Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ο Πούτιν... «καίει» το «δώρο Πάσχα»

Το εξαιρετικά περίπλοκο σκηνικό που διαμορφώνεται διεθνώς με την παρόξυνση της ουκρανικής κρίσης αποτελεί, τούτη την ώρα, τον νούμερο 1 «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μόνον στην αρχή των ανατιμήσεων και του σπιράλ ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ στην κυβέρνηση υπολόγιζαν ότι από τον Μάρτιο και μετά –που σιγά σιγά περιορίζονται και οι ανάγκες των πολιτών για θέρμανση στην μισή τουλάχιστον χώρα- θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται μία αποκλιμάκωση τιμών, τελικώς καταλαβαίνουν ότι η αστάθεια και τα ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας θα

αφορούν, στην χειρότερη περίπτωση, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τούτου δοθέντος, η πολιτική και κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο, την ώρα, όμως, που Βρυξέλλες, ESM και ΕΚΤ καλούν την Ελλάδα –και όλες ασφαλώς τις χώρες- να... σφίξουν το ζωνάρι, να αφήσουν κατά μέρος τις «οριζόντιες» ενισχύσεις και να δίνουν εφεξής στοχευμένη στήριξη μόνο σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πολιτικό πρόβλημα

Πάντως, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη μείζον πολιτικό πρόβλημα με τις ως τώρα ανατιμήσεις, τότε κατανοεί γιατί αρκετά κυβερνητικά στελέχη διερωτώνται «πώς θα το διαχειριστούμε αυτό για 6 ολόκληρους μήνες», καθώς τα νέα δεδομένα στην ουκρανική κρίση και οι πιέσεις που θα δεχθούν, αναπόφευκτα, όλοι οι Ευρωπαίοι από το μείγμα των κυρώσεων που αναγκάστηκαν να αποφασίσουν κατά της Ρωσίας, θα πλήξει και την Ελλάδα. Ήδη, χθες, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, διαπιστώθηκε με ανησυχία ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ρεβυθούσα επαρκούν μόλις για 10 ημέρες, αν, ο μη γένοιτο, τόσο η Ρωσία όσο όμως και η Τουρκία –εργαλειοποιώντας την κρίση- αποφάσιζαν, αύριο το πρωί, να έκλειναν τους αγωγούς. Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίστηκε ήδη ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να διεκπεραιώνει μαζικές παραγγελίες προς Κατάρ και Αλγερία για υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει στην Ρεβυθούσα με ειδικά πλοία (LNG).
Σε κάθε περίπτωση, πριν καν η παρόξυνση της ουκρανικής κρίσης και οι κυρώσεις της Ευρώπης φτάσουν στην τσέπη του καταναλωτή, το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές, στη Βουλή, ο Κώστας Σκρέκας βρέθηκε στο στόχαστρο σοβαρής κριτικής από «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι μεταξύ άλλων τού ζήτησαν περισσότερα μέτρα στήριξης και τον χαρακτήρισαν... «ακριβοθώρητο».

Το ταμείον είναι... μείον

Με άλλα λόγια, οι πιέσεις προς το Μαξίμου για νέα και πιο γενναία μέτρα στήριξης έχουν αρχίσει να εντείνονται σε μία συγκυρία που ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ευρύς –μάλλον το αντίθετο. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αποφάσισε να... «γειώσει» το σενάριο καταβολής κάποιου «δώρου Πάσχα» για τους μη έχοντες και κατέχοντες, συνδέεται απολύτως όχι μόνο με την «αλλεργία» που διαχρονικά έχει το συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος στην επιδοματική πολιτική, αλλά και στις δεύτερες σκέψεις που κάνουν στο Μαξίμου για το κατά πόσον αντέχει ο προϋπολογισμός ένα τέτοιο μέτρο –πολλώ δε μάλλον τώρα, που όλα δείχνουν ότι η οριζόντια στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμη. «Η στήριξη στο ρεύμα (και το φυσικό αέριο) θα μείνει οριζόντια, στη διάσταση που ξέρουμε» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εξηγώντας ότι αυτό θα αφορά –όπως ισχύει και τώρα- στις κύριες κατοικίες και επαγγελματίες. «Για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στα πλαίσια της αντοχής του προυπολογισμού, μέσα στα δημοσιονομικά όρια, θα υπάρξουν στοχευμένες, μετρημένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν ανακοινώσεις περιορίστηκε να απαντήσει ότι «οι ανακοινώσεις θα είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές». Με άλλα λόγια, ευθυγραμμίστηκε απολύτως με την επιχειρηματολογία Σκυλακάκη, που όλα δείχνουν ότι το «κράτημα» που εκφράζει ως προς το «δώρο Πάσχα» δεν είναι ούτε η προσωπική του άποψη, ούτε κάποιο «φάλτσο», αλλά ένας υπαρκτός προβληματισμός στον άξονα Ηρώδου Αττικού-οδού Νίκης...

http://www.matrix24.gr/2022/02/o-poutin-kei-to-doro-pascha/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου