Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Επίδομα Θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2020 στην ΑΑΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών, την Τρίτη, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία επαναπροσδιορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Στόχος για το επίδομα θέρμανσης είναι να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ έτσι ώστε να μπορέσουν να «ανεβάσουν» στην ειδική πλατφόρμα τα τιμολόγια. Επίσης, θα επιδοτηθούν τα ξύλα και το πέλετ αλλά μόνο για τους δικαιούχους που μένουν σε ορεινά χωριά με έως 2.500 κατοίκους. Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι θα βρίσκεται εκτός επιδόματος θέρμανσης η κατανάλωση ηλεκτρονικού ρεύματος,

το οποίο όμως «αγγίζει» το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.


Φέτος καταργούνται οι 4 ζώνες και θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την θερμοκρασία που κάνει στη περιοχή που διαμένουν. Η επιδότηση θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα φθάνει ακόμη και τα 600 με 700 ευρώ με το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι να κυμαίνεται από τα 84 έως τα 94 εκατ. ευρώ.

Θα υπάρχει για κάθε ζώνη ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό του επιδόματος. Οι συντελεστές, που θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας που κάνει σε κάθε περιοχή, θα μπορούν να είναι διαφορετικοί ακόμη και όταν πρόκειται για παράδειγμα για ένα χωριό το οποίο εκτείνεται σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα.

Ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε μια περιοχή θα διαμορφώνεται και το επίδομα θέρμανσης. Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες ή μεγαλύτερες με το διπλάσιο του επιδόματος.

Οι δαπάνες θα μπορούν να γίνουν έως τον Απρίλιο ενώ η καταβολή επιδόματος θα γίνει προκαταβολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι λάβουν την επιδότηση και δεν προχωρήσουν σε αγορές θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα επιδόματα θέρμανσης θα τα λαμβάνουν μόνο όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

* Άγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ.

* Έγγαμοι με παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.


* Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Τον επαναπροσδιορισμό των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τη διεύρυνσή τους, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Με αυτή προβλέπεται εφεξής η χορήγηση του επιδόματος στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καύσιμης θέρμανσης αντί αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που ισχύει σήμερα.

Τα επιδοτούμενα είδη καύσιμης θέρμανσης θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όπως επίσης τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και το ύψος του ποσού.

Με την ίδια τροπολογία, παρέχεται έκτακτη παράταση 3 μηνών στις διαδικασίες ειδικής διαχείρισης και κατά 14 ημερολογιακές ημέρες στους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς του νόμου 4307/2014, που λήγουν έως 31/12/2020.

http://www.topontiki.gr/article/417368/epidoma-thermansis-antistrofi-metrisi-gia-tis-aitiseis-dieyrynontai-oi-dikaioyhoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...