Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Εργαζόμενοι «Βοήθεια στο Σπίτι»: Ο Θεοδωρικάκος αφανίζει το πρόγραμμα (επιστολή)

Μετά τους εργαζόμενους μέσω της 3Κ, έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων τους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για άρθρα του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα, με επιστολή τους στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρόβλεψη του άρθρου 70 του ν/σ να ασκούν παράλληλα καθήκοντα, την ίδια ώρα που τους ανατίθεται (άρθρο 18) και η διεκπεραίωση του νέου προγράμματος: «Πρόληψη στο σπίτι». Προβλέπουν, δε, ότι μια
τέτοια εξέλιξη, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, «θα οδηγήσει στη συρρίκνωση  και σταδιακά στον αφανισμό των δομών ΒΣΣ».
Γι’ αυτό το λόγο ζητούν «να  αποσύρετε άμεσα τα άρθρα που μας αφορούν, και  να μας  ορίστε ένα νέο ραντεβού, όπου θα συζητηθούν εκ νέου καινοτόμες ιδέες και λύσεις  για την μετεξέλιξη του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του».
Θεοδωρικάκος: Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν διάθεση να προσφέρουν περαιτέρω
Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην Βουλή ο κ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των παράλληλων καθηκόντων, επικεντώνοντας μόνο  «στην απαίτηση οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα να συμβάλλουν με τον τρόπο τους και στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πρόληψη στο Σπίτι». Αλλά αυτό εμείς το θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά θετικό και δημιουργικό. Γιατί άνθρωποι οι οποίοι συνεισφέρουν ευθέως στην κοινωνική πλευρά της αυτοδιοίκησης, νομίζω και οι ίδιοι πρέπει να έχουν τη διάθεση- και νομίζω ότι την έχουν τη διάθεση- να συνεισφέρουν περαιτέρω», πρόσθεσε. Προφανώς, δεν είχε ακόμη υπόψη του την επιστολή. Ή μήπως την είχε και την αγνόησε;
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ
Κύριε Υπουργέ,
Φέρατε  προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με θέμα: Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των οργανισμών Τ.Α. ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις. Στο εν λόγω νομοσχέδιο ,θεσπίζεται πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με τίτλο <<πρόληψη στο σπίτι>> ,τμήμα όπως αναφέρεται του ΒΣΣ ,όπου, καθίσταται το προσωπικό του ΒΣΣ  υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.
Επίσης ,στο νομοσχέδιο αυτό και στο άρθρο 70,αναθέτετε στο προσωπικό του το ΒΣΣ επιπλέον καθήκοντα όπως λέτε συναφή με τον κλάδο μας, στα πλαίσια των υπηρεσιακών αναγκών.
Ως εργαζόμενοι επί  δεκαεπτά συνεχόμενα χρόνια στο ΒΣΣ , έχοντας την μέγιστη πλέον εμπειρία τόσο για την εργασία μας αλλά και για την λειτουργία των Δήμων  αναρωτιόμαστε για  τα εξής :
Γιατί στα πλαίσια της αγαστής έως τώρα συνεργασίας μας, δεν έχουμε ενημερωθεί ως Πανελλήνιο Συντονιστικό Συλλόγων και Σωματείων ΒΣΣ, για τις προωθούμενες  αλλαγές  ,που δρομολογείτε ,οι οποίες μας αφορούν άμεσα ως εργαζόμενους, αφού εμείς θα υποχρεωθούμε να τις εφαρμόσουμε; Τη στιγμή μάλιστα που έχουμε βάλει μια σειρά από θέματα αναβάθμισης και καλύτερης λειτουργίας του ΒσΣ όπως διατυπώθηκαν στις συναντήσεις μας τόσο μαζί σας όσο και με τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη. Θα περιμέναμε λοιπόν ενημέρωση κατόπιν συνάντησης μας, πράγμα που δεν έγινε, για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτών των αλλαγών.
Επίσης, με έκπληξη διαπιστώσαμε στο άρθρο 70 ,να μιλάτε για παράλληλα καθήκοντα, και τη δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους συναφή με το κλάδο τους.
Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε τις επιπτώσεις από μια τέτοια πρακτική. Η εμπειρία μας τόσα χρόνια, έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, παρεμβάσεις, που πάντα έχουν στόχο την ανάθεση μιας άλλης εργασίας,  με αποτέλεσμα τελικά την αποδόμηση της υπηρεσίας ΒσΣ.
Θα περιμέναμε λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη τρομερές ελλείψεις προσωπικού να υπάρξει πρόβλεψη  ως προς την κάλυψη αυτών των θέσεων και όχι την ανάθεση παράλληλων  καθηκόντων που θα οδηγήσει στον αποδεκατισμό των υπαρχόντων δομών ΒΣΣ ,διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι  ήδη γίνεται από τους εκάστοτε Δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες κατάχρηση των καθηκόντων των εργαζομένων εις βάρος της Υπηρεσίας. (αλλότρια καθήκοντα).
Άλλωστε, στη συνάντηση με τον κ. Σταυριανουδάκη είχαμε θίξει μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο θέμα και είχαμε επισημάνει ακριβώς το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε να βοηθήσουμε Δήμους που δεν έχουν προνοιακές δομές για συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικώς και αδιακρίτως.
Εν ολίγοις, η επικαιροποίηση του άρθρου αυτού  με νόμο θα οδηγήσει στη συρρίκνωση  και σταδιακά στον αφανισμό των δομών ΒΣΣ.
Κύριε Υπουργέ,  εδώ και 17 χρόνια το ΒΣΣ παρέχει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του και δεν αρνήθηκε ποτέ συνεργασία σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση ,για το καλό όλων ,τόσο των εργαζομένων ,όσο και των εξυπηρετούμενων μας. Δεν μπορούμε όμως ,να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος..Το ΦΕΚ για τις μόνιμες οργανικές θέσεις του ΒΣΣ, έχει ψηφιστεί από το 2018 (νόμος 4583,18/12/18) και ακόμα μέχρι σήμερα 25/2/20 δεν έχει γίνει κάτι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία και την αντοχή τόσο των εργαζομένων που ζουν σε μια διαρκή ανασφάλεια.
Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο πρωτεύον που είναι η άμεση , τάχιστη και ομαλή μετάβαση σε ένα μόνιμο θεσμό, και όχι ως πρόγραμμα που λειτουργούμε μέχρι σήμερα.
Ως τότε, παρακαλούμε να  αποσύρετε άμεσα τα άρθρα που μας αφορούν, και  να μας  ορίστε ένα νέο ραντεβού ,όπου θα συζητηθούν εκ νέου καινοτόμες ιδέες και λύσεις  για την μετεξέλιξη του Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του.
Με εκτίμηση
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ
  1. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής
  2. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  3. Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών  Ν. Σερρών
  4. Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒΣΣ  Κεντρικής  Μακεδονίας
  5. Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς
  6. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας
  7. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Μαγνησίας
  8. Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές Λευκάδας
  9. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ζακύνθου
  10. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Άργους
  11. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου
  12. Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης
  13. Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου
  14. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Σάμου
  15. Σωματείο εργαζομένων Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...