Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πρόκληση Τσαβούσογλου: "Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο"

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει να απομονώσει την Τουρκία και τόνισε πώς η χώρα του "είναι έτοιμη για συμφωνία όταν η Ελλάδα θα είναι και εκείνη έτοιμη να τη δεχτεί".

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και πέρα από τα ζητήματα με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης από τη συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε μία ιστορική αναδρομή ο κ.Τσαβούσογλου τόνισε πώς γίνονται βήματα αποκλιμάκωσης

της έντασης μέσω του μηχανισμού διαλόγου που στήθηκε μετά την κρίση των Ιμίων και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου ο κ.Τσαβούσογλου κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι προσπαθούν με τις ενέργειες τους να απομονώσουν την Τουρκία μέσω Ισραήλ και Αιγύπτου με τη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Μάλιστα είπε πως μετά η Ελλάδα ενοχλείται και αντιδρά όταν η Τουρκία απαντά, φωτογραφίζοντας χωρίς να κάνει αναφορά την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αλλά και τις παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε

"Εμείς λέμε στην Ελλάδα, με εσάς μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά" είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ένταση".
ΜΟΕ με υπερτήσεις στο Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου αφίχθη στην Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία προκειμένου να γίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα όμως στο Αιγαίο οι προκλήσεις δεν σταματούν.

Συγκεκριμένα την Τρίτη κατεγράφησαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου ενώ την Τετάρτη τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Λειψούς, Αρκιούς , Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.

Φυσικά, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...