Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Λέσβος: Ετοιμη να εκραγεί η «βόμβα» του μεταναστευτικού

«Πρώτη φορά φοβήθηκα πως πάμε σε σύγκρουση» λέει στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Παρότρυνση κατοίκων «να πάρουμε τα όπλα»

«Φοβάμαι πως οδηγούμαστε σε σύγκρουση γηγενών και μεταναστών». Η δήλωση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρη, την επόμενη μέρα των σοβαρών επεισοδίων στη Μυτιλήνη και στη Μόρια δεν έγινε τυχαία.
Ο ίδιος ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων, που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με την επεισοδιακή πορεία 2.000 μεταναστών στη Μυτιλήνη και κατέληξαν το βράδυ με τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Μόριας. Βιώνει εδώ και μήνες τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο νησί και είδε με τα μάτια του τα γεγονότα να ξεφεύγουν επικίνδυνα στη συγκεκριμένη συγκέντρωση.

«Έτρεμα για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το κλίμα. Ακούγονταν ακραία πράγματα από κάποιους. Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα πως πάμε σε σύγκρουση Ελλήνων και αλλοδαπών» είπε στο ethnos.gr ο κ. Μουτζούρης.

Ο ίδιος τηλεφώνησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το χωριό της Μόριας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι και έκαναν λαϊκή συνέλευση έξω από το κοινοτικό κατάστημα σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ζήτησε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και είδε να φτάνει μια διμοιρία, που διανυκτέρευσε έξω από εργοστάσιο, μεταξύ του ΚΥΤ της Μόριας και του ομώνυμου χωριού. Μαζί με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, προσπαθούσαν για ώρες με την πειθώ να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Παρούσα στη λαϊκή συνέλευση ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, και μια ομάδα 15 γνωστών ακραίων του νησιού, που έσπευσαν από τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές, κρατώντας λάβαρα και σημαίες, και ζητώντας από τους κατοίκους να πάρουν τα όπλα. «Ήταν αγριεμένοι και ήθελαν να ξεσηκώσουν και τους υπόλοιπους σε ακραίες αντιδράσεις. Τέτοιες εντάσεις είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Έσπασαν δύο βανάκια από ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες. Η κατάσταση έβραζε. Έπεσαν και κάτι ψιλές. Ευτυχώς δεν πέρασε το δικό τους, γιατί θα είχαμε άλλα» είπε στο ethnos.gr κάτοικος του χωριού, υπό τον όρο της ανωνυμίας για τον φόβο αντιποίνων.

Λίγο νωρίτερα, οι κάτοικοι του χωριού είχαν αντιδράσει, βλέποντας μια ομάδα εκατοντάδων μεταναστών που είχαν πάρει μέρος στην επεισοδιακή πορεία στη Μυτιλήνη να επιστρέφουν στο ΚΥΤ συνοδεία της αστυνομίας, περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανε αυτό η αστυνομία. Δεν βλέπουν τι γίνεται στον κόσμο;» διερωτήθηκε η ίδια πηγή.

Οι καμπάνες ήχησαν -για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, όπως υποστήριξε στον Focus FM ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός- καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Οι πρώτοι που βγήκαν έστησαν μπλόκο, απαιτώντας από τους αστυνομικούς να επιστρέψουν τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν στο ΚΥΤ από άλλο δρόμο που δεν περνάει από το χωριό.

Ακολούθησε η λαϊκή συνέλευση έξω από το κοινοτικό κατάστημα, όπου αποφασίστηκε να γίνει σήμερα κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η απόφαση δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς και έτσι ένας μικρός αριθμός συγκεντρώθηκε σήμερα εκεί. «Δεν ξέρω τι μπορούμε να κερδίσουμε απ' αυτό, αλλά με κάποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσουμε.

Το hotspot πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί. Δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση ούτε για μας ούτε για αυτούς τους ανθρώπους που κοιμούνται στα κτήματα. Ας κάνουν και πλωτά φράγματα και επιτάχυνση ασύλου και ό,τι άλλο κρίνουν πως πρέπει να κάνουν, αλλά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η αποσυμφόρηση», είπε στο ethnos.gr ο πρώην πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, ο οποίος ήταν το πρωί της Τρίτης έξω από τη Γενική Γραμματεία, μαζί με μερικές δεκάδες συγκεντρωμένους.

Η ένταση συνεχίστηκε τα μεσάνυχτα με δύο «περίεργες» φωτιές: μια σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Μόρια και μια σε κτήματα στο γειτονικό χωριό της Παναγιούδας. Σήμερα η κατάσταση στη Μυτιλήνη και τη Μόρια είναι ήρεμη, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Νωρίς το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν εκ νέου Αφγανοί αιτούντες άσυλο έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για να διαδηλώσουν. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας η συγκέντρωση διαλύθηκε.

«Εδώ και μήνες η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και αρκεί μια σπίθα για να πυροδοτήσει μια έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες» ανέφερε στο ethnos.gr στέλεχος μεγάλης ανθρωπιστικής οργάνωσης που βλέπει καθημερινά τα τεκταινόμενα στο ΚΥΤ. Μέσα στον περιφραγμένο χώρο και κυρίως στα ελαιοκτήματα έξω απ' αυτό βρίσκονται σήμερα πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο και οι εστίες έντασης είναι καθημερινές. «Δεν ξέρω αν τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα, όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, αλλά σίγουρα ήταν αναμενόμενα για όποιον βλέπει καθημερινά την εικόνα» είπε η ίδια πηγή.ΕΛΛΑΔΑ 04.02.2020 08:59
Βόρειο Αιγαίο: Έκρυθμη η κατάσταση-Σε κατάληψη της Γ.Γ. Αιγαίου προχωρούν κάτοικοιΒόρειο Αιγαίο: Έκρυθμη η κατάσταση-Σε κατάληψη της Γ.Γ. Αιγαίου προχωρούν κάτοικοι

Ως αφορμή για τον ξεσηκωμό της Δευτέρας θεωρείται η πρόβλεψη του νέου νόμου για προτεραιοποίηση των αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα από την αρχή του χρόνου και το «πάγωμα» των χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν επί μήνες. Το γεγονός διαδόθηκε από κάποιους στους αιτούντες άσυλο και οργανώθηκε η συγκέντρωση, που οδήγησε σε ολοήμερες συγκρούσεις με ανθρωποκυνηγητό, φωτιές και δακρυγόνα στο κέντρο της Μυτιλήνης.

«Υπάρχουν ενδείξεις για υποκίνηση. Ο υπουργός το είπε δημόσια και θα έχει τους λόγους του. Εγώ δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά γνωρίζω πως κάποιοι έχουν συμφέρον να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Ίσως δεν είναι τυχαίο πως τα γεγονότα αυτά συμπίπτουν με την ημέρα κατάθεσης της προθεσμίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ» σχολίασε ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου.

«Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Η κωφεύουσα κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο περιφερειάρχης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την συνέχεια.

Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε 40 προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης δεν υπήρχε κάποια σύλληψη. Τη δική του σημασία εκτιμάται πως έχει η προαγωγή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Βόρειου Αιγαίου, Λευτέρη Ντουρουντού, ο οποίος πήρε τον βαθμό του υποστράτηγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...