Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Το κούτελο της κυβέρνησης

Ουδείς –λογικός τουλάχιστον– άνθρωπος µπορεί να κατανοήσει πώς σκέφτονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, η οποία τώρα συρρικνώθηκε σε Εξεταστική αποκλειστικώς για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Προχθές εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βουλευτών ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Είπε πως «απολύτως καμία διασύνδεση δεν υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στο Predator» και ότι «ο πρωθυπουργός δεν είχε γνώση της επισύνδεσης στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη». Μέχρι εδώ, όλα καλά και όσα είπε θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Ή, τουλάχι-στον, ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει.

Μετά, όμως, ξεκινούν τα ερωτήματα. Γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έκρινε ότι η συνεδρίαση, που αφορούσε αποκλειστικώς το Predator, έπρεπε να είναι απόρρητη; Από τη στιγμή που, όπως τουλάχιστον δήλωσαν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, η ΕΥΠ και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν σχέση με το κακόβουλο λογισμικό, ποιο εθνικό μυστικό προστατεύεται; Δεν σκέφθηκαν καν ότι αυτή η στάση αναιρεί τη βασική τους άμυνα; Οταν ακολουθείται η ίδια τακτική μυστικότητας για τις επίσημες υποκλοπές της ΕΥΠ και τις παράνομες διά του Predator, όλοι θα πιστέψουν πως αυτές οι δύο πρακτικές συνδέονται. Στο κάτω κάτω της γραφής, η ΕΥΠ παράγει –έστω με πολλούς αστερίσκους– εθνικό έργο. Οι σκοτεινοί χειριστές του Predator, που παρακολουθούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.ά., παράγουν αντεθνικό έργο. Γιατί να προστατεύονται διά του απορρήτου;

ADVERTISING


Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τη γαλαντόμα στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας απέναντι στους πωλητές του Predator. Δύο από αυτούς, οι κ. Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιος, δήλωσαν πως δεν μπορούν να έρθουν για να καταθέσουν διότι είναι στο Λονδίνο. Δεν βρήκαν εισιτήριο; Δεν τους βόλευε η ώρα; Αγνωστο. Πάντως, αντί οι βουλευτές της Ν.Δ. να εξοργιστούν γι’ αυτήν την περιφρόνηση στον κορυφαίο θεσμό του Κοινοβουλίου και στα πρόσωπά τους, είπαν: «Κανένα πρόβλημα! Θα σας στείλουμε γραπτό ερωτηματολόγιο για να απαντήσετε με την ησυχία σας και χωρίς διευκρινιστικές ερωτήσεις, που αν μη τι άλλο είναι ενοχλητικές».


Τέλος πάντων, ακόμη και αν δεν οργίστηκαν μπορούσαν να τους στείλουν τα εισιτήρια (τόσα και τόσα πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι) ή/και να βρουν μια ημερομηνία που να βολεύει. Επρεπε να το κάνουν, όχι γιατί οι υποκλοπές βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία (βουλευτές που σε λίγους μήνες θα είναι υποψήφιοι δεν πολυνοιάζονται για τέτοια) αλλά για να καθαρίσουν το κούτελο της κυβέρνησης, η οποία –όπως λέει η ίδια– αδίκως κατηγορείται και για το Predator.

https://www.kathimerini.gr/opinion/562161724/to-koytelo-tis-kyvernisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...