Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Η Τρίτη εντολή και το νέο πολιτικό πεδίο

Tα χρώματα της συντηρητικής παράταξης σκέπασαν τη χώρα. Ο δικομματισμός που θυμίζει εποχές πριν την κρίση 2009, έρχεται και πάλι μεγαλοπρεπής στο προσκήνιο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα εξυπηρετεί τον δικομματισμό. Αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνει μία συμπεριφορά αναβίωσης του δικομματισμού. Δύο μεγάλες πολυσυλλεκτικές παρατάξεις η μία στα δεξιά και η άλλη στην αριστερά να εναλλάσσονται στην εξουσία. Το 40% της Ν.Δ. και το 32 % του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν τους δύο πόλους στο νέο πολιτικό τοπίο. Ο πρώτος
νικητής που δεν συζητιέται είναι η αποχή των πολιτών από τις κάλπες (42%) που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες και ειδικότερα όσους ασχολούνται με τα κοινά. Κυρίαρχος στο νέο πολιτικό τοπίο η συντηρητική παράταξη. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Όταν κλείσουν οι πόρτες, μετά από τους χαιρετισμούς, τις ευχές, τις αναλύσεις και τα συγχαρητήρια, (κύρια από το συντηρητικό χώρο της Ε.Ε.) η ευθύνη της νέας πολιτικής εξουσίας θα έρθει αντιμέτωπη με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει έμπειρα στελέχη και σημαντικά στοιχεία διεύρυνσης σε τεχνοκράτες και άλλοτε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσουν την πορεία της. Διαγράφεται μπροστά μία εντολή 4ετίας. Σίγουρα, ο καθένας εύχεται τα πράγματα να πάνε καλύτερα για τη χώρα παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.
Η λαϊκή εντολή πρέπει να είναι σεβαστή. Οι εξελίξεις στέρησαν από το ΚΙΝΑΛ την τρίτη εντολή για να γίνει παράγοντας των εξελίξεων. Αλλά και στους άλλους στόχους του τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Στο μέτωπο για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η μάχη χάθηκε. Στο β’ γύρο ο κ. Τσίπρας κέρδισε οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, όταν το ΚΙΝΑΛ κέρδισε 0,4% από τις ευρωεκλογές. Στο μέτωπο με τη Ν.Δ. επίσης χάθηκε η μάχη αφού η αυτοδυναμία ακύρωσε τους στόχους του ΚΙΝΑΛ για την τρίτη εντολή.
Ορισμένοι βέβαια που δεν θέλουν ούτε να δουν, ούτε να κατανοήσουν την πραγματικότητα ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα του 8,1% ήταν καλό, αφού δεν υπήρξε φθορά με αιτία την «εκπαραθύρωση» του Βαγγέλη!!!
Δεν πρέπει να κλείνουν όμως τα μάτια στα αποτελέσματα. Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) κέρδισαν από οκτώ μονάδες και το ΚΙΝΑΛ έχασε ακόμη μία ιστορική ευκαιρία. Και το αποτέλεσμα πιστεύω αυτό δεν ήταν τυχαίο. Οι λαθεμένες πολιτικές και στρατηγικές του ΚΙΝΑΛ εξυπηρέτησαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επιλογές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο:
Στον πρώτο γύρο συμπορεύτηκε το ΚΙΝΑΛ με το κυρίαρχο αίτημα της Ν.Δ. για «Απαλλαγή» από την πρώτη φορά αριστερά και τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένη η Ν.Δ. Στον δεύτερο γύρο ενώ κυριάρχησε η αντιδεξία ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ δήλωνε «ψήφο ανοχής». Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι κεντρικές επιλογές της ηγεσίας που ηττήθηκαν και πρέπει να συζητηθούν. Εκτιμώ ότι με ψυχραιμία και κατανόηση πρέπει τα ζητήματα αυτά να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν στην Κ.Ε. και στη συνέχεια να δρομολογηθεί Συνέδριο για την πορεία της παράταξης στο μέλλον.
Βασικά οργανωτικά και πολιτικά στοιχεία πρέπει να αντιμετωπισθούν:
Το τρισυπόστατο (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ – ΚΙΝΑΛ κ.α.) δεν λειτουργεί, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο λαό. Εξυπηρετεί περισσότερο προσωπικές διευθετήσεις του πολιτικού προσωπικού.
Η ανυπαρξία λειτουργίας της οργάνωσης με κανόνες και ουσιαστική συμμετοχή των μελών, στερεί την ανάπτυξη κάθε κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής. Η χάραξη καθαρής στρατηγικής και η επιλογή με ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις διαμορφώνουμε μέτωπα πολιτικής μάχης στο Κοινοβούλιο και την Κοινωνία αποτελούν κυριαρχικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αν αυτά τα βασικά στοιχεία δεν επιλυθούν, το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει ένα μικρό κοινοβουλευτικό κόμμα χωρίς προοπτική για το μέλλον.
Ο πολιτικός χρόνος τρέχει. Προκύπτουν για το άμεσο μέλλον σοβαρά πολιτικά ζητήματα, τόσο για την πολιτική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ, όσο και για την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότησή του. Να λειτουργήσουν τα όργανα και να υπάρξουν κανόνες στο πολιτικό γίγνεσθαι. Να αποκτήσει η παράταξη κοινωνική βάση. Με τον πατριωτισμό των παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και με το κερασάκι στην τούρτα κάποιων νεολαίων δεν διαμορφώνεται κοινωνικό και πολιτικό κίνημα. Τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία είναι απαραίτητο να ειπωθούν καθαρές κουβέντες και θέσεις:
Στο νέο κοινοβούλιο με αυτοδυναμία της Ν.Δ. ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ; Θα παραμείνει στη λαθεμένη επιλογή της «ψήφου ανοχής» ή στη διαμόρφωση μιας δομικής αντιπολίτευσης; Τα όργανα του Κινήματος θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών ή οι επιλογές θα συνεχίζουν να είναι στη γραμμή του «ενός ανδρός αρχή»;
Με τον άλλο προοδευτικό πόλο του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ; Θα πορευθούμε με το λαθεμένο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η νέα δεξιά» ή θα διαμορφωθούν γέφυρες συνεννόησης, σύγκλησης και υπεύθυνης άσκησης της αντιπολίτευσης, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο στην κοινωνία και τους μαζικούς χώρους.
Τα μηνύματα της κάλπης είναι πολλά και καθαρά. Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά μαρτυρούν ότι: Οι μικρές ηλικίες ψηφοφόρων από 17 έως 34 ετών ψήφισαν ΚΙΝΑΛ 5,7 και από 35 έως 54 ετών ψήφισε το 7,1% και από 55 και άνω το 10,4%. Αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις νεανικές και παραγωγικές ηλικίες συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από 35%. Τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.
Ο μεγάλος χώρος του ισχυρού ΠΑΣΟΚ έχει μεταναστεύσει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ. και τη μεγάλη αποχή, που διαμορφώθηκε σε ιστορικά επίπεδα που αποτελούν και τον πρώτο νικητή των εθνικών εκλογών. Είναι ζητούμενο με ποιο αφήγημα και ποιες δυνάμεις η Δημοκρατική Παράταξη θα χαράξει ένα καινούριο μέλλον για τη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κυρίαρχος σύμφωνα με την εντολή των ψηφοφόρων, πόλος της κεντροαριστεράς θα επιδιώξει να κάνει υπεύθυνη αλλά σκληρή αντιπολίτευση, αφού έχει πάρει το βάπτισμα της άσκησης της εξουσίας για τέσσερα χρόνια. Ήδη στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας μίλησε για μετασχηματισμό της παράταξης και για την αντιστοιχία του εκλογικού σώματος με τα στελέχη και τα μέλη του στην κοινωνία.
Η αδράνεια και η σιωπή στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς την ανάλυση και κατανόηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα μοιάζει με τη λαϊκή ρήση, παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.
Για να μη χαθεί το μέλλον και το ΚΙΝΑΛ να συναγωνίζεται με το ΚΚΕ δύο – τρεις μονάδες πάνω –κάτω. Πρέπει να αφυπνισθεί ο δημοκρατικός κόσμος με νέο πολιτικό αφήγημα. Πρέπει να κατανοήσουν οι ιθύνοντες και η ηγεσία ότι το πολιτικό πρόγραμμα της παράταξης ούτε έπεισε, ούτε συσπείρωσε νέες δυνάμεις, ούτε υπήρξαν επιστροφές. Η εκλογική δύναμη που καταγράφηκε είχε κορμό το συναισθηματικό, παραδοσιακό εκλογικό σώμα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αναμετρηθεί κανείς με την αλήθεια, αν θέλει τα πράγματα να αλλάξουν.
Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταπήδησαν μονάχα κάποια στελέχη κορυφής, χάριν της εξουσίας, αλλά πολύς κόσμος που παραδοσιακά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ. Και η κάλπη επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη συντριπτική πλειοψηφία αυτού του κόσμου παρά τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στους κόλπους του.
Το μέλλον απαιτεί εδώ και τώρα ανάλυση και κατανόηση των αποτελεσμάτων. Μία νέα ανάγνωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Μία δημόσια συζήτηση που θα κάνει συμμέτοχους τους πολίτες.
Η Ν.Δ. σίγουρα δεν θα επαναπαυθεί στις δάφνες της νίκης γιατί τα προβλήματα περιμένουν απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εδραιώσει τα εκλογικά του ποσοστά που με μεγάλη έκπληξη και για τους ίδιους κέρδισε.
Σύμφωνα με τις λιτές, αλλά ουσιαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, θα προσπαθήσει να μαζικοποιήσει την παράταξη του και να τη μεταμορφώσει με νέα στελέχη και αφήγημα βλέποντας στο βάθος του χρόνου την κάλπη της απλής αναλογικής.
Το ΚΙΝΑΛ, ως έχει δεν έχει μέλλον, αν άμεσα δεν προχωρήσει σε ριζικό επαναπροσδιορισμό οργανωτικό, πολιτικό και στρατηγικό. Το τρισυπόστατο σχήμα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ – ΚΙΝΑΛ κ.α. ούτε εμπνέει, ούτε ενώνει, ούτε μπορεί να εκφράσει κάποια σοβαρή πολιτική και κοινωνική δυναμική. Αν παραμείνουν αυτά τα σχήματα για προσωπικές διευθετήσεις στο πολιτικό προσωπικό , το τρένο του μέλλοντος θα χαθεί.
Χάθηκε για το ΚΙΝΑΛ μία ιστορική ευκαιρία ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στο χώρο της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές που καθήλωσαν τα εκλογικά ποσοστά και από την άλλη εδραίωσαν ποσοστά έκπληξης για το ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η μόνη αλήθεια.
Γι’ αυτό:
Οι καιροί ου μενετοί. Όπως χάθηκε η τρίτη εντολή να μην χαθεί και το μέλλον. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Η πολιτική και η ζωή απαιτούν δράση, ενέργεια και απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.
Ο Λουκάς Αποστολίδης του Θωμά είναι δικηγόρος και πολιτικός που διετέλεσε βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...