Στο ξεπούλημα 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, μέσα στο 2020. Τη διαδικασία ανήγγειλε από την Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν πρόκειται για ξεπούλημα αλλά για «αξιοποίηση». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «πώληση», συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος»!
Κατά τα άλλα ο κύριος υπουργός περιέγραψε ακριβώς περί τίνος πρόκειται: «Εδώ δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια σύμβαση παραχώρησης. Εμείς πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε την αρχική σύμβαση παραχώρησης από τα 40 στα 60. Η
αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδύτες και σοβαρές εταιρείες».
«Σοβαροί επενδυτές και σοβαρές εταιρείες», λοιπόν, που θα… «νοικιάσουν» για δεκαετίες και θα κερδίζουν από τα περιφερειακά λιμάνια. Το ξεπούλημα, που δεν είναι ξεπούλημα σύμφωνα με τον υπουργό, για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια έχει ήδη ξεκινήσει, αφού «έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας». Μέσα στο 2020,η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου