Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας γύρισαν στο 1950 Μεγάλοι οι κίνδυνοι εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Χάρηκε όλος ο αστικός τύπος από τα συγχαρητήρια και τους επαίνους του κ. Πρέσβη και ελάχιστη σημασία έδωσε ότι διαμόρφωσε το πλαίσιο σχεδόν του συνόλου της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ότι ζήτησε τη στοίχιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων πίσω του.
O Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ευχαριστώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη αναγνώριση του Χουάν Γκουαιδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, σημείωσε δέ πως οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στο καλύτερο σημείο. Ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη
μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων.
«Ο υπουργός Ν. Δένδιας έχει, φυσικά, πολύ καλό λόγο να μην είναι μαζί μας σήμερα το πρωί: Βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον με το αφεντικό μου, υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μπόλτον, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου (…) Και αυτό είναι μόνο μία από τις πολλές ενδείξεις ότι προχωρούμε με «τέρμα ταχύτητα» τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας εν μέσω της πολιτικής μετάβασης της Ελλάδας».
Αυτό τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του χτες σε πάνελ στο συνέδριο του «Economist», στο Λαγονήσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, περιγράφοντας τι αναμένουν από την κυβέρνηση ΝΔ, επιταχύνοντας πάνω στο δρόμο που τους έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε άλλωστε, «η εμπιστοσύνη και η υποστήριξή μας στη νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη. Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης αισιοδοξίας στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, αλλά και απαράμιλλη ευκαιρία», αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τόση πολλή καλή δουλειά για να βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Αμερική» ώστε η χώρα «έχει μετατραπεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων για τη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», «ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή, και μια χώρα που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ σε ένα τόξο 270 μοιρών, από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
Επ’ αυτού υπογράμμισε: «Τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς προς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, η «με ταχύτητα φωτός» επαφή του υπουργού Δένδια με τους Αμερικανούς ομολόγους του, η στήριξη για την προώθηση της ατζέντας μας την οποία διαπίστωσα την περασμένη βδομάδα σε τηλεφώνημα με τον υπουργό Εμπορίου Ρος και η εξαιρετικά θετική πρώτη επίσημη διμερής συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο (σ.σ. τη Δευτέρα), καθώς και το θερμό καλωσόρισμα του Κογκρέσου για τη νέα κυβέρνηση, δείχνουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Οι ΗΠΑ αναμένουν τώρα να συνεργαστούν με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ομάδα του για να αναβαθμίσουμε τις ήδη εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας στο επόμενο επίπεδο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έστειλε μήνυμα και σε όλες τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις ότι καθώς η νέα κυβέρνηση λέει «ότι θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», «προσδοκούμε συνεχή και ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα για την προώθηση της συμμαχίας μας»…
«Χτίζοντας» πάνω στον Στρατηγικό Διάλογο
Έδωσε και τη βάση πάνω στην οποία θα επιχειρηθεί αυτό, την «παρακαταθήκη» του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι να οικοδομήσουμε πάνω στον Στρατηγικό Διάλογο του 2018 για να αποδείξουμε μελλοντικά τα κέρδη της συμμαχίας ΗΠΑ – Ελλάδας, ειδικά για την Ενέργεια, το διμερές εμπόριο, την άμυνα, την περιφερειακή σταθερότητα και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Έχω μιλήσει με αρκετούς νέους υπουργούς για να συζητήσουμε τομείς στους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και ενθαρρύνομαι από την επιθυμία τους να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να εμβαθύνουν τους δεσμούς μας».
Ο Πάιατ όρισε ως ορόσημα στην πορεία αυτή τον επόμενο γύρο της συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου «3+1», με συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς του ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, και την επόμενη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου, που θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο.
«Σθεναρή» στήριξη στην τριμερή με Ισραήλ και δοκιμασία από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Παρακάτω, σκιαγραφώντας τη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου οι κυβερνήσεις μπλέκουν το λαό υπηρετώντας τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε πως η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα γίνεται «σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, όταν ο ανανεωμένος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων δοκιμάζει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα προστατεύει το νότιο τμήμα της Ευρώπης και όλο και περισσότερο τους σημαντικούς ενεργειακούς, εμπορικούς, θαλάσσιους και επικοινωνιακούς πόρους που περνούν από αυτήν την περιοχή. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα – και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια – θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο», καθιστώντας την ακόμα πιο ενεργό αμερικανοΝΑΤΟικό χωροφύλακα στην περιοχή, κόντρα σε άλλα κέντρα.
«Έτσι», συνέχισε, «επικροτούμε την ελληνική ηγεσία για την ενίσχυση των δεσμών με τους γείτονες, ιδίως μέσω τρεχουσών συνεργασιών όπως η τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, η οποία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ενεργειακή και αμυντική συνεργασία».
Επέμεινε στο σημείο αυτό, λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την τριμερή και σχεδιάζει να οικοδομήσει πάνω στη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής «3+1″ στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο», ενώ ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ευρώπη, Φιλ Ρίκερ, θα επισκεφτεί την Αθήνα την επόμενη βδομάδα «για να συνεχίσουμε την επιτάχυνση της δέσμευσής μας».
Οι επόμενοι ρόλοι και στα Βαλκάνια
Παρακάτω, δίνοντας επιμέρους μέτωπα όπου δρομολογούν διευθετήσεις, είπε: «Στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ επικεντρώνονται τώρα στην ολοκλήρωση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ενθαρρύνουμε τον νέο ρόλο της Ελλάδας στις αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία, ακριβώς όπως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να παρέχει αεροπορική αστυνόμευση στο Μαυροβούνιο.
Η ΔΕΘ, η Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, η περιφερειακή διάσκεψη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τη Ενέργεια στη Θεσσαλονίκη θα προσφέρουν ευκαιρίες για την εμβάθυνση των επιχειρηματικών δεσμών από την ελληνική Μακεδονία στα Βαλκάνια και την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να βοηθήσει όλους τους βαλκανικούς γείτονές της, και ιδιαίτερα τη Βόρεια Μακεδονία, να συνεχίσουν την πορεία προς τα ευρωπαϊκά και τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα».
«Οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά για να μείνει η Αγκυρα στο ΝΑΤΟ»
Στα Ελληνοτουρκικά, αναδεικνύοντας το ρόλο «διαύλου» που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, για το συνολικότερο παζάρι με την Τουρκία, ρόλος που προμηνύει επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις και «διευθετήσεις», ο Πάιατ είπε πως «συγχαίρουμε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει τη σχέση της με την Τουρκία, ξεκινώντας από τις πρόσφατες συνομιλίες για ΜΟΕ(σ.σ. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Οι ΗΠΑ συμβαδίζουν με την Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».
«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε προκλητικές ενέργειες και να εντείνουμε το διάλογο μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων, προκειμένου να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και κοινή («shared») οικονομική ευημερία», είπε.
Ευρύτερα, με φόντο και τη διαμάχη Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα «S-400» από τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά» ώστε η Αγκυρα να παραμείνει στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει επίσης συμφέρον από τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
«Κινητήρια δύναμη» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί
Βάζοντας και τα επιχειρηματικά σχέδια που προτάσσουν οι Αμερικανοί, ο Πάιατ είπε: «Θέλουμε η Ενέργεια να είναι η κινητήρια δύναμη των οικονομικών ευκαιριών, μεταξύ άλλων με έργα όπως ο αγωγός TAP και η νέα συμφωνία υπεράκτιας εξερεύνησης της Ελλάδας με τα ΕΛΠΕ, την «Total» και την «ExxonMobil»».
Σημείωσε, εξάλλου, ότι Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος «έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο με άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας, εργαζόμαστε για την εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των ΗΠΑ στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις 25/7 στο Κάιρο. Και εδώ, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο».
Εξήγησε τι ζητά: «Ελπίζω ότι το Κάιρο θα δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσει ο διάλογος για την ενεργειακή πολιτική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και με βάση τις τριετείς μου συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη (σ.σ. βλέπε διαβεβαιώσεις που έχει ήδη πάρει) και το γεγονός ότι η ΝΔ ξεκίνησε τον αγωγό TΑP, έχω πλήρη πεποίθηση ότι η άριστη συνεργασία μας στα θέματα αυτά θα επιταχυνθεί».
Θύμισε δε με νόημα ότι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, στην πρόσφατη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο του, «εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει όλα τα διεθνή έργα φυσικού αερίου, την ταχεία διερεύνηση και ανάπτυξη υδρογονανθράκων και να αυξήσει την έμφαση στις ΑΠΕ. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι παγκόσμιοι ηγέτες σε όλους αυτούς τους τομείς».
Επίσης, έστειλε σήμα λέγοντας πως «ελπίζω ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου κοινοβουλίου θα είναι να οριστικοποιηθεί η σύμβαση μίσθωσης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη δυτική Κρήτη που χορηγήθηκε στις «ExxonMobil» – «Total» και στα ΕΛΠΕ», ενώ πρόσθεσε ότι η Ενέργεια «είναι ένας από τους τομείς με τη μεγαλύτερη δυνατότητα προσέλκυσης νέων Αμερικανών επενδυτών».
Δεν έχασε επίσης ευκαιρία να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν» το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δαπανούν σταθερά το 2% του ετήσιου ΑΕΠ όπως ορίζει η σχετική νόρμα του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να είναι μία από τις λίγες χώρες εντός λυκοσυμμαχίας που την υπερκαλύπτει. «Από την άποψη αυτή, θα ήμουν αμελής αν δεν αναγνώριζα τον κεντρικό ρόλο της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για την προώθηση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας».
«Διακομματική» στοίχιση
Μιλώντας στην ίδια θεματική, για τα Βαλκάνια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, την Ενέργεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ ότι «πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και προϊόντα μας», διαβεβαιώνοντας επί της ουσίας και για την πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας, ενώ διαβεβαίωσε και για τους «ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».
Ο δε υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «τάση αυξανόμενης αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον», δίνοντας έμφαση στις λεγόμενες ασύμμετρες ή υβριδικές απειλές – «τρομοκρατία», μετακινήσεις πληθυσμών και κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε: «Αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε τη χώρα μας χώρα – κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, μίλησε για «ευκαιρίες» που ανοίγονται μπροστά σε τομείς όπως η Ενέργεια, σημειώνοντας ότι τα 3/4 της παραγωγής των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια καταλήγουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο τέως υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης έδωσε έμφαση στις «αμυντικές συνεργασίες» με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και στην 4μερή συνεργασία στα Βαλκάνια (Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία).
Τέλος, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της χώρας ως «εξαγωγέα σταθερότητας», «εξαγωγέα» δηλαδή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...