Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

SOS από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΕΦΕΤ: Σε οριακό επίπεδο ο έλεγχος τροφίμων στη χώρα μας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον έλεγχο των τροφίμων στη χώρα μας, κρούει ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) επισημαίνοντας ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τον εν λόγω τομέα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε πλήρη απαξίωση. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ο ΕΦΕΤ είναι “τραγικά υποστελεχωμένος”, η μείωση μισθολογικών απολαβών τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει το 40%, ενώ η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη, ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας, ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου.
Παράλληλα, τονίζουν ότι: “Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΙΙΙ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων. Επικαλούμενοι την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, παρουσιάζουν τον έλεγχο από ιδιώτες ως μονόδρομο. Το ίδιο μοντέλο ελέγχου από ιδιώτες εφαρμόστηκε στην Αγγλία με αποτέλεσμα την υγειονομική κρίση της «νόσου των τρελών αγελάδων». Στη χώρα μας πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εκχώρηση εμβολιαστικών προγραμμάτων ζωοανθρωπωνόσων πχ βρουκέλλωσης σε ιδιώτες με ανεπιτυχή αποτελέσματα.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...