Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Δ. Αναγνωστοπούλου: Να σας καλωσορίσω κ. Πρόεδρε, έχουμε πλούσια επικαιρότητα.
Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ και εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Σας ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, κεντρικό θέμα της επικαιρότητας είναι οι συγκρούσεις στα νησιά για τις κλειστές δομές, και θα ήθελα να αρχίσουμε από εκεί. Πιστεύετε ότι μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με τα ΜΑΤ;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, βέβαια. Τα ΜΑΤ είναι για να αντιμετωπίζεις μία έκτακτη περίσταση, αλλά δεν μπορείς να καταστήσεις τα ΜΑΤ μοχλό της πολιτικής σου και να είναι μόνιμη η παρουσία των ΜΑΤ. Άρα στα νησιά που δέχονται κατά τρόπο δυσανάλογο και άδικο, την πίεση των
μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, πρέπει η κυβέρνηση, η πολιτεία, να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Άρα ήταν λάθος της κυβέρνησης τα ΜΑΤ.
Ευ. Βενιζέλος: Ένα σχέδιο που οι νησιώτες πρέπει να πιστέψουν ότι τους λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ σοβαρά, ότι δεν τους αδικούμε σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και ότι έχουμε να τους προσφέρουμε, ως πολιτεία, πολλά ανταλλάγματα για αυτό το μεγάλο βάρος που σηκώνουν ως πύλη εισόδου και της χώρας και της Ευρώπης. Θα έλεγα και της Δύσης, όχι μόνο της Ευρώπης.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Άρα, ήταν λάθος της κυβέρνησης που έστειλε τα ΜΑΤ.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά πάντως αυτό δεν είναι  εικόνα. Πιστεύω ότι και οι νησιώτες μας, οι τοπικές κοινωνίες, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει όλα να κινηθούν σε ένα επίπεδο, ας το πούμε έτσι, συναίνεσης και πολιτισμού, αλλά βεβαίως η πολιτεία που έχει το μονοπώλιο της νόμιμης βίας ,όπως λέμε, πρέπει να είναι πάρα πολύ, ας το πούμε, υπεύθυνη, προσεκτική και διστακτική στα θέματα αυτά. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική, η συναίνεση και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Οι κάτοικοι των νησιών πάντως έχουν πάρει μεγάλο βάρος, όλο το βάρος του μεταναστευτικού.
Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια, δυσανάλογο, για χρόνια πολλά και υπάρχει μία, αν θέλετε, αφετηρία η οποία είναι πάρα πολύ κακή, η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία θέλει η μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί πρόβλημα για την τυχόν επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Αλλά αυτό θα πρέπει να το θέσουμε ξανά υπό διαπραγμάτευση και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγήσουμε στις κοινωνίες των νησιών τι ακριβώς γίνεται και ποια είναι τα πολύ μεγάλα ανταλλάγματα στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στην απασχόληση που πρέπει να δώσουμε σε κάθε νησί, γιατί δεν μπορούν να καταστραφούν και οι τοπικές οικονομίες.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που θα έχουμε κάποια στιγμή το χρόνο να το πιάσουμε, γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε όμως ήδη ένα διάστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη και θα ήθελα να μου πείτε ποια εικόνα έχουμε αποκομίσει από τη μέχρι τώρα πορεία, τι συμπεράσματα έχουμε βγάλει.
Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση άρχισε πέρυσι, το 2019 τον Ιούλιο, με τους καλύτερους οιωνούς και έχει αλλάξει πράγματι το κλίμα σε διάφορα πράγματα, διότι είχαμε περάσει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο πεντέμισι ετών, με προβλήματα δημοκρατίας, θεσμών, προβλήματα αξιοπιστίας διεθνούς της χώρας, προβλήματα οικονομίας και ανάπτυξης. Όμως τίποτα δεν πηγαίνει γραμμικά στην πολιτική, όλα εξελίσσονται και απροσδόκητα.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Τα πάει καλά ο κ. Μητσοτάκης, κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Έχουν γίνει πολλά πράγματα, δεν μηδενίζω τίποτα, ούτε αγνοώ τίποτα, αλλά τώρα που έχουν αρχίσει τα δύσκολα, βλέπουμε να υπάρχει δυστοκία, αμηχανία ή ασάφεια σε πολλά θέματα:  Στη δικαιοσύνη με τη Novartis, στην εξωτερική πολιτική θα ήθελα καθαρότερα και στρατηγικότερα μηνύματα, στα θέματα των επενδύσεων θα έπρεπε να έχουμε πιο χειροπιαστά αποτελέσματα, στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο και πιο πρακτικό σχέδιο, πιο πειστικό σχέδιο. Άρα υπάρχουν, πιστεύω, πολλά περιθώρια βελτίωσης που πρέπει να είναι γρήγορη η βελτίωση.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Όπως μας τα λέτε, παρουσιάζονται ήδη αρρυθμίες και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό σχέδιο.
Ευ. Βενιζέλος: Όλα είναι δύσκολα, ξέρετε, στην πραγματικότητα.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Αυτό καταλαβαίνουμε από αυτό που λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: Βλέπω ότι υπάρχει ένα περιβάλλον το οποίο έχει μέσα πολλά απροσδόκητα στοιχεία. Κάνεις ένα σχεδιασμό για τον προϋπολογισμό, για το ρυθμό ανάπτυξης, για το πώς θα πάει ο τουρισμός και ξαφνικά έχεις τον κορωνοϊό και αυτό σου ανατρέπει, ας το πούμε έτσι, το σχεδιασμό σου ακόμα και για το ρυθμό ανάπτυξης. Άρα πρέπει να έχεις ευελιξία, προσαρμοστικότητα και γενικά να είσαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα να είσαι και πάρα πολύ επιφυλακτικός, γιατί η ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Να έρθουμε στο κουβάρι της Novartis. Έχετε μιλήσει για δικονομικό κομφούζιο, έχετε στείλει ανοικτή επιστολή στον Άρειο Πάγο και την Προανακριτική. Πείτε μου, μετά την κατάθεση Μιωνή, βλέπετε να διευρύνεται το κατηγορητήριο και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα;
Ευ. Βενιζέλος: Σίγουρα υπάρχουν άλλες πράξεις, άλλα αδικήματα, άρα πρέπει να γίνει ένας ορθός και πλήρης νομικός χαρακτηρισμός όλων αυτών των πράξεων, όλου αυτού του υλικού. Από ό,τι έχω μάθει, ήδη έχει ζητηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει πώς πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να ξαναγίνει μία συνεδρίαση της Ολομέλειας, πρέπει να υποβληθεί μία συμπληρωματική πρόταση βουλευτών προκειμένου να διευρυνθεί η εντολή της Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Ξέρετε, εγώ είχα προτείνει να γίνει στην αρχή μία Εξεταστική Επιτροπή, να συγκεντρωθεί το υλικό, η Εξεταστική Επιτροπή  ενεργεί επίσης ως Εισαγγελέας, θα μπορούσε να εξετάσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τους μάρτυρες, ώστε στη συνέχεια οι ποινικοί χαρακτηρισμοί να γίνουν με ακρίβεια και σωφροσύνη. Τώρα, αν θα με ρωτήσετε, μπορεί να εμπλακούν άλλα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας; Θα σας έλεγα ότι ας δούμε πρώτα την αλήθεια και μετά βλέπουμε αφενός μεν το νομικό χειρισμό, αφετέρου δε τις πολιτικές γενναιοδωρίες.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Πότε θα φθάσουμε όμως στην αλήθεια; Ο κόσμος περιμένει.
Ευ. Βενιζέλος: Θέλω, αν μου επιτρέπετε, να κάνω μία διάκριση ανάμεσα στη νομική ακρίβεια και το Κράτος Δικαίου και κάποιες αναγκαίες κινήσεις πολιτικής γενναιοδωρίας για να μπορέσει ο τόπος να πορευθεί με συναίνεση προς το μέλλον, είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Όταν είμαστε στο γήπεδο της δικονομίας και του Κράτους Δικαίου πρέπει να είμαστε αυστηροί και απόλυτοι, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Πληγώνονται όμως οι θεσμοί και η δικαιοσύνη.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, οι θεσμοί έχουν πληγωθεί εδώ και χρόνια. Η περίοδος αυτή, από το 2018, όταν ξέσπασε αυτή η περιβόητη υπόθεση Novartis και εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, προκάλεσε πολλές πληγές στο Σώμα της Δικαιοσύνης. Είχα πει από τότε ότι είναι η πιο μεγάλη και η πιο πρόχειρη σκευωρία που επιχειρήθηκε στο χώρο του δημοκρατικού πολιτεύματος για αυτό, όπως θυμάστε, είχα μιλήσει νομικά για εσχάτη προδοσία. Η εσχάτη προδοσία δεν είναι η προδοσία της χώρας στους εχθρούς, είναι η αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματός μας και τώρα με πολύ μεγάλη ευκολία ο κ. Τσίπρας λέει, «Α, πάτε να βγάλετε τις κουκούλες από τους μάρτυρες. Αλλοίωση των θεσμών, προσβολή της διάκρισης των εξουσιών!».
Δ. Αναγνωστοπούλου: Θέλω να σταθούμε και στην ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρεται στον κ. Τσίπρα και στον κ. Παππά, αλλά όχι στον κ. Παπαγγελόπουλο και θέλω το πολιτικό σας σχόλιο. Εκτιμάτε ότι απομονώνεται πλέον ο κ. Παπαγγελόπουλος;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν μπορεί να απομονωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ βαρύ παρελθόν. Υπάρχει μία σχέση, η οποία είναι σχέση, αν όχι αίματος, αιμομικτική εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως της πολιτικής καταγωγής και ταυτότητας του καθενός. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ήταν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλών παραγόντων και πολλών διαστάσεων, υπήρχε και δεύτερη και τρίτη συνιστώσα, και δεν μπορεί τώρα κάποιος να απαλλαγεί από τα βάρη του. Θα πορευτούν από κοινού ενώπιον της ιστορίας και των ηθικών ευθυνών που πρέπει να αναλάβουν. Από εκεί και πέρα βέβαια ποινικά, ο καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος για αυτό που έχει κάνει.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι στη δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρεται στη συνάντηση που έγινε στου Μαξίμου στο γραφείο του κ. Παππά και κάνει λόγο για πιέσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα, σας φαίνονται κανονικά όλα αυτά;
Δ. Αναγνωστοπούλου: Αυτό θα ήθελα να μου το σχολιάσετε.
Ευ. Βενιζέλος: Σας φαίνεται κανονικό στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρουσία δύο Υπουργών, να εμφανίζονται ιδιώτες αντίδικοι σε διάφορες μηνύσεις ή αγωγές για να διευθετήσουν τα ζητήματά τους προδικάζοντας σε ένα συμφωνητικό το τι θα κάνει ο ένας Εισαγγελέας, ο άλλος Εισαγγελέας, το άλλο δικαστικό Συμβούλιο, ωσάν να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν όλη τη δικαστική διαδικασία. Αυτό, εάν δεν είναι αφέλεια, που δεν είναι, είναι ένα ακατάσχετο θεσμικό θράσος, είναι κάτι μοναδικό. Αυτές οι δικαιολογίες που ακούω να ψελλίζουν τώρα, νομίζω ότι είναι επιβεβαίωση αυτής της θεσμικά αδιανόητης κατάστασης. Εδώ πάμε να ελέγξουμε τη σκευωρία Novartis και βρισκόμαστε σε μία πολύ πιο γενικευμένη σκευωρία σε βάρος τη διάκρισης των εξουσιών, της διαφάνειας και του Κράτους Δικαίου.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Θα καταφέρουμε ποτέ όμως να φθάσουμε στην αλήθεια; Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Εδώ ασχολούμαστε με τις κουκούλες και με την αλληλοεξόντωση πολιτικών αντιπάλων.
Ευ. Βενιζέλος: Με το σκάνδαλο Novartis δεν έχει ασχοληθεί κανείς. Τόσα χρόνια δεν υπάρχει μία δίωξη η οποία να αφορά γιατρούς, η οποία να αφορά μη πολιτικά πρόσωπα. Έγινε μία δίκη στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη με γιατρούς που δήθεν υπερσυνταγογραφούσαν υπέρ της Novartis με συγκατηγορούμενο τον κ. Φρουζή και αθωώθηκαν αυτοί, και πρωτοδίκως και κατ’ έφεση. Άρα έχουν εγκαταλείψει το ζήτημα το μη πολιτικό για να στήσουν μία σκευωρία κατά δέκα πολιτικών προσώπων και η εξέλιξη είναι αυτή, όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα, τα έχω πει στη Βουλή εγκαίρως. Δεν έχω προφητικό χάρισμα, αλλά έχω κοινή λογική, ήταν όλα πολύ εμφανή, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ικανότητα προκειμένου να καταλάβει κανείς ότι θα προσκρούσουν με μεγάλη φόρα στον τοίχο και βέβαια προσέκρουσαν.
Δ. Αναγνωστοπούλου: Μάλιστα, να ευχαριστήσουμε πολύ τον κ. Βενιζέλο που ήταν κοντά μας στο studio.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...