Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Κλείνουν Τράπεζες: Εσωτερική «μετανάστευση» ή «εθελούσια» σε εργαζόμενους & απεργίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ το 2010 υπήρχαν 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους και το 2019 υπήρχαν μόλις 19,2 καταστήματα. Μείωση 53,5%. Παράλληλα το προσωπικό μειώθηκε κατά 34,3% την περίοδο 2011-2019.

Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν έχουν να επιλέξουν τη «Σκύλλα ή τη Χάρυβδη». Την εργασία σε άλλους νομούς, χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, την αλλαγή αντικειμένου εργασίας που ίσως σημαίνει μειώσεις μισθών, τη μεγάλη εντατικοποίηση και στοχοθεσία. Την «εθελούσια» για την οποία δέχονται αφόρητες πιέσεις να τη δεχθούν.
Ήδη, όπως καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, η Πειραιώς ακολουθεί την ίδια μέθοδο που εφάρμοσε, πριν ένα χρόνο, για να «πείσει» εργαζόμενους να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum». Τότε τους είχε πει ότι όποιος δεν δεχθεί τη μετακίνηση είτε θα τον στείλει σε καταστήματα, ακόμα κι άλλων νομών, είτε θα απολυθεί.

Σήμερα, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΠΤ), η Πειραιώς θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν σε άδεια άνευ αποδοχών, θα τους ανακοινωθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε όλη τη χώρα, ενώ θα ενημερώνονται ότι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» παρόλο που αυτό έχει λήξει. Πρακτικά η επιλογή είναι ή εσωτερική μετανάστευση ή «εθελούσια».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό αφορά σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και απαιτεί από την ΟΤΟΕ να κηρύξει κλαδική προειδοποιητική απεργία για τις 26 Νοέμβρη απαιτώντας να σταματήσουν οι πιέσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/kleinoyn-trapezes-esoteriki-metanasteysi-i-etheloysia-se-ergazomenoys-erchontai-apergies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...