Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η Φ. Γεννηματά «ανακοινώνει» Γ. Παπανδρέου

Διπλό μήνυμα, ένα προς το εσωτερικό του κόμματος και ένα προς τον... ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε χθες η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της από τη γενέτειρα των Παπανδρέου, την Αχαΐα. Το πρώτο που αφορά το εσωτερικό του κόμματος, το οποίο βίωσε έντονους τριγμούς το τελευταίο διάστημα, ήταν παραπάνω από σαφές. Ξεκινώντας την ομιλία της απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο η σχέση τους μόνο ανέφελη δεν υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν, και του είπε: «Γιώργο, πάμε μαζί. Εδώ στην Αχαΐα των Παπανδρέου με εσένα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές». Με αυτόν τον τρόπο, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές η κ. Γεννηματά έκλεισε εμφατικά ένα ακόμα βασικό μέτωπο, αυτό της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, με μόνη
πλέον κομβική εκκρεμότητα να είναι αυτή της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ειρήσθω εν παρόδω, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιεί τη δική του πολιτική ομιλία στο Περιστέρι, με θέμα τις ευρωεκλογές.
Στο δεύτερο, αμιγώς πολιτικό κομμάτι, η κ. Γεννηματά επέλεξε σε όλη σχεδόν την ομιλία της να «κατοχυρώσει» τα πρωτεία της προοδευτικής παράταξης, «εκθρονίζοντας» τον Αλέξη Τσίπρα. Οι σχετικές αναφορές ήταν πολλές και χαρακτηριστικές. «Είμαστε το προοδευτικό ρεύμα ενάντια στις δύο όψεις της συντήρησης τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία», είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως «οι προοδευτικοί πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας». Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας ουσιαστικά στην «προοδευτική συμμαχία» του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στο δικό της πολιτικό εύρος, με αναφορές στις ιστορικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ και στην κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά όχι μόνο.
«Είμαστε όλοι μαζί, Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, πολίτες και στελέχη από την Ανανεωτική Αριστερά, το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της. Η μάχη για τα ηνία της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει επιθέσεις στην Κεντροδεξιά. Ως εκ τούτου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε εκτενώς στον κ. Μητσοτάκη, βάζοντας και αυτή στην εξίσωση τον κ. Βέμπερ: «Οποιος ψηφίζει Μητσοτάκη λέει ναι στον Βέμπερ, στη διατήρηση της ακραίας συντήρησης που διαλύει την Ευρώπη. Για να εξηγούμαστε», ήταν η αναφορά της. Το ΚΙΝΑΛ εξάλλου έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό την επιλογή του στο πρόσωπο του κ. Τίμερμανς. Μία επιλογή με την οποία εσχάτως φλερτάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε χθες διά στόματος κ. Παπαδημούλη. Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά σήκωνε και τα εθνικά θέματα, ειδοποιό διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόθυμα «να παραδώσει τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα» για να δεχθεί «φιλικά κτυπήματα στην πλάτη» από τους ισχυρούς.
Στο διά ταύτα οι ευρωεκλογές θεωρούνται –και έτσι είναι– ιδιαίτερα κρίσιμες για το ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένο πως οι συγκεκριμένες κάλπες ενισχύουν διαχρονικά τα μικρότερα κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει πάση θυσία να καταγράψει μία ανοδική τάση, που θα στέλνει μήνυμα στον κ. Τσίπρα πως δεν είναι μόνος του στην Κεντροαριστερά, ώστε να δημιουργηθούν, πιθανόν, νέα δεδομένα ενόψει των εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...