Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Ηπια μέτρα κατά Τουρκίας θέλει η Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. 
Με διαφωνίες συνεχιζόταν η συζήτηση ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Αγκυρα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Τα στοχευμένα μέτρα που αναμενόταν να επιβληθούν δεν βρίσκονταν χθες στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, δυσαρεστώντας τη Λευκωσία η οποία ήθελε μια πιο σαφή και αυστηρή διατύπωση. Σήμερα στις 10 το πρωί λήγει η προθεσμία για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους τα κράτη-μέλη όσον αφορά την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι και,
σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η Κύπρος είναι αυτή που αντιτάσσεται.
Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που βρίσκουν όλα τα άλλα κράτη-μέλη σύμφωνα είναι μάλλον γενικά και όχι ιδιαίτερα σκληρά. Συγκεκριμένα αυτά είναι: η αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συνολική συμφωνία αερομεταφορών και μη συνέχιση προς το παρόν περαιτέρω συζητήσεων υψηλού επιπέδου, περιορισμός της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και να κοπεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ομως στο προσχέδιο δεν υπάρχει σαφής αναφορά για στοχευμένα μέτρα όπως αναμενόταν και αναφερόταν στην απόφαση του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Tότε, στη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ύστερα από πιέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, υπήρχε σαφής αναφορά στα συμπεράσματα που ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρότειναν συγκεκριμένες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που έχουν ανάμειξη με τις τουρκικές γεωτρήσεις και τις οποίες θα υιοθετούσαν στη συνέχεια τα κράτη-μέλη.
Ομως στο προσχέδιο που τώρα βρίσκεται υπό επεξεργασία στις Βρυξέλλες, η μόνη αναφορά σε στοχευμένα μέτρα είναι στην τελευταία παράγραφο, στην οποία αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο καλεί την ύπατη εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ συγχρόνως αναφέρεται ότι το Συμβούλιο θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα επιστρέψει στο θέμα σε χρόνο που θα κρίνει κατάλληλο.
Ετσι, παρά τις προσδοκίες, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία κλιμάκωση για μέτρα, καθώς δεν αναφέρονται συγκεκριμένες κυρώσεις ούτε σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες ή τομείς. Αυτή η στάση είναι ενδεικτική για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία καθώς υπάρχουν αρκετά κράτη-μέλη που είναι διστακτικά όσον αφορά την Αγκυρα και θέλουν μια πιο ήπια και προσεκτική στάση από την πλευρά της Ε.Ε. Αν όντως η Κύπρος μπλοκάρει τα συμπεράσματα μέχρι σήμερα το πρωί, το θέμα θα περάσει στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...