Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας - Ουγγαρίας για τις δηλώσεις περί «ναζιστικών μεθόδων» της Μέρκελ


Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας - Ουγγαρίας για τις δηλώσεις περί «ναζιστικών μεθόδων» της Μέρκελ

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Γερμανίας και της Ουγαρίας εξελίχθηκε ο πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την αποστροφή του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν περί «ναζιστικών μεθόδων» τις οποίες προέσαψε στην Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ορμπάν παραλλήλισε την πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου για την Ουγγαρία με την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην χώρα του τον Μάρτιο του 1944.
Στις δηλώσεις αυτές απάντησε έντονα η γερμανική κυβέρνηση: ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Ορμπάν για
«αξιοθρήνητο εκτροχιασμό, τον οποίο σαφώς απορρίπτουμε».


Ο Ορμπάν έκανε τον εν λόγω παραλληλισμό την περασμένη Παρασκευή, στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «180 λεπτά», όπου συνηθίζει να σχολιάζει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Την τελευταία Παρασκευή η εκπομπή επικεντρώθηκε στις δηλώσεις που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη για την Ουγγαρία στο ευρωπαϊκό φόρουμ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού WDR.

H καγκελάριος είχε ασκήσει κριτική στα ελλείμματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στην Ουγγαρία, δηλώνοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να φέρουμε την Ουγγαρία στον σωστό δρόμο, αν και δεν θα στείλουμε αμέσως το ιππικό». Με αυτή την αναφορά θέλησε να παραπέμψει η Μέρκελ στις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ στο ίδιο φόρουμ, ο οποίος θεωρούσε πιθανή μία έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ.

Ο Ορμπάν αντέδρασε με σφοδρότητα και ειρωνεία στις δηλώσεις Μέρκελ. «Οι Γερμανοί έστειλαν ήδη μία φορά το ιππικό και, μάλιστα, με τη μορφή αρμάτων μάχης», επεσήμανε ο ούγγρος Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Παράκλησή μας, να μην τα ξαναστείλουν. Ούτε τότε ήταν καλή ιδέα και δεν λειτούργησε».

Εκτός από την ανακοίνωση Βεστερβέλε, αντίδραση προκλήθηκε και εκ μέρος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τις δηλώσεις Ορμπάν: «Το περιεχόμενο της δήλωσής του είναι τόσο γελοίο, ώστε δεν χρειάζεται καν να γίνει αντικείμνεο σχολιασμού» είπε στο Spiegel Online.

Η ουγγρική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο» του Ορμπάν και ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, Λάζλο Κόβατς, επεσήμανε ότι με τις δηλώσεις της είχε ταχθεί η Μέρκελ εναντίον μίας άμεσης παρέμβασης στα δρώμενα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν περιορίστηκε πάντως στα σχόλια για τη Μέρκελ, αλλά επιτέθηκε, επίσης, στους «δυτικούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Τα δημοσιεύματα για έλλειμμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στην Ουγγαρία αποτελούν «μόνον έναν αποπροσανατολισμό, γιατί η οικονομική πολιτική μας περιορίζει τα συμφέροντα των μεγάλων, δυτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ορμπάν.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...