Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Βέρτιγκο στο Μαξίμου για ακρίβεια-ενέργεια

Σε... κατάσταση βέρτιγκο βρίσκεται η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις ανησυχητικές εξελίξεις στην οικονομία, καθώς την ώρα που οι Βρυξέλλες και οι διεθνείς αγορές στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου να μην διανοηθεί «γαλαντομίες», η πολιτική πίεση που υφίσταται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ασφυκτική.

Η εξίσωση είναι ομολογουμένως δύσκολη: η ακρίβεια δεν είναι ένα φαινόμενο που πλήττει γενικώς και αορίστως τα λαϊκά στρώματα και τις επιχειρήσεις, αλλά σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των τιμών του ρεύματος, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακόμη και για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, για την ραχοκοκαλιά των

κοινωνικών και πολιτικών της συμμαχιών. Ωστόσο, παρότι ο δημόσιος κορβανάς παραμένει γεμάτος και, κατά πληροφορίες, το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων γράφει «4» μπροστά, εκτός συνόρων διαμορφώνεται ένα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα. Μεγάλες ξένες εφημερίδες περιγράφουν ξανά τη χώρα μας ως τον «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, συνιστούν στους επενδυτές «να προσέχουν τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα», ενώ η προοπτική άρσης του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, αλλά και αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, προσθέτουν ένα ακόμη πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μηνύματα υπευθυνότητας

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προβαίνουν σε δημόσιες παρεμβάσεις με το βλέμμα στραμμένο σε κέντρα εκτός συνόρων: τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έχουν δώσει συνεντεύξεις για να «φρενάρουν» τα σενάρια μειώσεων του ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα, αμφότεροι έχουν στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στους δημοσιονομικούς στόχους εγγυώμενοι ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι «σφιχτή». Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αυτές οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιχειρήσει κι εκείνος, από την πλευρά του, να στείλει μηνύματα στις αγορές και τις Βρυξέλλες ότι παραμένει προσηλωμένος στο δημοσιονομικό «συμμάζεμα».

Ελπίδες και φόβοι

Ωστόσο, στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Οι κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η οργή των πολιτών για το κοκτέιλ ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας είναι μεγάλη, ενώ την ίδια στιγμή το σπιράλ των διαρκών ανατιμήσεων έχει επηρεάσει τα μάλα την αγορά. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση έχει κάνει «βουτιά», η εστίαση υποφέρει, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους έχουν έρθει εκ νέου αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης (καφετέριες, σουβλατζίδικα κ.α.) υπάρχουν λογαριασμοί ρεύματος που... ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (!), την ώρα που η καθίζηση στην πραγματική οικονομία διαμορφώνει ένα πανταχόθεν ασφυκτικό περιβάλλον.
Με αυτά τα δεδομένα και παρά την ανάγκη για «σφιχτή» οικονομική πολιτική, δύσκολα θα βρει κανείς στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών κάποιο στέλεχος που να βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η κυβέρνηση δε θα αναγκαστεί να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ή στα καύσιμα. Όχι επειδή θα αποτελεί επιλογή ή επειδή το Μαξίμου θέλει να «θυσιάσει» τους φόρους που αιμοδοτούν τον προϋπολογισμό, αλλά διότι σε ενάμιση χρόνο –το αργότερο- έχουμε εκλογές και η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πολύ σοβαρού «χαστουκιού». Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ποντάρει όλες τις ελπίδες της στην επιβεβαίωση ενός αποκλειστικού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας politico, που υποστήριξε ότι η Κομισιόν προκρίνει την παράταση της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023, προκειμένου οι χώρες να μπορέσουν να συνεχίσουν την επεκτατική πολιτική για να «κλειδώσουν» την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά την πανδημία. Μία τέτοια απόφαση θα έλυνε, ενδεχομένως, τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη –πολλώ δε μάλλον που το 2023 θα είναι εκλογική χρονιά. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει να συνάψει συμμαχίες με σκοπό να γίνει πράξη αυτός ο στόχος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος προς τις εκλογές για τον ίδιο θα θυμίζει... Γολγοθά.

http://www.matrix24.gr/2022/02/vertigko-sto-maximou-gia-akrivia-energia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου