Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Διαγράψτε το Μνημόνιο»!



Tη ρήξη με το μνημόνιο ή την επαναδιαπραγμάτευσή του υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους οι Πορτογάλοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες, στο εντυπωσιακό ποσοστό του 82,5%, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι η κυβέρνηση πρέπει είτε να σπάσει τη συμφωνία με την τρόικα, η οποία αντιπροσωπεύει τους διεθνείς πιστωτές, είτε να μπει σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης!
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Eurosontagens σε δείγμα 1.025 ερωτηθέντων, με αφορμή τα δύο χρόνια από την υπογραφή του μνημονίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για βοήθεια 78 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή
ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και για να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2011. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 47,8% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία, ενώ το 27% των πολιτών δηλώνει ότι είναι της άποψης ότι δεν ελήφθησαν επαρκώς «υπόψη τα χαρακτηριστικά της χώρας».

Το πρόγραμμα της τρόικας τερματίζεται τον Ιούνιο του 2014 και το 55,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ήδη ότι η κατάσταση της χώρας έως τότε θα έχει επιδεινωθεί κι άλλο, με την οικονομική κρίση να είναι βαθύτερη και την ανεργία να έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ηδη το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε έναν χρόνο, ενώ η ανεργία έφτασε το ποσοστό-ρεκόρ του 17,7%. Αυτή η πολιτική λιτότητας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, προκαλώντας εντάσεις ακόμη και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, αρχηγός του μικρού συντηρητικού κόμματος CDS-PP, μέλους του κεντροδεξιού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία, τάχθηκε εναντίον ενός σχεδίου που προβλέπει μια ειδική εισφορά από τους συνταξιούχους. Ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από 21 μέλη διάφορων πολιτικών τάσεων, για να εξετάσει «τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας στην περίοδο μετά την τρόικα».
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...