Ορθώς το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην προφυλακιστεί ο αστυνομικός που κατά τη διάρκεια της καταδίωξης σκότωσε τον νεαρό Ρομά. Βεβαίως το έγκλημα είναι βαρύ. Σε καμιά περίπτωση δεν άξιζε ο θάνατος ενός δεκαεξάχρονου για 20 ευρώ βενζίνης. Για την ακρίβεια δεν έπρεπε καν να γίνει καταδίωξη –κατά πως λένε οι νόμοι και τα διατάγματα για τη λειτουργία της αστυνομίας– πόσο μάλλον να βγει το θανατηφόρο πιστόλι.
Αλλά ο ανακριτής, ο εισαγγελέας, το δικαστικό συμβούλιο δεν δικάζουν την πράξη καθαυτή. Σταθμίζουν αν και κατά πόσον ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής, αν υπάρχει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων αδικημάτων και αν ο αστυνομικός μπορεί να επηρεάσει την έρευνα για το αδίκημά του. Για το τελευταίο μπορεί να
υπάρξουν εύλογες αμφιβολίες. Ο πιστολέρο –ελεύθερος πια– μπορεί να συνεννοηθεί με τους άλλους αστυνομικούς ώστε να υποστηρίξουν όλοι το αφήγημα περί εμβολισμού κάποιας μοτοσικλέτας κ.λπ. Δεν έχουμε στοιχεία περί αυτού και θα εμπιστευθούμε εκείνους που τα έχουν.Γενικώς πάντως οι αθρόες προφυλακίσεις, τις οποίες διατάσσουν οι δικαστές προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, εμπεριέχουν μια θεσμική απρέπεια και δημιουργούν μια πρακτική ανωμαλία. Στα πρακτικά επιβαρύνουν το εξαιρετικά επιβαρυμένο σύστημα σωφρονισμού. Οι φυλακές είναι υπερπλήρεις με καταδικασμένους. Η θεσμική απρέπεια είναι πως δικαστές, Μέσα Ενημέρωσης, και συνακολούθως η κοινωνία, θεωρούν την προφυλάκιση ως «προκαταβολή ποινής», δίχως να έχει επιβληθεί η ποινή.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η προφυλάκιση δεν διατάσσεται με βάση τη στάθμιση των τριών παραγόντων που προείπαμε, αλλά εξαρτάται από τη βοή του πλήθους. Ετσι κρατείται η μητέρα της 12χρονης στον Κολωνό παρ’ όλο που δεν ήταν ύποπτη φυγής, δεν υπήρχε κίνδυνος διάπραξης άλλων τέτοιων αδικημάτων και φυσικά δεν μπορούσε να επηρεάσει την έρευνα. Ας εξαιρέσουμε το γεγονός ότι το θύμα σε όλες τις καταθέσεις δηλώνει ότι η μητέρα της δεν γνώριζε.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Το καλοκαίρι αθωώθηκε παμψηφεί ένας 44χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης που είχε χαρακτηριστεί «ο εμπρηστής του Κρυονερίου». Είχε μείνει προφυλακισμένος 11 μήνες, επειδή συνελήφθη την εποχή που όλοι ήθελαν να βρεθεί ποιος βάζει φωτιές στα δάση. Οταν υπήρξε πάνδημη οργή για τις φασαρίες της Νέας Σμύρνης (9.3.2021) ένας τριαντάχρονος με το παρατσούκλι «Ινδιάνος» έμεινε 7 μήνες προφυλακισμένος, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή παρουσίασε στοιχεία ότι την ώρα των επεισοδίων έπαιζε μπάσκετ στην Ελευσίνα.
Οι προφυλακίσεις δεν είναι τσάμπα προκαταβολές ποινών. Κάποιοι τις πληρώνουν, με πρώτο το κράτος δικαίου.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562195675/oi-prokatavoles-poinon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου