Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης των 77, οι οποίοι έως τον Μάρτιο θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα. Τη Δευτέρα αρχίζει η εκπαίδευση δικηγορών για την Αττική και τον Φεβρουάριο θα αρχίσει να υλοποιείται ανάλογη σύμβαση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον μέσα στον Ιανουάριο σχεδιάζεται να προκηρυχτούν οι θέσεις διευθυντών για τα 28 γραφεία κτηματογράφησης που έχουν μείνει χωρίς προϊσταμένους. Πέραν τούτων, έως τις αρχές Μάρτιου όλα τα πιστοποιητικά του κτηματολογίου θα εκδίδονται μόνο ψηφιακά, όποτε δεν θα υπάρχει λόγος προσέλευσης στα γραφεία και καθυστερήσεων που προκαλούνται από τη διαδικασία αυτή.
Κτηματολόγιο: Οι δηλώσεις και τα προβλήματα
Το ποσοστό δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ανέρχεται πλέον στο 84% των (εκτιμώμενων) ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Επιπλέον επισημαίνεται ότι από τα προγράμματα της τελικής φάσης κτηματογράφησης που ξεκίνησαν σταδιακά από το 2018 έχουν συλλεγεί 10,93 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα (28%). Αυτό σημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν περίπου 900 δικαιώματα (2,3%) του παλαιού κτηματολογίου στα Δωδεκάνησα που θα ενταχθούν στο κτηματολόγιο με διαφορετική διαδικασία, χωρίς συλλογή δηλώσεων, απομένει ένα 16% των (εκτιμώμενων πάντα) ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων να συλλέγει από τις υπό κτηματογράφηση σε περιοχές της τελικής φάσης.
Να σημειωθεί ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή Θεσπρωτίας -Κέρκυρας (περίπου 458.000 δικαιώματα) όπου συλλογή δηλώσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (καθυστέρησε αρκετά χρόνια η ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη λόγω δικαστικών εμπλοκών) αλλά και οι υπόλοιπες “ορφανές “περιοχές στις οποίες η συλλογή ξεκίνησε μέσα στο 2021 (Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Χανιά, υπόλοιπο Ηρακλείου) .
https://www.enikos.gr/economy/erchontai-rabo-gia-to-ktimatologio/1743573/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου