Παράλληλα, μίλησε για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, για την δικαίωση της κυβέρνησης των «Σαμαροβενιζέλων» (όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός), το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, μάχη των ιδεών.
Το περιβόητο ερώτημα των προηγούμενων ημερών «τι θα πει ο Σαμαράς για τις υποκλοπές» το άφησε για το τέλος της ομιλίας του.
«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τα τηλέφωνα, θα ήταν αδιανόητο. Να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς να δείχνουμε ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Η ΝΔ θεμελίωσε δημοκρατία, δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια» υπογράμμισε σχετικά.
Η λιτή αλλά περιεκτική αναφορά για τις υποκλοπές Σαμαρά μπορεί να θεωρηθεί ως σαφή αιχμή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον αντίποδα, εκτιμάται, ότι οι αναφορές Σαμαρά στο θέμα ήταν «τόσο όσο». Πώς άλλωστε, ενώ σχολίασε τόσες θεματικές, θα μπορούσε να μην πει τίποτα για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων
Εξάλλου, στο τέλος της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας ότι «η παράταξη οφείλει να δώσει την μάχη των ιδεών ενωμένη, ανεξάρτητα από τις εκλογές. «Με τη ψυχή μου και τη συνείδησή μου, την πατρίδα σαν πυξίδα, είμαι παρών για την παράταξη μας».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία (η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής) και στην αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών (Rafale) και φρεγατών, ο κ. Σαμαράς, έκανε ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό.
«Ήταν σωστό ότι η χώρα υπέγραψε την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής. Πολύ σωστό που πήραμε Rafale και Belh@ra. Πολύ σωστό που προωθήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμισή της σε Σεφανοβίκειο και Σούδα. Αυτά παρακάμπτουν την Τουρκία και της αφαιρούν σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Όλα αυτά έγιναν σωστά και το πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο Σαμαράς.
Το δεύτερο «μπράβο» του Σαμαρά στον Μητσοτάκη αφορούσε στην έναρξη εξορύξεων για φυσικό αέριο στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Σκοπιανό
Φυσικά, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο «Σκοπιανό», όπως το αποκάλεσε, κάνοντας λόγο ότι η ΝΔ ορθώς καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών. Προέβλεψε, δε, ότι μετά την διδαχή της σλαβομακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, θα υπάρξει αίτημα και για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας».
«Τα Σκόπια έχουν συμφωνία με την Βουλγαρία ότι η γλώσσα τους δεν είναι μακεδονική, αλλά βουλγαρικό ιδίωμα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί και εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Θα διδάσκεται στην Ελλάδα γλώσσα που δεν υπάρχει. Σε λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε μακεδονική μειονότητα στην χώρα μας. Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Βλέπετε δεν υπήρχε ένας κωστας Καραμανλής όπως το 2008 να απειλήσει με βέτο. Οι Πρέσπες αποσταθεροποιούν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια».
Σύγκρουση και Πρέσπες του Αιγαίου
Όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Άγκυρα με τον πιο «θρασύ» τρόπο ετοιμάζεται για σύγκρουση με την Ελλάδα. «Η Τουρκία θέλει να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ΑΟΖ – την γαλάζια πατρίδα εγώ ξέρω ως γαλάζια μόνο την πατρίδα μας» είπε.
Τόνισε, δε, ότι με βάση το άρθρο 121 του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όλα τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ «άρα και το σύμπλεγμα του Καστελοριζου». «Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας, να μας πάνε σε Πρέσπες του Αιγαίου. Δεν θα το επιτρέψουμε και σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε» κατέληξε ο Σαμαράς.
https://www.aftodioikisi.gr/politiki/deite-zontana-tin-omilia-toy-antoni-samara/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου