Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μιχελάκης: «Να διδάσκεται στα σχολεία η γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού»

mixelakis-na-didasketai-sta-sxoleia-i-genoktonia-toy-thrakikou-ellinismou-

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο κατάθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ζητώντας να διδάσκεται στα σχολεία η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης.

«Οι Έλληνες της Θράκης υπέστησαν συστηματικές διώξεις πρωτόγνωρης σκληρότητας και αγριότητας από τον βουλγαρικό και τον τουρκικό εθνικισμό, κάτι που είναι σχεδόν άγνωστο στις νεότερες γενιές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.
Αναλυτικά:
«Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 10.558 από 14-5-2013 ερώτησής μου με θέμα την ανάγκη διδασκαλίας στα σχολεία της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, επανέρχομαι για την ανάγκη ανάδειξης και
διδασκαλίας μιας ακόμη γενοκτονίας, δυστυχώς “αφανούς” για το ευρύ κοινό, αυτής του Θρακικού Ελληνισμού.

Οι Έλληνες της Θράκης υπέστησαν συστηματικές διώξεις πρωτόγνωρης σκληρότητας και αγριότητας από τον βουλγαρικό και τον τουρκικό εθνικισμό, κάτι που είναι σχεδόν άγνωστο στις νεότερες γενιές.

Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια αφελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης ξεκίνησε το 1885, συνεχίστηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, για να ολοκληρωθεί με τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Έλληνες της Αυτόνομης Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) όταν αυτή καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους το 1885 ανέρχονταν σε 110.000. Όμως με μια σειρά σκληρών και βίαιων μέτρων οι Βούλγαροι διέλυσαν τις ελληνικές κοινότητες, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, έδιωξαν τους Έλληνες κληρικούς και εξανάγκασαν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, προχωρώντας στον εκβουλγαρισμό όσων απέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες.

Περαιτέρω, το 1913 κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο, αν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Δυτική Θράκη, υποχρεώθηκαν εν συνεχεία λόγω της συμφωνίας του Βουκουρεστίου να την εγκαταλείψουν και να αποσυρθούν δυτικά του Νέστου, παραδίδοντάς την στους Βουλγάρους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η γενοκτονία του ελληνισμού της Δυτικής Θράκης.

Η συστηματική και βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Δυτικής Θράκης οδήγησε στην προσφυγιά 200.000 Έλληνες, ενώ αρκετές χιλιάδες είναι αυτοί που θανατώθηκαν κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1913-1918, μέχρι δηλαδή την άφιξη των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, ως νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στο ελληνικό στοιχείο της Ανατολικής Θράκης κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, καθώς προέβησαν σε πράξεις γενοκτονίας με δολοφονίες και εξορίες των Ελλήνων της Ανδριανούπολης, των Σαράντα Εκκλησιών, της Ηρακλείας, της Τυρολόης, της Σωζοαγαθούπολης κ.λπ.

Ο διωγμός και η τρομοκρατία των Ελλήνων της Θράκης συνεχίστηκε με ανάλογη σκληρότητα και αγριότητα από τον Απρίλιο του 1941 και μετά, όταν οι Γερμανοί επέτρεψαν στους Βουλγάρους να εισέλθουν στη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία με σκοπό να τις προσαρτήσουν στο Βουλγαρικό κράτος.

Όπως είναι γνωστό, η τελευταία πράξη αφελληνισμού της ευρύτερης περιοχής γράφτηκε από τους Τούρκους, αρχής γενομένης το 1955, με το διωγμό και το βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολής, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Οι παραπάνω καταστροφές και λεηλασίες ολόκληρων ελληνικών πόλεων και χωριών της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης, που συνοδεύτηκαν από πρωτοφανείς βαρβαρότητες και φρικαλεότητες εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού, είχαν ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό περιοχών με έντονη την παρουσία του ελληνικού στοιχείου αδιαλείπτως από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επειδή η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό σκοπιμοτήτων,

Επειδή οι νεότερες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν κάθε πτυχή της ιστορίας τους,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα;

Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της διδακτέας ύλης στα σχολεία της χώρας μας, με ιστορική επάρκεια και διεξοδική προσέγγιση»;
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...