Το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η πώληση από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ, για όσο διαρκεί η καραντίνα, εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στο Capital.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ αλλά και πλήθος μεγάλων και μικρών αλυσίδων.
Επιστολή ΕΣΕΕ
Σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΣΕΕ ζητά "να παρέμβει και με απόφασή
του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του lockdown”.Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει "η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και "ανταγωνιστής" του λιανικού εμπορίου".
Eπιστολή Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Με επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την διαμαρτυρία του για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται το λιανικό εμπόριο από τη δυνατότητα επιχειρήσεων να πωλούν προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ζητείται η άμεση στήριξη των επιχειρήσεων που ψυχορραγούν από το δεύτερο lockdown.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επανέρχεται σε ένα θέμα που έχει επισημάνει για πρώτη φορά με το υπ’αρ.πρωτ. 279/30-3-2020 έγγραφό του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και το οποίο εξακολουθεί να θίγει τα μέλη μας και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά.
Αναφερόμαστε στην δυνατότητα που έχουν οι υπεραγορές τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ να πωλούν διαρκή προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και έπιπλα, τη στιγμή που τα αντίστοιχα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικού εμπορίου παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή (...)
Ζητούμε την άμεση λήψη απόφασης, η οποία θα αποκλείει τις ανωτέρω επιχειρήσεις να πωλούν άλλα προϊόντα πέραν των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, για όσο διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός του λιανικού εμπορίου με κρατική εντολή.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό".
Απαγορεύσεις σε Γαλλία, Ουαλία και Βρετανία
Ήδη η Γαλλία, η Ουαλία αλλά εν μέρει και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει την πώληση προϊόντων τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ και στις υπεραγορές να πωλούν είδη που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμα.
Η Ουαλία προχώρησε στην απαγόρευση πώλησης μη απαραίτητων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των βασικών λιανοπωλητών και εκείνων που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.
Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Tesco και η Sainsbury έκλεισαν κάποια τμήματα των καταστημάτων τους που πωλούν "μη απαραίτητα" προϊόντα μετά από την οδηγία που εξέδωσε η Κυβέρνηση. Πάντως η οδηγία της Βρετανικής Κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής, δήλωσε ότι η νέα οδηγία δημιουργεί "αυθαίρετες" γραμμές σχετικά με το τι είναι ή δεν είναι απαραίτητο και σύγχυση. Πάντως στη Βρετανία επιτράπηκε σε κάποια καταστήματα που πωλούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά να παραμείνουν ανοικτά και να λειτουργούν ως pick up stores, δηλαδή να παραδίδουν τις παραγγελίες στους καταναλωτές για να αποσυμφωρηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στη Γαλλία από την άλλη έντονη είναι η αντίδραση των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών οίκων που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τα ταχυδρομικά τέλη θα μειωθούν για τα βιβλιοπωλεία.
http://www.topontiki.gr/article/414694/lockdown-soyper-market-senario-apagoreysis-polisis-diarkon-agathon-oso-krata-i
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου