Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα «έχει πολιτικά και νομικά διευθετηθεί οριστικά» σχολίασε, χθες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας ουσιαστικά στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Βουλής που εισηγείται την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης. Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένως και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν. Η ίδια η καγκελάριος εκφράστηκε γι’ αυτό στην Αθήνα», ανέφερε
η κ. Ντέμερ, παραπέμποντας ουσιαστικά στη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ μετά την τελευταία συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα. «Η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε ξεκάθαρα την ευθύνη της για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει. Ακριβώς γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι» είπε, επίσης, η κ. Ντέμερ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, είπε ότι καμία από τις δύο πλευρές (Αθήνα και Βερολίνο) δεν επιδιώκουν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Τη συζήτηση αυτή στο Βερολίνο εγκαινίασε η γνωμοδότηση την οποία εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Βουλής, μετά αίτημα του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke. «Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική», γνωμοδότησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων, η οποία ενθάρρυνε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να ξεπεραστεί η νομική εκκρεμότητα. Τονίζεται ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, το Βερολίνο θα πρέπει να προσφύγει οικειοθελώς στο Διεθνές Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επιδώσει ρηματικές διακοινώσεις προς το Βερολίνο με σκοπό τη διατήρηση της –εβδομηκονταετούς πλέον– εκκρεμότητας από πλευράς της Ελλάδας στο προσκήνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου