Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Καπιταλισμός-ζόμπι «ρουφάει» αίμα και όργανα

Tης Γιώτας Ιωαννίδου
Εκατομμύρια φτωχοί και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πωλούν τακτικά το αίμα τους για να ζήσουν. Το 70% του πλάσματος που διατίθεται διεθνώς προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η σχετική βιομηχανία ανθίζει: περίπου 10.000 επιχειρήσεις ασχολούνται διεθνώς με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Μια νεαρή φοιτήτρια η ένας φοιτη­τής σε κοιτούν γελαστοί και σου απευθύνουν ένα ερώτημα, από τις αφίσες της Grifols, που έχουν αναρτηθεί στα ειδικά σημεία διαφήμισης τους δρόμους της πόλης Έβερετ στην Ουάσινγκτον, «Χρειάζεσαι βιβλία; Μην ανησυχείς!Δώσε πλάσμα!». Η Grifols είναι μια διεθνής εταιρεία υγείας που δραστηριοποιείται από το
1909 σε πολλά μέρη του κόσμου και διαθέτει πάνω από 20.000 εργαζόμενους. Μαζί με την εταιρεία CSL κυριαρχούν στην αμερικάνικη αγορά «αίματος».
Το να δίνεις αίμα μετατρέπεται από πρά­ξη αλληλεγγύης και κοινωνικό καθήκον προς όσους έχουν ανάγκη, σε εμπόρευμα. Το αίμα των φτωχών έχει γίνει πια αντικείμενο μαζικής αγοραπωλησίας και εξαγώγιμο προ­ϊόν. Το 70% του πλάσματος που διατίθεται σε όλο τον κόσμο προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το αίμα αποτελεί πάνω από το 2% της αξίας των εξαγωγών τους, συγκρίσιμο με την αξία του καλαμποκιού ή της σόγιας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 13%, ανάμεσα στο 2016 και το 2017, φτάνοντας στα 28,6 δισ. δολάρια, ενώ η αγορά πλάσματος ανα­πτύσσεται ραγδαία. Τα προϊόντα διατίθενται στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Ιαπωνία και την Κίνα.
Την ίδια περίοδο, φουντώνει -με νόμι­μο ή παράνομο τρόπο- το εμπόριο ανθρώ­πινων οργάνων, η αγοραπωλησία ωαρίων και σπέρματος, πολλές φορές και η επί πλη­ρωμή «υπηρεσία» της παρένθετης μητέρας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγεί­ας, υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων ανά τον κόσμο. Το 2012 πουλιόταν παράνομα ένα όργανο σχεδόν κάθε μια ώρα. Το εμπόριο ανθεί όχι μόνο στη συνεχώς διευρυνόμενη αγορά της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με την Κάθριν Έντιν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, η βι­ομηχανία αίματος είναι η πηγή που κρατά ακόμη ζωντανούς τους φτωχούς των δύο δολαρίων την ημέρα. Ένας μέσος «πωλητής αίματος», που πουλά αίμα δύο φορές την εβδομάδα, αμείβεται έως 30 δολάρια τη φορά και βγάζει περίπου το ένα τρίτο του εισοδήματός του. Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από τα πιο φτωχά κοινω­νικά
στρώματα, ανάπηρους, άστεγους, ανύ­παντρους γονείς, μετανάστες αλλά και φοι­τητές της εργατικής τάξης, εκπαιδευτικούς, νέους. Κατά μήκος των συνόρων με το Μεξι­κό έχουν αναπτυχθεί 43 εταιρείες συλλογής αίματος. Μόλις πέρσι το Σεπτέμβριο, όταν οι απεργίες των εκπαιδευτικών απλώνονταν από την Αριζόνα ως την Οκλαχόμα, έκανε αίσθηση το εξώφυλλο του περιοδικού Times με τη φωτογραφία της Χοπ Μπράουν και λεζάντα: «Κάνω τρεις δουλειές και πουλώ το πλάσμα του αίματός μου για να πληρώ­σω τους λογαριασμούς. Είμαι εκπαιδευτικός στην Αμερική». «Μπορεί να σε απολύουν από τη δουλειά, να μην έχεις χρήματα, αλλά πάντα έχεις αίμα» δήλωσε στο MintPress, ο «πωλητής αίματος» Άντριου Γουότκινς από το Πίτσμπουργκ. Το 58% των Αμερικάνων ζει αναζητώντας χρήματα για την πληρω­μή λογαριασμών (paycheck to paycheck). Η απελπισία ρίχνει τις τιμές πώλησης του αί­ματος και η αύξηση της ζήτησης διογκώνει τα κέρδη. Μετατρέπουν τους ανθρώπους και τα κομμάτια τους σε εμπορεύματα με την κυ­ριολεκτική έννοια· «είναι μια γραμμή συναρ­μολόγησης για την εξαγωγή υγρού χρυσού από ανθρώπινα ορυχεία».
«Η όλη διαδικασία σε μετατρέπει σε αν­θρώπινο σκουπίδι», λέει η Κέιτα Κάριερ από την Ουάσιγκτον: παζάρι των τιμών, υποστε­λεχωμένες υποδομές των εταιρειών, με αν­θρώπους εξαντλημένους από την υπερεργασία, βεβαιωμένη προοπτική το 70% των «πωλητών αίματος» να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες. Το ανθρώπινο σώμα από μέσο παραγωγής και πώλησης της εργατικής δύναμης στον καπιταλισμό, γίνεται μαζικά και το ίδιο και τα κομμάτια του, αντικείμενο εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης. Εκπίπτει σε πράγμα περιορισμένης ανταλλα­κτικής αξίας και προσπορισμού κέρδους. Ο εργαζόμενος αποξενώνεται όχι μόνο από το έργο των χεριών του στην αλυσίδα παραγω­γής, όχι μόνο από τη διανοητική του σκέψη και την επιστήμη και την τεχνολογία που γεννά αυτή, αλλά και από τα ίδια του τα μέλη και το αίμα που κυλάει στις φλέβες του.
Η εξαθλιωτική διαδικασία συγκομιδής του αίματος των φτωχών για τη χρηματο­δότηση της αθανασίας των υπερ-πλούσιων, είναι μια πραγματική ιστορία τρόμου, ενός καπιταλισμού ζόμπι, που μπροστά της ωχριά ο αμερικάνικος κινηματογράφος. Πόσο απερίσκεπτα δειλό θα αποδειχθεί το ανθρώπινο γένος, αν επιτρέψει αυτή η καπιταλιστική δυστοπία να ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...