Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΚΙΝΑΛΛ: Δόθηκε στίγμα, αναζητούνται διευρύνσεις

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας από την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ για να αρχίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να δίνει το «στίγμα» των προθέσεών του σχετικά με το κόμμα και τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει.

Μιλώντας στον Alpha άνοιξε εν μέρει τα χαρτιά του και αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που σκιαγραφούν πολιτικές και θέσεις, από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το πού θέλει ο νέος πρόεδρος να πάει το ΚΙΝΑΛΛ στο διάστημα μέχρι τις εκλογές – διάστημα που μπορεί να είναι 18 μήνες, μπορεί και λιγότερο.

Ανοίγοντας χαρτιά…

Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ, όπως προαναφέρθηκε, έδωσε «στίγμα» σχετικά με τις προθέσεις του, αν και αυτό το στίγμα παραμένει ανοιχτό σε ερμηνείες, τουλάχιστον μέχρι να φανούν και άλλες λεπτομέρειες:

● Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν με τη Ν.Δ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είπε ότι στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι από τις επόμενες εκλογές να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για «τοξικό δικομματισμό», ενώ τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάψει από τώρα την απλή αναλογική και έχει ανακοινώσει δεύτερες και τρίτες εκλογές. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι».


● Όσον αφορά τη δομή του κόμματος και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες κομματικές θέσεις, παρέπεμψε για αποφάσεις στην ερχόμενη εβδομάδα και σημείωσε με νόημα ότι «και ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Λοβέρδος και όλοι οι άλλοι συνυποψήφιοι θα έχουν ρόλο, συνδυάζοντας την εμπειρία με την ανανέωση και τελικό στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση της παράταξης».

● Επίσης επιχείρησε να υπογραμμίσει τις διαφορές του ΚΙΝΑΛΛ από τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι «η Ν.Δ. είναι ελιτίστικη και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα όρια του λαϊκισμού» και συμπληρώνοντας ότι «εμείς κινούμαστε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

● Τέλος, εστίασε την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν με τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 (εμβολιασμοί, τιμή PCR τεστ κ.λπ.), χωρίς να αποφύγει να αφήσει αιχμές και για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια από τα αιτήματά του.

Τα τρία μεγάλα ζητήματα

Όλα τα παραπάνω, αν και δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο που ο ίδιος έχει θέσει το προηγούμενο διάστημα, μοιάζουν να αποσαφηνίζουν κάπως τις θέσεις του και να τις τοποθετούν μέσα στο γενικότερο πολιτικό «παίγνιο» της χώρας, η οποία – είτε αυτό αρέσει είτε όχι – έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οπότε και οι θέσεις των κομμάτων κρίνονται υπό αυτό το πρίσμα.


Για την ώρα, πέρα από τα τρέχοντα και την επικαιρότητα, τρία είναι τα θέματα που φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τον Ν. Ανδρουλάκη το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς αξιολογική σειρά:

1. Το πρώτο αφορά τις δημοσκοπήσεις και το αν αυτές θα αποτυπώνουν τη «μεγάλη επιστροφή» του ΚΙΝΑΛΛ (και του ΠΑΣΟΚ, καθώς πλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει η ονοματολογία του κόμματος), την οποία και ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του κόμματος ευαγγελίζονται.


Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να «βγουν» κάμποσες δημοσκοπήσεις, οπότε κάπου εκεί θα φανεί αν οι ανοδικές τάσεις για το ΚΙΝΑΛΛ που κατεγράφησαν στις προηγούμενες σφυγμομετρήσεις αποτελούν πιο «μόνιμο» φαινόμενο ή στηρίχθηκαν στον ενθουσιασμό της στιγμής. Επίσης, εκεί αναμένεται να φανεί και από πού αντλεί το ΚΙΝΑΛΛ την όποια ενίσχυσή του, μέσω των μετακινήσεων ψηφοφόρων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι «εκσυγχρονιστές» και το κόμμα

2. Το δεύτερο αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛΛ και κυρίως το ζήτημα της επιστροφής στο κόμμα στελεχών της λεγόμενης «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας, τα οποία στο εγγύς παρελθόν είχαν αναπτύξει ένα φλερτ με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, σήμερα μοιάζουν να επαναπροσεγγίζουν το… μητρικό κόμμα τους. Μάλιστα, με δημόσιες παρεμβάσεις τους στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη και, παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ζήτημα της επιστροφής τους στο κόμμα, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τον Ν. Ανδρουλάκη να περιμένει έως το συνέδριο του ΚΙΝΑΛΛ την άνοιξη, προκειμένου να απευθύνει ανοιχτό μήνυμα συστράτευσης, που θα περιλαμβάνει και τα στελέχη αυτά.

3. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τα εσωκομματικά θέματα και τις προκλήσεις που ο νέος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης φέρεται να μην προτίθεται να παραιτηθεί μέχρι το συνέδριο, αλλά να περιμένει την εκλογή νέου γραμματέα και εν συνεχεία να πολιτευτεί. Ο Μ. Χριστοδουλάκης είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον Ν. Ανδρουλάκη να αποφεύγει – προς το παρόν – να ζητήσει παραιτήσεις για να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους.

Όπως προαναφέρθηκε, την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ αναμένεται να ανακοινώσει την «ομάδα» του (π.χ. τον εκπρόσωπο Tύπου του κόμματος), ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται να αξιοποιήσει και έμπειρους συνεργάτες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Για την ώρα η προσέγγιση του Ν. Ανδρουλάκη μοιάζει να ανταποκρίνεται στο ενωτικό μήνυμα που έστειλε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά την εκλογή του. Το βέβαιο είναι ότι σε ένα κόμμα όπως το ΚΙΝΑΛΛ, στο οποίο δεν λείπουν «μηχανισμοί» και «πόλοι», η διατήρηση των ισορροπιών μοιάζει να βρίσκεται στο προσκήνιο των κινήσεων του νέου προέδρου, μέχρις ότου φανεί πού πηγαίνουν τα πράγματα και τι «ψάρια» πιάνει το κόμμα.

https://www.topontiki.gr/2022/01/14/kinall-dothike-stigma-anazitounte-dievrinsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...