Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Δηλητήριο

Βρίσκεται παντού: στη βροχή, στο φαγητό μας, ακόμα και στον ανθρώπινο πλακούντα! Το πλαστικό δηλητηριάζει τη ζωή στη Γη.

Αλλά επιτέλους υπάρχει ελπίδα.

Για πρώτη φορά, περισσότερες από 100 χώρες ζητούν μια νέα διεθνή συνθήκη για να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση! 

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε τεράστια παγκόσμια στήριξη για την πιο ισχυρή συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη μάστιγα του πλαστικού. Υπόγραψε πριν συναντηθούν οι κυβερνήσεις – ας τους ξεκουφάνουμε!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Φίλες και φίλοι,

Το έχουμε δει να στραγγαλίζει τη ζωή στους βαθύτερους ωκεανούς και στα ψηλότερα βουνά. Τώρα σοκαριστικές μελέτες εντοπίζουν πλαστική ρύπανση παντού: στη βροχή, στο φαγητό μας, στο νερό που πίνουμε, ακόμα και στον ανθρώπινο πλακούντα! Δηλητηριάζει εμάς – κι όλη τη ζωή στη Γη.

Αλλά επιτέλους έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΗΕ εξετάζει μια νέα φιλόδοξη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Αν οι χώρες συμφωνήσουν, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να καθαρίσουμε τον πλανήτη μας! Αλλά μεγάλοι ρυπαντές προσπαθούν ήδη να αποδυναμώσουν την πρόταση.

Είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε πως όλος ο κόσμος υποστηρίζει την ισχυρότερη δυνατή συνθήκη για να μπει τέλος στη μάστιγα του πλαστικού! Οι κυβερνήσεις συναντιούνται σε λίγες μέρες – υπόγραψε και διάδωσέ το παντού:






Απαίτησε μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά

Το πλαστικό είναι τοξικό απ’ τη στιγμή που ξεκινά η παραγωγή του. Προέρχεται απ’ τα ίδια βρώμικα ορυκτά καύσιμα που πυροδοτούν την κλιματική κρίση. Και δεν αποσυντίθεται! Ένα πλαστικό μπουκάλι διασπάται σε μικροσκοπικά, αόρατα κομματάκια που μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο μέσω νερού κι αέρα, μολύνοντας τις θάλασσες και τα ποτάμια μας, ακόμα και το σώμα μας!

Ακόμα κι η βροχή είναι μολυσμένη με πλαστικό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως 1.000 τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν σε προστατευόμενους εθνικούς δρυμούς ετησίως – είναι σαν να βρέχει πάνω από 120 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια!

Η απειλή είναι παγκόσμια και χρειαζόμαστε μια επείγουσα, συντονισμένη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό περισσότερες από 100 χώρες ζητούν μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη, που μπορεί να βάλει τέλος στην κουλτούρα των πλαστικών μιας χρήσης και να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα μέλλον ασφαλές για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το κλίμα μας.

Όμως μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και χημικών, αλλά κι ορισμένες χώρες με πρωτοστάτη την Ιαπωνία, προσπαθούν ήδη να νερώσουν το σχέδιο. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να δείξουμε στις κυβερνήσεις μας, που συναντιούνται αυτόν τον μήνα στην κρίσιμη συνάντηση του ΟΗΕ, πως πολίτες σ' όλο τον κόσμο απαιτούμε την πιο ισχυρή συνθήκη για να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση:

Απαίτησε μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά

Το έχουμε ξανακάνει. Το κίνημά μας πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και πιο πρόσφατα κινητοποιηθήκαμε απ’ όλο τον κόσμο για να σταματήσουμε τις πλούσιες χώρες που πετούν τα πλαστικά τους απόβλητα στα αναπτυσσόμενα κράτη. Γνωρίζουμε πως μάχες σαν κι αυτές μπορεί να είναι χρονοβόρες κι οι διεθνείς συνθήκες δεν φέρνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, αρκετά γρήγορα. Αλλά αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ για μια συντονισμένη, παγκόσμια αντιμετώπιση – γι’ αυτό πρέπει όλες κι όλοι να ενώσουμε τώρα τις φωνές μας και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση μέχρι να πετύχουμε έναν κόσμο ασφαλή απ’ τα πλαστικά.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Σπύρος, Laura, Luis, Anneke, Huiting, Muriel, Stefanie, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου