Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Ποιοι πιέζουν για πρόωρες εκλογές τον Μάιο

Κλίμα πρόωρων εκλογών την Άνοιξη διαμορφώνουν οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν πλέον και οι Βρυξέλλες και οι βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που ζούμε και που παραδοσιακά στην Ελλάδα, συνδέεται με παροχολογία και χαλάρωση, ή ακόμα και πάγωμα των μεταρρυθμίσεων, δημιουργεί ανησυχία στην Κομισιόν και δυσφορία σε Παρίσι και Βερολίνο. Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι «ψηφίζουν» τώρα πρόωρες εκλογές. Και το μήνυμα έχει φθάσει και στην Αθήνα.
Τα τελευταία σημάδια άλλωστε δεν αφήνουν αμφιβολίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να αναστρέψει τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις με ένα μπαράζ μέτρων, ασχέτως των αντοχών της οικονομίας. Το τελευταία παράδειγμα ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει περισσότερες προσλήψεις, κατ’ εξαίρεση της αναστολής που ισχύει από το 2010 κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά και αύξηση κατά 400 άτομα (σε 1.333 από 933), όσων προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου. Ενώ θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις που έχει υποσχεθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι προσλήψεις που έχει υποσχεθεί ο Κώστας Γαβρόγλου και πάει λέγοντας…

Οι δανειστές φοβούνται εκτροχιασμό

Εχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, αφού το υπερβολικό όπως το χαρακτηρίζουν ύψος της αύξησης, καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, θα δημιουργήσουν παρενέργειες στην αγορά εργασίας και αύξηση τελικά της ανεργίας. Η κατηγορία που απευθύνουν οι εταίροι στην κυβέρνηση είναι ότι νομοθέτησε μια επιβεβλημένη κατά τα λοιπά διόρθωση του κατώτατου μισθού, με πολιτικά και μόνο κριτήρια, αδιαφορώντας για την παραγωγικότητα.

Δεν είναι όμως μόνο τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που έχουν προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών και την επιφυλακτικότητα αγορών και επενδυτών. Και που διαμορφώνουν κλίμα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Είναι και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα που ΔΕΝ παίρνει η κυβέρνηση. Οπως για παράδειγμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Αλλά και η υπόθεση του νέου νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση στην μεν υπόθεση των αναδρομικών, αφήνει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, στον δε νόμο Κατσέλη προτίμησε την αναβολή της είσπραξης της δόσης του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών Τραπεζών, από το να συμφωνήσει και να περάσει ρυθμίσεις που θα την εξέθεταν πολιτικά. Και μπορεί τα χρήματα να μην είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μπορεί το θέμα να λυθεί σε επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά το μήνυμα σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο για τις αγορές.


Το κλίμα που διαμορφώνουν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν δημιουργεί πλέον πανικό. Αντίθετα αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Και πιθανώς αυτό σηματοδοτούσε και η σκληρή στάση των δανειστών στην υπόθεση της δόσης του 1 δισ. Τα δώρα πλέον στον Αλέξη Τσίπρα παίρνουν τέλος, αφού όλοι βλέπουν ότι επίκειται πολιτική αλλαγή.

Βελτίωση του κλίματος λόγω πολιτικής αλλαγής

Και η επικείμενη πολιτική αλλαγή διαμορφώνει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές το αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και σήμερα μη εκτελεστικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, Μανουέλ Μπαρόζο. Επισημαίνοντας ότι ο επενδυτές σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας, γιατί «περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές».

Το ίδιο είπε χθες στις ΗΠΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κάθε φορά που στο παρελθόν υπήρχε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές αντιδρούσαν φοβικά γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα είναι συνταγή για πολιτική αστάθεια. Αυτή, όμως, τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά προσβλέπουν στις εκλογές και νομίζω ότι η πιθανή μας νίκη αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές».

Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι ο πρωθυπουργός περιμένει το νέο κύμα δημοσκοπήσεων για να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών. Οι πληροφορίες θέλουν τις συνδρομητικές δημοσκοπήσεις, στοιχεία των οποίων έχουν ήδη κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας, να δείχνουν μια ακόμα πιο μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να επισπευστεί. Και θα έχει και τις ευλογίες των δανειστών.
https://www.aftodioikisi.gr/politiki/poioi-piezoyn-gia-proores-ekloges-ton-maio/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=dimosio_oles_i_allages_stis_adies_dimosion_ipallilon_fek&utm_term=2019-03-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...