Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Βαρουφάκης: Τεράστιο ατόπημα η συμφωνία Τσίπρα – Ισραήλ – Αιγύπτου

Ως «προσπάθεια συμφιλίωσης» χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΜέΡΑ25 ο επικεφαλής του, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ενώ εκτίμησε ότι «από την παρουσία μας στη Βουλή, οι περισσότεροι θα σας πουν ότι οι τοποθετήσεις μας είναι χρήσιμες».
«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που κάναμε προτάσεις στις Ευρωεκλογές», σημείωσε και αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου, είπε πως μέχρι τότε τα μέλη του κινήματος θα
«οργώσουν όλη την Ελλάδα», πραγματοποιώντας θεματικές ημερίδες, όπως για παράδειγμα για τα κόκκινα δάνεια.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι, «χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, η χώρα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται», ενώ συμπλήρωσε πως «πληρώνουμε τοκογλυφικά επιτόκια».
Όσο αφορά στο γιατί δεν γίνεται αναδιάρθρωση του χρέους, ο Γιάνης Βαρουφάκης το αιτιολόγησε ως «ψέμα» λόγω του ότι η γερμανική κυβέρνηση είπε στους βουλευτές της ότι, «θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματα από τους Έλληνες», κάτι που ήταν ψέματα και δεύτερον ότι «αυτά τα χρήματα ήταν για τους Έλληνες, αλλά ήταν για την Μπούτεστανγκ», κάτι που επίσης ήταν ψέμα, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Αν δεν ξεχαστεί αυτό το ψέμα, δε θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.
Όσο αφορά τις κριτικές που δέχεται ως πρώην Υπουργός Οικονομικών από Ευρωπαίους αλλά και πρώην κυβερνητικούς εταίρους του είπε πως «είναι τιμή μου ότι με ‘κρεμούν στα μανταλάκια’ και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα όσα λένε για εκείνον ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Σχετικά με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως στάθηκε δίπλα του, «προσπάθησα να τιμήσω το δημοψήφισμα και έφυγα όταν είδα ότι δεν το τιμά».
Το σχέδιο ‘Ηρακλής’ θα είναι το ‘Βατερλώ’ της μεσαίας τάξης
Την αναδιάρθωση του χρέους βλέπει ως λύση της φυγής των νέων στο εξωτερικό, αλλά και της αναστροφής του πρόσημου των επενδύσεων και συνολικότερα της οικονομίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Έχουμε ένα χρέος που συστηματικά αυξάνεται. Θα έρθει η ώρα που το χρέος θα είναι πάλι πάνω από το ΑΕΠ», είπε σχετικά και χαρακτήρισε ως «Βατερλώ» για τη μεσαία τάξη το σχέδιο «Ηρακλής», αφού όπως σημείωσε, «τα Ταμεία δεν έχουν κοινωνική συνείδηση, θα πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν».
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πληγούν, κυρίως από τον Απρίλιο», είπε ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 και ανακοίνωσε την εκκίνηση διακομματικού και κοινωνικού διαλόγου, αφού όπως εκτίμησε, «η κρίση που θα έρθει θα είναι χειρότερη».
Για αυτό, δήλωσε, πρέπει «να βρούμε μία συστημική λύση» και ερωτηθείς σχετικά με τη δική του πρόταση, έκρινε ότι θα ήταν ωφέλιμος ένας συνδυασμός του μοντέλου Ιρλανδίας, Γερμανίας- Ισπανίας», όπου «δημιουργείς μία κακή τράπεζα, στην οποία μεταφέρεις τα περισσότερα κόκκινα δάνεια, βάζεις κρατική εγγύηση και στη συνέχεια ο οφειλέτης πληρώνει ενοίκιο στο Δήμο και όχι σε αυτή την κακιά τράπεζα».
«Δε δικαιούμαι να κρίνω την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
«Τίποτα», ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη σε ερώτηση για την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού όπως είπε, «δε δικαιούμαι να κρίνω τη γυναίκα που είναι στην κορυφή της Δικαιοσύνης» και επικέντρωσε την αντίθεσή του στην τακτική «των περιστρεφόμενων πορτών», την οποία χαρακτήρισε ως «κατάφορη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», εξηγώντας ότι αντιτίθεται στην επιλογή του Πρωθυπουργού και όχι στο ίδιο το πρόσωπο της Αικ.Σακελλαροπούλου.
«Προκαλείς προσδοκίες στους δικαστικούς. Αυτές οι περιστρεφόμενες πόρτες μας έχουν καταστρέψει», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, που από επικεφαλής του ΔΝΤ, έγινε κεντρική τραπεζίτης της ΕΚΤ.
Αναφορικά με την πρόταση του κινήματός του για τη Μάγδα Φύσσα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι επρόκειτο για συμβολική κίνηση, αφού στόχος ήταν η εξασφάλιση ενός ανθρώπου που δεν είναι πολιτικός, αλλά «ένας άνθρωπος που τόσα χρόνια σηκώνει το βάρος κατά του φασισμού με αξιοπρέπεια», κόντρα στην ξενοφοβία στην οποία στρέφεται τα τελευταία χρόνια ο λαός μας.
«Τεράστιο ατόπημα η συμφωνία Τσίπρα – Ισραήλ – Κύπρου»
«Κάθε μέρα από το 1974», ήταν η απάντησή του Γιάνη Βαρουφάκη στην ερώτηση για το αν «φοβάται θερμό επεισόδιο».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι, «είμαστε στη θέση που είμαστε μετά από δέκα χρόνια κρίσης» και χαρακτήρισε «ανοησία» όταν βρίσκεσαι σε αυτήν τη θέση, να δίνεις «δωράκια» στον Ερντογάν.
Χαρακτήρισε, μάλιστα «τεράστιο ατόπημα» τη συμφωνία Τσίπρα – Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου και διερωτήθηκε «αν θα σταθεί ποτέ ο 6ος στόλος στο πλευρό της Ελλάδας επειδή η EXXON Mobil κάνει εξορύξεις».
«Γιατί λέμε στον Ερντογάν ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε ό,τι είναι κάτω από την Τουρκία, εκείνος πάει και κάνει ανάλογη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός πάει στον πολεμάρχη Χαφτάρ και η Ρωσία με την Τουρκία καλούν τη Λιβύη κι έτσι έχουμε ένα τεράστιο διπλωματικό φιάσκο, χωρίς κέρδος», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...