Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς υποψηφιότητα ενώ ο χρόνος πιέζει – Στα «χαρακώματα» οι τάσεις για την κατεύθυνση του κόμματος

Έξι μέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα που κατά δήλωσή του «παραμέρισε» για να έρθει το «νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», δεν υπάρχει καμία επίσημη υποψηφιότητα, παρά το έντονο παρασκήνιο που όπως όλα δείχνουν αργεί να παράξει αποτέλεσμα. Όμως ο χρόνος πιέζει καθώς το θέμα των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να λήξει στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 15 – 16 Ιουλίου.

Επιπλέον, «υποψηφιότητες» καίγονται χωρίς να εμφανίζονται καινούριες.
Χθες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, δύο μέρες μετά την δημοσιοποίηση της εισήγησής του στην ΠΓ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα της ανάδειξης νέας ηγεσίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος σε μια διαδικασία με την οποία δεν συμφωνεί, εννοώντας την εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί Έκτακτο Συνέδριο όπου θα αποτυπώνονται οι νέοι συσχετισμοί και οι θέσεις.

Έτσι άφησε ανοιχτό να είναι υποψήφιος αν η διαδικασία αλλάξει, δηλαδή προηγηθεί συνέδριο «το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις, πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία» και στη συνέχεια ακολουθήσει η εκλογή προέδρου ώστε οι πολιτικές θέσεις και η πολιτική φυσιογνωμία να προσδιορίσουν και το πολιτικό πρόσωπο και όχι το αντίστροφο. Δεν μπορεί, σημείωσε ένα συνέδριο να είναι «όμηρος ενός προσώπου ή όμηρος κάποιων μηχανισμών».

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής κατά πλειοψηφία.

Επίσης, πιθανόν να «καίγεται» και η πιθανή υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, μετά την χθεσινή εξέλιξη που ήρθε να υπενθυμίσει την ιστορία του Ματιού. Η κ. Δούρου παραιτήθηκε της βουλευτικής της ασυλίας, μετά το σχετικό αίτημα προς τη Βουλή του Δικαστηρίου στο οποίο διεξάγεται η δίκη για την φονική πυρκαγιά. Η δίκη διακόπηκε μέχρι να εξασφαλιστεί η άδεια της Βουλής καθώς η πρώην περιφερειάρχης Αττικής που πλέον όμως εκλέγεται βουλευτής, βρίσκεται μεταξύ των 21 κατηγορουμένων. Η ίδια δήλωσε πως παραιτείται της ασυλίας της, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπευστούν οι διαδικασίες «ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης».


Στο μεταξύ, ο Νίκος Παππάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει περαιτέρω, ενώ και ο Παύλος Πολάκης που θεωρείται «ζεστός» για να είναι υποψήφιος, επίσης δεν έχει βγει πιο μπροστά. Περαιτέρω, οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης, εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των παρασκηνιακών συζητήσεων ως οι υποψηφιότητες που σκέφτεται η εσωκομματική μειοψηφία, ωστόσο και αυτοί δεν έχουν εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον.

Από εκεί και πέρα, τα «καρφιά» στελεχών για τις ευθύνες της ήττας πηγαινοέρχονται, ενώ η διαμάχη για την κατεύθυνση που θα πρέπει πάρει το κόμμα την επόμενη μέρα «μαίνεται» και δημόσια.


Ενδεικτικά χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης έστρεψε τα βέλη στον Χρήστο Σπίρτζη, απαντώντας ουσιαστικά στα καρφιά του πρώην υπουργού Υποδομών, μια μέρα πριν, για το οικονομικό επιτελείο που «δεν κατάλαβε ότι οι παροχές Μητσοτάκη έδωσαν μεγάλη ανάσα στην αγορά». Ειδικότερα, ο Π. Σκουρλέτης αντέκρουσε την κριτική που κατά βάση στρέφεται εναντίον των προσώπων που στηρίζει η Ομπρέλα για τη διαδοχή, λέγοντας ότι και ο ίδιος ο Χρ. Σπίρτζης υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα «στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου» όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Με τη σειρά του ο ίδιος έδειξε ευθύνες προς την πλευρά της ηγεσίας, για πράγματα που ήταν σωστά αλλά δεν ιεραρχήθηκαν στην κορυφή, ή για την αποτίμηση που δεν έγινε εγκαίρως με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει μπροστά του θέματα για τα οποία δεν έκανε αυτοκριτική όπως το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που έγινε θέμα με τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου λίγες μέρες πριν τις εκλογές.


Αιχμές για τις ευθύνες, άφησε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν πήραμε χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία» μιλώντας για τα επιδόματα των 150, 100 και 50 ευρώ, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως κοροϊδία, αλλά η κοινωνία φαίνεται πως τα είχε ανάγκη. Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ότι στρέφεται επίσης κατά της Έφης Αχτσιόγλου, αν και κατ’ άλλους δείχνει την ηγεσία που είχε και τον τελευταίο λόγο για τη ρητορική του κόμματος.

Ο Γιώργος Τσίπρας επέσεισε τον κίνδυνο διάσπασης αν και όπως είπε αυτός ο κίνδυνος «είναι υπαρκτός αλλά δευτερεύων», με πρώτο τον κίνδυνο «να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση κα ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος». «Πρέπει να μείνουμε ενιαίοι» προέτρεψε.
Α. Κοτσακάς: «Ψευδοδίλημμα» η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει αριστερά ή στο κέντρο

Θέση στην συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πήρε και ο Αντώνης Κοτσακάς, με άρθρο του στο topontiki.gr. O Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην μετά Τσίπρα εποχή, εφόσον «υποκατάστατο δεν πρόκειται να βρεθεί», το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με ένα σύγχρονο οπλοστάσιο ιδεών, που θα ανταποκρίνεται στις νέες διαιρετικές τομές. Με το βλέμμα και στις τρέχουσες εσωκομματικές διαδικασίες ανέφερε ότι «η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα» και όχι το αντίθετο και υπογραμμίζει πως είναι «ανάγκη να διαμορφωθεί πολιτική πλατφόρμα» που θα ανοίγει «προοπτικές ενοποίησης της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας σε προοδευτική κατεύθυνση».

Χαρακτήρισε «ψευδοδίλημμα» τη συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς την Κεντροαριστερά ή την παραδοσιακή Αριστερά και τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «νέα μεγάλη Αριστερά» που θα προχωρήσει με «σύνθεση» και «υπέρβαση».

Όσο για το αν απέτυχε η διεύρυνση, επισήμανε ότι αυτή εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο καθώς δεν έγινε «με όρους κοινωνικής αντιστοίχισης» αλλά «εξαντλήθηκε στους όρους πολιτικής γεωγραφίας».
https://www.topontiki.gr/2023/07/05/siriza-choris-ipopsifiotita-eno-o-chronos-piezi-sta-charakomata-i-tasis-gia-tin-katefthinsi-tou-kommatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...