Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Πικραμμένος: Προτεραιότητά μας, να θωρακίσουμε τους θεσμούς

Έμφαση στην θωράκιση του κύρους των θεσμών, που είναι «ο πραγματικός πλούτος της κοινωνίας», έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, και τόνισε ότι για τη κυβέρνηση της ΝΔ ο στόχος αυτός είναι προτεραιότητα.
«Αυτή είναι η αποστολή όλων μας και έχουμε την δύναμη, τα όπλα και το κουράγιο για να πετύχουμε και θα πετύχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμένος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το κύρος τους έχει πληγεί, αυξάνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ δήλωσε υπερήφανος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η προσωπική μου διαδρομή, επιβάλλει να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι για μια κοινωνία, και για ένα κράτος, η ορθή και αντικειμενική λειτουργία των θεσμών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων. Είναι αρχές που διέπουν μια σύγχρονη και φιλελεύθερη δημοκρατία και υπηρετούν ταυτόχρονα τον πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου-πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Πικραμένος και πρόσθεσε:
«Οι θεσμοί είναι ο πραγματικός πλούτος μιας κοινωνίας. Γι' αυτό χώρες με πενιχρές φυσικές πηγές πλούτου, αλλά ισχυρούς θεσμούς ευημερούν, ενώ χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους αλλά αδύναμους θεσμούς δυστυχούν».
«Η Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Πικραμένος, «δεν στερείται των θεσμών ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους. Διαθέτει σύστημα διακριτών θεσμών νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ενισχυμένο πλέγμα από ανεξάρτητες αρχές και θωράκιση των δικαιωμάτων από κινδύνους επιβουλής τους. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια συνιστά αυξημένη εγγύηση θεσμικής σταθερότητας και δημοκρατίας. Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι κατά τα τελευταία έτη το κύρος των θεσμών επλήγη, και ότι αυξήθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Πικραμένος ανέφερε ότι ένιωσε «χαρά και υπερηφάνεια ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού», γιατί όπως εξήγησε, «μίλησε στην καρδιά μας, δίνοντας τις κατευθύνσεις μιας κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τον πολίτη και υπόσχεται αξιοκρατία, λειτουργία του κράτους Δικαίου, οικονομική προκοπή και ανακούφιση στα βάρη του Έλληνα πολίτη».
«Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα και να αποκαταστήσουμε το σεβασμό όλων μας στο κράτος Δικαίου, την αξιοκρατία και την αριστεία. Ο κεντρικός ρόλος της Παιδείας σε μία δημοκρατική κοινωνία είναι πρωταρχικός», ανέφερε.
Ο κ. Πικραμένος αναγνώρισε ότι στη διάρκεια της κρίσης «έγιναν προσπάθειες σε πολλούς τομείς οργάνωσης του κράτους, κυρίως στα δημοσιονομικά», ωστόσο όπως είπε, «σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας βιώσαμε κλυδωνισμούς και προβλήματα».
«Παρά τη μεγάλη πίεση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε – και οι περισσότεροι πολίτες ακόμη αντιμετωπίζουν – υπήρξαν στιγμές που οι θεσμοί, και ειδικότερα η Δικαιοσύνη, λειτούργησαν αποτελεσματικά, όχι πάντοτε όμως», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε:
«Είναι προτεραιότητα μας να θωρακίσουμε τους θεσμούς. Διότι η καλή λειτουργία τους θα εξυπηρετήσει, όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ευημερία».
Τόνισε ακόμα, ότι «ο σεβασμός και η αυτοσυγκράτηση στη κοινωνία, πρέπει να κυριαρχήσει και εντός του Κοινοβουλίου, όπως ταιριάζει σε ένα υγιές, αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα».
«Ελπίζω και εύχομαι την ενότητα και την καταλλαγή, όχι όμως την αμνησία. Η Βουλή δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που τη συγκροτούν – οι εκλεγμένοι βουλευτές, το προεδρείο, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων – αλλά κι ένα σύνολο κανόνων οργάνωσης, λειτουργίας, εξουσιών, αρμοδιοτήτων, ορίων και ευθυνών». τόνισε.
«Αν σε ένα κράτος υπάρχουν θεσμοί αλλά δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών, όταν δηλαδή δεν υπάρχει κράτος δικαίου, μπορούμε άραγε να μιλάμε για Δημοκρατία;» υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι «αν δεν ελειτούργησε ομαλά η δημοκρατία στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλειψαν ή δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν οι όροι της υπάρξεώς της. Οι όροι δε αυτοί είναι: το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας».
«Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα όραμα που θα την εμπνέει και θα διασφαλίζει τη συνοχή της. Οι θεσμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό και ορθολογική αναθεώρηση. Και βεβαίως, η οικονομία χρειάζεται να προχωρήσει σε δυναμική ανάπτυξη. Αυτά υπόσχεται η κυβέρνηση και άρχισε την προσπάθεια της άμεσα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Αυτή η Βουλή είναι αναθεωρητική. Η αναθεωρητική διαδικασία είναι μια ευκαιρία ευρύτερων συναινέσεων ξεκινώντας από την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εξορθολογισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».
«Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ότι οι καλές εποχές είναι μπροστά μας κι όχι πίσω μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, που πρέπει να τους αφήσουμε μια καλύτερη πατρίδα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας που πρέπει να έχουμε τη φιλοδοξία να συνδέσουμε τα ονόματά μας με την αναγέννηση της χώρας. Και θα το πράξουμε», κατέληξε ο κ. Πικραμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...