Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΗ: 12 τρόποι για να κάνετε εξοικονόμηση στον λογαριασμό

Οδηγίες και συμβουλές που βοηθούν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Δείτε τι συμβουλεύει το ΚΕΠΚΑ
1. Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) σπαταλούν ενέργεια και χρήματα. Κλείνουμε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ Βγάζουμε τον υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας και όχι σε κατάσταση αναμονής. Βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μπορούμε έτσι εύκολα να εξοικονομήσουμε μέχρι και 39 ευρώ/έτος. Το
«έξυπνο» πολύπριζο μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα απενεργοποιώντας συσκευές, που δεν χρησιμοποιούνται.
2. Αντικαθιστούμε τους απλούς λαμπτήρες
Η αντικατάσταση κάθε απλού λαμπτήρα φωτισμού με λαμπτήρα ενεργειακής απόδοσης μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 13 ευρώ ανά έτος, στο κόστος των λογαριασμών μας. Εάν αλλάξουμε 10 λαμπτήρες, θα εξοικονομήσουμε 130 ευρώ το χρόνο!
3. Δεν αφήνουμε το κλιματιστικό αναμμένο, όταν φεύγουμε, από το σπίτι
Κλείνουμε το κλιματιστικό, πριν φύγουμε από το σπίτι. Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, στο επίπεδο, που αισθανόμαστε άνετα. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού. Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού, στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το καλοκαίρι και στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το χειμώνα δεν ενδείκνυται.
Κάθε φορά που ανεβάζουμε (για καλοκαίρι) ή κατεβάζουμε (για χειμώνα) τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά 1 βαθμό κελσίου (π.χ. από 24oC σε 25οC) εξοικονομούμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 11%.
4. Φροντίζουμε τη μόνωση του σπιτιού μας
Τα παράθυρα με διπλά τζάμια και η αντικατάσταση φθαρμένων μονώσεων συμβάλλουν, στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό.
5. Ηλιακός θερμοσίφωνας
Εάν είναι δυνατό, εγκαθιστούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Οι θερμοσίφωνες, που ζεσταίνουν το νερό με ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι και μας φουσκώνουν τους λογαριασμούς. Η εγκατάσταση οικονομικής κεφαλής ντους και περιοριστή ροής μπορεί να εξοικονομήσει για μια τριμελή οικογένεια μέχρι ένα κυβικό μέτρο νερού κάθε μήνα. Αυτή η απλή αναβάθμιση θα μειώσει τις ενεργειακές μας δαπάνες κατά περίπου 3,21 ευρώ ανά μήνα (37,44 ευρώ ετησίως).
6. Κάνουμε συχνά απόψυξη στο ψυγείο
Όταν μαζεύεται πάγος, στο ψυγείο μας, αυτό καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
7. Πλένουμε τα ρούχα μας, στο πλυντήριο, σε χαμηλές θερμοκρασίες
Τα περισσότερα πλυντήρια λειτουργούν εξίσου καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ υπάρχουν και τα κατάλληλα προϊόντα, για να καθαρίζουν τα ρούχα στους 40οC και στους 30oC. Βάζουμε πλυντήριο τις ώρες, που έχουμε νυχτερινό ρεύμα, εφόσον, φυσικά, έχουμε.
Πολλά πλυντήρια διαθέτουν οικολογικά προγράμματα, που είναι μικρότερης διάρκειας, από τα κανονικά. Ας τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε, όσο γίνεται περισσότερο την πρόπλυση των ρούχων. Σήμερα πια τα ρούχα μας τα αλλάζουμε, συχνά και τα απορρυπαντικά έχουν εξελιχθεί πολύ. Η πρόπλυση δεν είναι απαραίτητη.
8. Όταν βάζουμε πλυντήριο φροντίζουμε να είναι γεμάτο
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το πλυντήριό μας ξοδεύουμε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και απορρυπαντικό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να πλύνουμε πολλά ρούχα μαζί.
9. Σιδερώνουμε πολλά ρούχα μαζί
Σιδερώνουμε τα ρούχα μας, όλα μαζί για να μη θερμαίνουμε το σίδερο, πολλές φορές.
10. Ο φούρνος της κουζίνας
Δεν ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας για να ζεστάνουμε μια μερίδα φαγητό. Κατά μέσο όρο τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 38% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το μαγείρεμα. Φουρνάκια μικρών διαστάσεων είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικά για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.
11. Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές
Επιλέγουμε προσεκτικά συσκευές, που προσφέρουν εξοικονόμηση απόδοσης έως και 60% (το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγχουμε την ενεργειακή σήμανση.
12. Κάνουμε έρευνα αγοράς, για να αλλάξουμε πάροχο.
Στην αγορά πλέον δραστηριοποιούνται αρκετοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τους οποίους μπορούμε να επιλέξουμε. Τους παρόχους μπορούμε να τους βρούμε στη ΡΑΕ. Προσοχή: στην προσφορά πρέπει να περιλαμβάνονται τυχόν χρεώσεις, για την αλλαγή παρόχου και τυχόν εγγυήσεις που ζητάει ο νέος πάροχος.
Η προσφορά αφορά μόνο το κόστος, που αντιστοιχεί στις χρεώσεις «παραγωγής και προμήθειας» ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αφορά τις υπόλοιπες χρεώσεις, που αποκαλούνται ρυθμιζόμενες (ΥΚΩ, τέλη, φόρους, χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς, χρεώσεις για το δίκτυο διανομής) που είναι ίδιες, για όλους τους προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...