Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Σκουρλέτης: «Εγκληματική» η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ΜΑΤ στα νησιά

«Εγκληματικό» χαρακτήρισε αυτό που κάνει η κυβέρνηση στα νησιά, με την επιλογή των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Kontra Channel.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τα ΜΑΤ, να ακυρώσει τις επιτάξεις εκτάσεων και τα απαράδεκτα κλειστά κέντρα και να συμφωνήσει για ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών με ισόποση κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά ο Π. Σκουρλέτης είπε στη συνέντευξή του:
Για την επέμβαση των ΜΑΤ στα νησιά και την κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού
«Αυτό που γίνεται τώρα είναι εγκληματικό. Αντί η κυβέρνηση να επιχειρεί να αποφορτίσει την κατάσταση, ακολουθεί την χειρότερη επιλογή. ΜΑΤ και εδώ για πάσα χρήση. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται περί καταδίκης για τις νησιωτικές κοινωνίες. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. […] Εδώ έχουμε μια εξεγερμένη τοπική κοινωνία που βάλλεται κυριολεκτικά, με τον πιο αυταρχικό και δυναμικό τρόπο, με την παρουσία των ΜΑΤ, χτυπώντας αδιακρίτως παιδιά, ηλικιωμένους. Τα είδαμε αυτά. Παρά την αλληλεγγύη των περισσότερων Μέσων απέναντι στην κυβέρνηση, αυτά δεν μπορούν να τα κρύψουν και τα βλέπουμε».
«Στην όλη διαχείριση και στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχουμε το ένα λάθος μετά το άλλο. Μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είναι λάθη επειδή υπήρξε κακός σχεδιασμός ή ήταν απροετοίμαστη η κυβέρνηση. Τα λάθη ξεκινούν με βάση τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Δεν μπορείς από τη μία να είσαι προσγειωμένος στην πραγματικότητα και να αναγνωρίζεις ότι οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος ξεφεύγουν από την ελληνική πραγματικότητα, έχουν να κάνουν με γεωστρατηγικές αντιθέσεις, με πείνα, με πολέμους και όλα όσα γνωρίζουμε ότι γεννούν τις αντίστοιχες ροές, και από την άλλη να θέλεις να είσαι συνεπής με αυτό που υποστήριξες τα προηγούμενα χρόνια αντιπολιτευόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιδεοληπτική δύναμη, ότι έχει ανοίξει τα σύνορα, ότι λειτουργεί ως μαγνήτης για να έρθουν εδώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Να μπορείς να χαϊδεύεις και να ικανοποιείς όλο αυτό το ακροδεξιό κομμάτι, το οποίο δεν είναι μόνο στο επίπεδο των ψηφοφόρων, αλλά κατέχει κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνηση».
«Απαράδεκτα τα νέα κλειστά κέντρα. Ισοδυναμούν με φυλακές. Όταν βάζεις πέντε χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους, στοιβαγμένους, σε οποιοσδήποτε συνθήκες, τότε αυτό είναι μια εστία προβλήματος από μόνο του».
«Η κυβέρνηση δεν κάνει το αυτονόητο. Διότι με τα νούμερα που έχουμε αυτή τη στιγμή, εάν υπήρχε ένα σχέδιο ισόποσης κατανομής του προσφυγικού και μεταναστευτικού φορτίου σε όλη τη χωρά, τώρα δεν θα συζητούσαμε για κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Αυτό είναι θέμα επιλογής».
«Εάν η κυβέρνηση πει “αποσύρω τα ΜΑΤ”, “παίρνω πίσω την επίταξη της γης”, “βάζω στην άκρη όλες τις ακραίες φωνές” και θελήσει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο που να έχει στόχευση αυτό που σας είπα εξαρχής, την αποσυμφόρηση μέσα από μια ισόποση κατανομή σε όλους τους νομούς, των σημερινών προσφυγικών φορτίων, με τα δυο μας χέρια να το υποστηρίξουμε και να πάμε από κοινού σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, να βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να πούμε “αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος”».
«Τα περιθώρια ερμηνείας της συμφωνίας, τελικά έχει φανεί ότι είναι πολλά. Ας αφήσουμε το παραμύθι που λεγόταν κάποια στιγμή, ότι δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε στα ελληνικά νησιά, του Ανατολικού Αιγαίου, ό,τι κάνουν ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, στην Ελλάδα. Που θέλουν να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα αυτές τις δεκάδες χιλιάδες των μεταναστών και των προσφύγων».
Για το σκάνδαλο Novartis και τις προσπάθειες περισπασμού από την κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση
Σκοπός της κυβέρνησης και της ΝΔ ήταν «να δημιουργήσει “παράσιτα” στη διαδικασία διαλεύκανσης και εμβάθυνσης στην υπόθεση του σκανδάλου. Αυτό ήταν εξαρχής. Γι’ αυτό στήθηκε αυτή η υπόθεση περί σκευωρίας».
«Επειδή ξέρουμε όλοι πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ξέρουμε ποιος είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος των πολιτικών προσώπων. Θεωρείτε ότι η Novartis, μόνο με τους γιατρούς, θα μπορούσε να στήσει όλο αυτό το σύστημα των υπερτιμολογήσεων ή θα διαμεσολαβούσαν και η δημόσια διοίκηση και πολιτικά πρόσωπα; Το θέτω ως ερώτημα. Αυτό όμως, το οποίο είναι ένα εύλογο ερώτημα, λέω ότι πρέπει να απαντηθεί μέσα από τη δικαστική οδό».
«Εμείς οφείλαμε να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και να ρίξουμε άπλετο φως».
«Τώρα, αντί να προχωράει αυτή η υπόθεση, μπαίνει και μια άλλη παράμετρος. Οι διαρροές ότι τελικά και ο πρώην πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως να κληθεί κι αυτός κάποια στιγμή υπόλογος σε αυτή την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας. Κι αυτά τα διαρρέει συγκεκριμένο κέντρο από τη ΝΔ, το κέντρο Σαμαρά».
Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την οργανωτική αποτύπωσή της και τις νέες μορφές λειτουργίας
«Κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχουν τολμήσει τα άλλα κόμματα. Την επομένη μιας εκλογικής ήττας, μια ανοιχτή αποτίμηση για τα προηγούμενα χρόνια. Η ιστορία, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, αλλά φαντάζομαι και πριν, είναι γεμάτη από ήττες κάποιων κυβερνήσεων, από την απώλεια της κυβερνητικής θέσης κάποιων κομμάτων, από πρωθυπουργούς οι οποίοι χάνουν και παραιτούνται ή δεν παραιτούνται, αλλά χωρίς καμία διάθεση ανοιχτής πολιτικής αποτίμησης. Αν θέλει κανείς να είναι αξιόπιστος, πειστικός, να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο, πρέπει να έχει την τόλμη να μιλάει και για τα επιτεύγματά του και τις επιτυχίες του και για τα λάθη και τις αστοχίες του».
«Συμφωνούμε όλοι στη βασική στρατηγική στόχευση. Είναι από τις λίγες περιόδους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε όλοι μια κοινή στρατηγική οπτική για το που θέλουμε να πάμε. Προφανώς επιμέρους οπτικές θα υπάρχουν και είναι και γόνιμο αν θέλετε. Και διαφορετικές ιεραρχήσεις σε ορισμένα πράγματα. Αλλά αυτή, τελικά, είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Η ικανότητα να αντιπαρατίθεσαι στη βάση ενός κοινού πλαισίου και αρχών με επιχειρήματα και κυρίως να συνθέτεις. Διότι η σύνθεση, ως ένα ανώτερο στάδιο δημοκρατικής λειτουργίας, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κόμμα. Η αλληλοεξόντωση υπάρχει».
«Αρνητές αυτού που ονομάζουμε διεύρυνση δεν υπάρχουν. Ούτε ένας. Ξέρετε γιατί; Διότι αυτή την έχουμε υπηρετήσει, όχι από την επομένη των εκλογών, ή παραμονές των εκλογών, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν μια πορεία πραγματικής διεύρυνσης της αριστερής παράταξης, αλλά και της απεύθυνσής μας αυτό που συνέβη το ’11 και το ΄12 και αποτυπώθηκε στις εκλογές από το ’12 μέχρι το ‘15; Δεν ήταν μιας συνεχής διαδικασία υπερβάσεων και ανοιγμάτων»;
«Αν εννοείτε μια μετατόπιση και μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό ή αυτό που λένε άλλοι πιο εκχυδαϊσμένα, να γίνει ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν το λέει κανείς».
«Κάνουμε την εξής προσέγγιση. Ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και σε κάποιους οι οποίοι δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο σε αυτό που ονομάζουμε κομματική ζωή, να συμμετέχουν, να καταθέτουν την άποψή τους. Αυτό πάντοτε πρέπει να κατατείνει σε κάτι. Στο να έχουμε -σε κάθε περίπτωση- μέλη ανθρώπους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο για ζητήματα που αφορούν καταρχάς στον χώρο τους, τη γειτονιά τους, τον χώρο της εργασίας τους και να συναποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα, δηλαδή να έχουν δικαιώματα». […] Μια νέα σχέση με την πολιτική σημαίνει η πολιτική να ξαναγίνει ελκτική, να δώσεις χώρο σε όλο αυτό τον κόσμο, έτσι ώστε να πάψει να είναι στα μάτια των πολλών και της κοινωνίας μια απαξιωμένη υπόθεση κάποιων καριεριστών και κάποιων ειδικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...