Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΠΑΣΟΚ: Προσγείωση, μετριοπάθεια, ακεραιότητα

Τον… κεντρώο δρόμο της μετριοπάθειας και της αυστηρής αλλά ουσιαστικής κριτικής στην κυβέρνηση ακολουθεί στα πρώτα του βήματα στη νέα βουλή το ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη θα ξεδιπλωθεί μέρα με τη μέρα, με κορυφαία στιγμή τη συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αυτό που λένε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι σκοπεύουν να επικεντρωθούν στις κινήσεις της κυβέρνησης κάνοντας «προγραμματική και εποικοδομητική πολιτική αντιπολίτευσης», που θα προέλθει μέσα από τις κοινωνικές συμμαχίες. Παράλληλα, αποκλείουν κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας να «καρπωθούν» όσα μπορούν από τον νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Παρθενική εμφάνιση του προέδρου

Καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον τον αρχηγό του στη Βουλή, οι συνεργάτες του δίνουν τεράστια σημασία στην παρθενική του εμφάνιση. Από την Τρίτη ο Ανδρουλάκης ετοίμαζε την ομιλία του καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα περιγράψει τις προγραμματικές θέσεις και λύσεις που ο ίδιος βλέπει ως σοσιαλδημοκράτης».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Οι στοχεύσεις του θα είναι τρεις: υγεία, θεσμοί, επιτελικό κράτος. Εκεί αναμένεται να κάνει αναφορά και στο παρελθόν του Κινήματος αλλά και τις επιτυχίες που είχαν οι κυβερνήσεις του, ενώ θα επιτεθεί στον πρωθυπουργό για τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης διακυβέρνησής του.

Αντιπολιτευτική τακτική

Στη Χαριλάου Τρικούπη μέρα με τη μέρα χαράζουν και την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα. Αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη είναι πως η άσκηση κριτικής θα έχει επίκεντρο το εθνικό συμφέρον, το οποίο θα καθορίσει τις συναινέσεις και τις αντιπαραθέσεις. «Δεν θα μπούμε σε μία στείρα αντιπολίτευση» ξεκαθαρίζουν και θυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες, τα μέτρα στήριξης και άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης στην προηγούμενη Βουλή.

Σχολιάζοντας πάντως τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και την παρουσία των «γαλάζιων» στη Βουλή, σημειώνουν: «Η εικόνα ενός κυβερνητικού κόμματος το οποίο μόλις εξελέγη και αναλώνεται αφενός μεν στον αυτοθαυμασμό για το ποσοστό του, αφετέρου στις ειρωνείες εις βάρος κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι μια ωραία εικόνα».

Τέλος στα σενάρια με ΣΥΡΙΖΑ

Ως ευκαιρία να ξανασυστηθούν με την κοινωνία βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη έγινε η πρώτη σύσκεψη της επιτροπής την Τρίτη, στην οποία συντονιστής ορίστηκε ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Στη Χαριλάου Τρικούπη, παρατηρώντας τα ανοίγματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείουν κάθε πιθανή συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν πως σε ό,τι έχει να κάνει με την Αυτοδιοίκηση έχουν το πάνω χέρι.

Παράλληλα πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, πετυχαίνοντας «μικρές» και «μεγάλες» νίκες, θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Στην ουσία δεν θέλουν να αφήσουν αναξιοποίητες τις ευκαιρίες που δίνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αναζητεί όχι μόνο αρχηγό, αλλά και πολιτική ταυτότητα. Θεωρούν, λοιπόν, ότι θα βρίσκεται για πολύ μεγάλο διάστημα σε εσωκομματική αναταραχή. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Ξανά στους δρόμους σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Καθώς οι εκλογές δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν στάθηκε ψηλά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως έγινε στην περιφέρεια, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν νέες δράσεις στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι «κοινωνικές συμμαχίες» που θα χτιστούν τις επόμενες μέρες θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, όπου ο Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός βουλευτής, γίνονται όλα τα βήματα για να ολοκληρωθεί το γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνονται συνεχώς συσκέψεις με στελέχη και τοπικούς φορείς ώστε να μη φανεί η απουσία εκπροσώπησης από το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Σε αυτές θα συμμετέχει ο Ανδρουλάκης.
https://www.topontiki.gr/2023/07/07/pasok-prosgiosi-metriopathia-akereotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...