Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από το 5% - Για πόσο θα «καίει» η ενέργεια στην Ελλάδα

Του Θάνου Τσίρου   

 Το «σπάσιμο» του φράγματος του 5% όσον αφορά τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος δείκτης έκλεισε στο 4% και ο εθνικός διαμορφώθηκε στο 4,8%. HEurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα κατέρριψε  Το «σπάσιμο» του φράγματος του 5% όσον αφορά τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος δείκτης έκλεισε στο 4% και ο εθνικός διαμορφώθηκε στο 4,8%. HEurostat

ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα κατέρριψε   νέο ρεκόρ δεκαετίας στο επίπεδο του 4,4%,   κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις 13 Ιανουαρίου -τότε προγραμματίζεται η ανακοίνωση του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή- και στον εθνικό πληθωρισμό. 

 Το +5% θα συνιστά νέο ρεκόρ δεκαετίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί στη χώρα, ειδικά μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη. Τα υψηλά     επίπεδα πληθωρισμού    στη χώρα αναμένεται να διαρκέσουν για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ακόμη και αν παρατηρηθεί στασιμότητα στις τιμές της ενέργειας, που κατά κύριο λόγο επηρεάζουν τον τιμάριθμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η σύγκριση θα γίνεται με τις αντίστοιχες περσινές τιμές. 

 Στο πρώτο 4μηνο-5μηνο του 2021 (περίοδος καραντίνας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια), ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, με αποτέλεσμα η σύγκριση των φετινών τιμών να γίνεται επί πολύ χαμηλής βάσης. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν τον κίνδυνο να παραμείνει ψηλά ο πληθωρισμός και για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο (τουλάχιστον) της φετινής χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να παρασχεθεί  Στο πρώτο 4μηνο-5μηνο του 2021 (περίοδος καραντίνας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια), ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, με αποτέλεσμα η σύγκριση των φετινών τιμών να γίνεται επί πολύ χαμηλής βάσης. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν τον κίνδυνο να παραμείνει ψηλά ο πληθωρισμός και για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο (τουλάχιστον) της φετινής χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να παρασχεθεί   σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις,   προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου. 

 Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ανάχωμα», ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω ρεύματος ή φυσικού αερίου στα τελικά προϊόντα και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης. 

 Η Eurostat ανακοίνωσε εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή 5% για ολόκληρη την Ευρωζώνη. H επίδοση της Ελλάδας (πληθωρισμός 4,4%) δεν είναι από τις υψηλότερες, καθώς εντοπίζονται πολύ υψηλότερες μεταβολές σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το Βέλγιο είχε πληθωρισμό 6,5% (από 7,1% τον Νοέμβριο), η Γερμανία 5,7% (από 6% τον Νοέμβριο), και η Ιρλανδία 5,7% από 5,4% τον Νοέμβριο. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,7% από το 5,5% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε ποσοστό 6,4%. 

 Διψήφια ποσοστά εντοπίστηκαν σε Εσθονία (12%) και Λιθουανία (10,7%). Η ενέργεια έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά τον Δεκέμβριο, με τον επιμέρους δείκτη να διαμορφώνεται στο 26% έναντι 27,5% τον Νοέμβριο, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν ανοδική τάση (3,2% έναντι 2,2% τον Νοέμβριο). 

 Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% (από 2,4% τον Νοέμβριο), ενώ στις υπηρεσίες είχαμε υποχώρηση στο 2,4%, από 2,7% τον Νοέμβριο. Για τον Ιανουάριο, υπάρχει προς το παρόν συγκρατημένη αισιοδοξία για τουλάχιστον «ανακοπή» του ανοδικού σερί το οποίο ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο εναρμονισμένος δείκτης ανήλθε στο 0,7%, για να φτάσει στο 1,2% τον Αύγουστο, στο 1,9% τον Σεπτέμβριο, στο 2,8% τον Οκτώβριο και στο 4% τον Νοέμβριο. 

 Η αισιοδοξία εδράζεται στο ότι, προς το παρόν, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει συγκρατηθεί στα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 240 ευρώ τον Δεκέμβριο και ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ διατηρείται κάτω από τα 95 ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο δοκίμαζε και επίπεδα της τάξεως των 180 ευρώ. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη και είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, όπως και για τις δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. 

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%80%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-5percent-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%b8%ce%b1-%c2%ab%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b5%ce%b9%c2%bb-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/ar-AASA5Cz?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...