Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα



Ακόμα και αν η Ελλάδα «έχει μπει στην επενδυτική ατζέντα των Κινέζων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και αν κυριαρχεί η αισιοδοξία της ανάπτυξης και της βαθιάς ανάσας για την οικονομία, το οικονομικό δίκτυο Bloomberg κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο και επικεφαλής οικονομολόγο στη Maverick Intelligence, Μέγκαν Γκρίν, η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει σελίδα και δεν πρόκειται σύντομα να το κάνει.

«Κρίνοντας από το κλίμα στις αγορές και το πλήθος των ξένων δημοσιευμάτων την τελευταία εβδομάδα, η Ελλάδα επιτέλους αλλάζει σελίδα. Αμφιβάλλω», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γκριν, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα των Financial Times και του Wall Street Journal τα οποία μιλούσαν για
σαφή αλλαγή κλίματος και επιστροφής επενδυτών στην Ελλάδα.

«Ενάντια σε όλη την ευφορία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ύφεση στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του έτους έφτασε στο 5,3% καταγράφοντας τον 19ο διαδοχικό μήνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ», γράφει η οικονομολόγος και διερωτάται: «Θα υπάρξει ανάκαμψη;».

Μπορεί να παρατηρεί θετικά σημάδια, όπως την έγκριση της εκταμίευσης της διπλής δόσης των 7,5 δις. ευρώ από το Eurogroup και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch σε B- από CCC, ωστόσο επισημαίνει πως η διαβάθμιση της Ελλάδας παραμένει έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Την ίδια ώρα θεωρεί ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος, αναφέροντας ότι τα hedge funds επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, αλλά οι επενδύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες.

«Ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μακρύ δρόμο μέχρι να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους και να μπορέσουν να δανείσουν.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό εξαιτίας της γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού κλίματος, το θολού νομικού συστήματος και του αργού και συχνά διεφθαρμένου δικαστικού συστήματος», λέει η Γκριν.

Σαν να μην έφτανε το ομιχλώδες τοπίο που περιγράφει η αρθρογράφος, προβλέπει πως η ευαίσθητη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ισορροπία που η χώρα διατηρεί τους τελευταίους έξι μήνες, μπορεί να δοκιμαστεί αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Κλείνοντας το για κάποιους απαισιόδοξο και για άλλους ρεαλιστικό κομμάτι της, η Γκριν υποστηρίζει πως αδιαμφισβήτητα υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δεν παρατηρούνταν πριν έξι μήνες.

Τονίζει, μάλιστα, πως υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα «να προσποιηθεί ότι τα κατάφερε, να κεφαλαιοποιήσει τα μικρά καλά νέα ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη σε επενδυτές και νοικοκυριά, μέχρι να φτάσει η πραγματική ανάπτυξη».

Με…παραμυθένια διάθεση, ολοκληρώνει: «Τις νεράιδες της εμπιστοσύνης υπονομεύουν ωστόσο τα οικονομικά θεμελιώδη που δείχνουν πως το πρόσφατο κλίμα ευφορίας είναι λιγάκι υπερβολικό».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...