Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σύνοδος Κορυφής κατά της φοροδιαφυγής



Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενεργειακή πολιτική θα είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ένα σχέδιο που θα καθορίζει πώς θα γίνεται η ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών, μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα να καταλήξουν σε μία απόφαση για το θέμα αυτό.

Οι ηγέτες των 27 χωρών θα εξετάσουν επίσης το κόστος της ενέργειας και το θέμα των επενδύσεων, καθώς η Ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. «Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις πολιτικές μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης», αναφέρεται σε ένα
προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επικαλείται το Bloomberg.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την κλιμάκωση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, αφού οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων. «Προτεραιότητα θα δοθεί σε προσπάθειες για την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο επίπεδο της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν τη συμμετοχή των χωρών - μελών στην ανταλλαγή πληροφοριών μετά από μία μεταβατική περίοδο. Η αρχική συμφωνία του 2005 εξαιρούσε την Αυστρία και το Λουξεμβούργο από τις απαιτήσεις αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει τώρα να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστήσουν επίσης την προσοχή «στην προσφορά διαθέσιμης και διατηρήσιμης ενέργειας» και τις επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η σύνοδος κορυφής αυτό τον μήνα θα προηγηθεί της συνόδου του Ιουνίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της ύφεσης.
City press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...