Η Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, η κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και η σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών είναι οι βασικές αλλαγές, που φέρνει με Νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας.
H βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου, στην τοποθέτησή της στη Βουλή ανέφερε, πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η έμπρακτη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Για πρώτη φορά θα γίνουν με οργανωμένο σχέδιο μαζικές προσλήψεις, πέρα από τις
πρόσφατες προσλήψεις των ετών 2015-2018, που διασφάλισαν την επιβίωση των δημόσιων νοσοκομείων δηλαδή της δημόσιας περίθαλψης.
Αντίθετα, κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστούσαν το κλείσιμο νοσοκομείων και τα σκάνδαλα, που ξεπερνούν σε ευρηματικότητα και ποσοστό διακίνησης «μαύρου χρήματος» και αυτά των «εξοπλιστικών προγραμμάτων» και της “Siemens”.
Η βουλευτής, υπογράμμισε, πως η αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας είναι κομβική και συμβολική πράξη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτός του, ότι δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας, δυστυχώς, έχει γίνει και συνώνυμο της διαφοράς και της κατασπατάλησης του Δημοσίου Χρήματος.
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την σύσταση και του Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση εθνικής συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κύρια αιτία θανάτου στην χώρα μας αλλά και στον κόσμο.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, στο νομοσχέδιο, με υπουργική τροπολογία, αίρονται διασυνδέσεις του νόμου 4052/2012 και συγχωνεύσεις οργανισμών νοσοκομείων νησιωτικών κυρίως περιοχών, που χαρακτηρίζονται ως εσπευσμένες και δημιούργησαν πολλαπλές παρενέργειες και δυσλειτουργίες.
Ο υπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε αυτή την τροπολογία ως πρώτη δέσμη αποσύνδεσης και ανέφερε πως στο επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν και άλλες περιπτώσεις.
Από την πλευρά της, η κυρία Τριανταφύλλου, ανέφερε πως και στην Αιτωλοακαρνανία τα χρόνια του μνημονίου, τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου διασυνδέθηκαν, την ίδια ώρα που το νοσοκομείο Αγρινίου υπολειτουργούσε (δεν διέθετε ούτε καρδιολόγο) και του Μεσολογγίου απειλούνταν με κατάργηση.
Τέλος τόνισε πως σήμερα, μετά τις παρεμβάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζεται από ολοένα και περισσότερους, πως απομακρυνθήκαμε αρκετά από την φάση αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ. Ωστόσο παραμένει ζητούμενο το αίτημα για αποσύνδεση και περαιτέρω αναβάθμιση των δύο νοσοκομείων.
Βίντεο ομιλίας.
Το γραφείο τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου