, σε επίπεδο εκλογών. Είναι απολύτως αδύνατον να αποδειχτεί συμβατό με μια μακροχρόνια πετυχημένη διακυβέρνηση.
Αυτά έχω να καταθέσω εγκαίρως και με όση σαφήνεια διαθέτω, για να εξηγήσω γιατί η προσπάθεια για «νέο» ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά. Και για να μη λένε μετά οι φίλοι συριζαίοι, όταν έρθουν τα δύσκολα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί άδειο κέλυφος, ότι δεν τους μίλησε κανείς για τα αυτονόητα.
http://www.toportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...