Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Κυβερνητικό κόμμα, αλλά με… προϋποθέσεις

Μπορεί στο Κίνημα Αλλαγής να εστιάζουν σήμερα, στην σκληρή πλην δίκαιη αντιπολίτευση, που όμως θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, δεν κρύβουν όμως ότι στο βάθος της σκέψης τους, υπάρχει πάντα η …κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ερωτηθείς για το θέμα της κυβερνησιμότητας, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε (Σκάι 100,3) πως «προφανέστατα, εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα το οποίο φιλοδοξεί να είναι πάντα στην αντιπολίτευση. Όχι. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση». Μιλώντας όμως για το ενδεχόμενο να κληθεί να συνεργαστεί

με ένα κόμμα μετεκλογικά υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε μία σειρά από προϋποθέσεις που καθιστούν το όλο εγχείρημα δύσκολο, τουλάχιστον αν μιλάμε για τις ερχόμενες εκλογές. Ειδικότερα, ο ίδιος έκανε λόγο για ‘κυβέρνηση με όρους πολιτικών προτεραιοτήτων’, ζητώντας ισχυρή εντολή από τους πολίτες. «Όσο πιο ισχυροί είμαστε στις επόμενες εκλογές, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο ελληνικός λαός μέσω του προγράμματός μας, να ζήσει καλύτερες μέρες», είπε.

Όπως μάλιστα, εξηγούσαν αργότερα συνεργάτες του, το πιο σημαντικό σε μια τέτοια συζήτηση είναι η ισχύς των κομμάτων την επομένη των εκλογών, αφού «ο λαός θα κρίνει αν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, συγκυβέρνηση, ή νέες εκλογές», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ξεκαθάριζαν, εξάλλου, ότι στον βαθμό που τους αφορά, για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για συγκυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν θα πρέπει να είναι πολύ ‘ανοιγμένη’ η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων. Όπως, δηλαδή, έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν θα συζητούσαν για συγκυβέρνηση στον βαθμό που το πρώτο κόμμα είχε 35% και το δεύτερο 15%, αφού εκτιμούν ότι μόνο με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, μπορεί να καταστεί εφικτό να γίνουν πράξη οι προγραμματικοί στόχοι του κόμματος, ή πάντως να ενταχθεί ένα κομμάτι τους στην κυβερνητική ατζέντα. Ακόμα όμως και αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, θέτουν ζήτημα προγραμματικό, επιμένοντας ότι αν ετίθετο θέμα συγκυβέρνησης, θα επέβαλαν σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά σε αυτή, είτε μιλά κανείς για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, μία πατριωτική εξωτερική πολιτική, όπως εκείνοι την εκφράζουν κ.ο.κ.

http://www.matrix24.gr/2022/02/kivernitiko-komma-alla-me-proipothesis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου