Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Τα κόμματα και οι ταυτότητες

Οκ. Πάνος Σκουρλέτης προχθές, εμμέσως, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ταυτότητα, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Μια κατά βάση σωστή διαπίστωση, που έχει την ερμηνεία της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μόνο που δεν κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις γι’ αυτόν τον λόγο. Κέρδισε, πρωτίστως, λόγω των υποσχέσεων που έδωσε και δευτερευόντως διότι η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε τις συνέπειες της διακυβέρνησης 2012-2014. Στη συνέχεια, αντιλήφθηκαν πως για να παραμείνουν στην εξουσία έπρεπε να κάνουν ένα άνοιγμα προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Κατάλαβαν δηλαδή το αυτονόητο. Το αυτονόητο πολλές φορές εύκολα το αντιλαμβάνεσαι, αλλά δύσκολα εφαρμόζεις την ουσία του. Κάπου εδώ χάθηκε η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική τον έσερνε προς μετριοπαθέστερες θέσεις, όμως οι αριστερές καταβολές του δεν επέτρεπαν αυτή τη μετατόπιση. Οταν κυβερνούσε, η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν αποτέλεσμα μιας ταξικής – ιδεολογικής επιλογής, κατά δήλωση του αρμοδίου υπουργού. Αποτέλεσμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμπε στην κοινωνία μια θολή εικόνα, χωρίς σαφές στίγμα.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις γιατί είχε ευκρινή ταυτότητα; Σε πρώτο επίπεδο η απάντηση είναι όχι. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές διότι έπεισε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων για τις διαχειριστικές της ικανότητες, όπως αποτυπώνονταν πρωτίστως στο πρόσωπο του ηγέτη της. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε με το πώς αντιμετώπισε, επί του πεδίου, τις όχι λίγες κρίσεις που προέκυψαν. Ομως, κάπου είναι κρυμμένο και ένα δεύτερο επίπεδο. Δεν υπάρχει διαχείριση ζωτικών ζητημάτων χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Δεν υπάρχουν ιδεολογικά ουδέτερες κρίσιμες αποφάσεις. Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν εντός των ιδεολογικών συντεταγμένων της, όπως τις χάραζε εν κινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κλασικό παράδειγμα, η απόφαση να εγκαταλείψει ένα χώρο στα δεξιά της στις υπερσυντηρητικές δυνάμεις, καθώς ο προσανατολισμός της είχε στραφεί προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και σε ένα τμήμα της Κεντροαριστεράς.

Η Νέα Δημοκρατία έχει βρει τις ιδεολογικές ισορροπίες της και διαρκώς επιβεβαιώνει –μέχρι στιγμής– τις διαχειριστικές της ικανότητες. Το προέχον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δουν αν μπορούν να βαδίσουν όλοι μαζί και προς τα πού. Ειδάλλως, υπάρχουν και τα διαζύγια.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562497433/ta-kommata-kai-oi-taytotites/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...