Είναι η πρώτη συνεδρίαση οργάνου τόσο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής όσο και μετά την παραίτηση Τσίπρα. Εκ των πραγμάτων ζητήματα αποτίμησης έχουν μπει στην άκρη καθώς επείγουν τα διαδικαστικά ζητήματα, για τα οποία θα γίνει συζήτηση αύριο. Οι χρόνοι είναι πιεστικοί πλέον καθώς το κόμμα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται όχι απλώς από ξαφνική απουσία ηγεσίας, αλλά αποχώρηση του επι 15 έτη δημοφιλούς ηγέτη της που ήταν ουσιαστικά το στοιχείο ενότητας του κόμματος. Ταυτόχρονα και εξ αυτού, όπως λόγω και του εκλογικού αποτελέσματος το κόμμα βρίσκεται σε συνθήκες μεγάλης απογοήτευσης στη βάση που χτυπούν το καμπανάκι της αποδρομής, τη στιγμή που μπροστά του έχει τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές σε ένα χρόνο περίπου.
Επικρατέστερη η Γεροβασίλη για επικεφαλής της ΚΟ
Βασικό και άμεσο ζήτημα συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία είναι η συμφωνία πάνω στο πρόσωπο που θα αναδειχθεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και η συζήτηση για το ποια θα είναι η προτιμότερη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επικρατέστερη θεωρείται η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όλη την προηγούμενη τετραετία.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή για πρόεδρο του κόμματος πλέον γίνεται από τα μέλη της βάσης και όχι από τους συνέδρους. Επομένως απαιτείται μεγάλη κινητοποίηση μετά την εκλογική κόπωση και την απογοήτευση της βάσης, αν αυτή η διαδικασία γίνει μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, με βάση τα σενάρια που ακούγονται.
Στο μεταξύ τα πράγματα στο εσωτερικό δείχνουν να έχουν αλλάξει τις τελευταίες ώρες σε σχέση με το σκηνικό των προηγούμενων ημερών, προ της αποχώρησης ή παραίτησης Τσίπρας.
Αν και η πλειοψηφική τάση της Κίνησης Μελών (συνεδρίασε χθες) εμφανιζόταν να προωθεί fast track διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι, – υπολογίζοντας όμως με βάση την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία – πλέον τα μέλη της φέρονται να επιθυμούν το Συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποια υποψηφιότητα που να συγκεντρώνει την στήριξη όλης της τάσης και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.
Η υποψηφιότητα Τεμπονέρα που έχει προτείνει η τάση ΡΕΝΕ (η οποία προήλθε από την Κίνηση Μελών) έχει το πρόβλημα ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής επομένως θα προκαλέσει σκηνικό διαρχίας. Στις πιθανές υποψηφιότητες προσώπων από αυτή την τάση καταγράφονται και πρόσωπα όπως η Ρένα Δούρου, και ο Παύλος Πολάκης, το ερώτημα όμως είναι αν έχουν την ομόθυμη στήριξη της τάσης τους.
Πιο γρήγορες διαδικασίες φαίνονται να θέλουν πλέον τα μέλη της εσωκομματικής μειοψηφίας (Ομπρέλα) τα οποία όμως δείχνουν να ποντάρουν σε πρόσωπα όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Η τάση αυτή προχωρά σε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη το απόγευμα, αν και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τρέχει, ο Ιούλιος μόλις ξεκίνησε και αν υπάρξει απόφαση για εκλογή νέου αρχηγού πριν τις θερινές διακοπές, θα πρέπει άμεσα να εκδηλωθούν και οι υποψηφιότητες. Μέχρι στιγμής πάντως, και όσο δεν έχουν συζητηθεί καν οι όροι ανάδειξης νέου αρχηγού και το σχετικό πλαίσιο, κανείς από τους πιθανούς διαδόχους δεν έχει επίσημα εκδηλώσει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα.
https://www.topontiki.gr/2023/07/01/siriza-se-exelixi-i-paraskiniakes-diergasies-gia-eklogi-neou-archigou-sinedriazi-avrio-i-politiki-grammatia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου