Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Επιστροφή στην προ πανδημίας εποχή για τις φορολογικές δηλώσεις

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προγραμματίζεται η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων, με τη φορολογική διοίκηση να έχει ανεβάσει ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα χωρίς εκπλήξεις για τους φορολογουμένους.

Από τα τέλη Μαρτίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022. Οσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλαγές έρχονται

στον αριθμό των δόσεων. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνονται σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταβάλλει προσπάθειες ώστε στα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης του 2022 να έχουν αυξηθεί οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φετινή δήλωση  εξετάζεται να είναι προσυμπληρωμένοι στα έντυπα Ε1 και Ε2 οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και τις δηλώσεις COVID που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100%.

Το προηγούμενο έτος εξαιτίας της πανδημικής κρίσης είχαν εξαιρεθεί από τα τεκμήρια οι πληγέντες και από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων. Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επιστρέφουν κανονικά για όλους τα τεκμήρια και οι αποδείξεις.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους είχαν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Με βάση τα ανωτέρω, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν:

Η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει επανέλθει σε πλήρη ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται ωστόσο οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί, αλλά και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Ειδικότερα, από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

• Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

• Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80%  και άνω.

• Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Χωρίς εκπτώσεις και απαλλαγές φέτος – Από τα τέλη Μαρτίου η υποβολή τους – Σε 8 μηνιαίες δόσεις η αποπληρωμή του φόρου.

• Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

• Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ όσο και οι τρίτες χώρες.

• Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

• Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

• Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

• Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

• Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

• Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

• Οι φυλακισμένοι.

• Εισφορά αλληλεγγύης. Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και φέτος τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, των ελευθέρων επαγγελματιών, από ακίνητα και τα μερίσματα.

Προκαταβολή φόρου

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιορισθεί μόνιμα στο 80%. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος οι επιχειρήσεις κατέβαλαν προκαταβολή στο 70% του  φόρου που αναλογούσε.

Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

• Ανείσπρακτα ενοίκια. Οσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια το 2021 θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης να αποστείλουν εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές τους.

Τεκμήρια διαβίωσης

Οσοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι οι ακόλουθες:

• Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

• Αυτοκίνητα. Tο τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

• Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

• Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό.

• Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

• Πισίνες. 

• Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

• Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Οσοι δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή με τη λήψη δανείων.

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/ar-AATWYYA?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...