Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

«Δώρα» 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές

Τα ποσά αφορούσαν επιστροφές κερδών από πωλήσεις φαρμάκων
Μέγα σκάνδαλο αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το οποίο αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες από ολιγωρία υπουργών ή εσκεμμένη παράλειψη βοήθησαν στο να τους χαριστούν 241 εκατ. ευρώ από το 2006 έως το 2010 παραλείποντας να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για την είσπραξη των ποσών που δικαιούνταν να λάβει το Δημόσιο ως επιστροφή (έκπτωση ή αλλιώς rebate) επί του τζίρου των φαρμάκων! Η οικονομική ζημία για το Δημόσιο διαπιστώθηκε έπειτα από εμπεριστατωμένους ελέγχους
που διενήργησαν το υπουργείο Εργασίας και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Ο φάκελος με τα στοιχεία απεστάλη ήδη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Θα φθάσει εν συνεχεία στα χέρια εισαγγελέων προς περαιτέρω διερεύνηση, καταλογισμό ευθυνών και άσκηση διώξεων.
Όπως ανέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, το Ελληνικό Δημόσιο για μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006 - 2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.
Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα, προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά και να λάβει το Δημόσιο τα ποσά που δικαιούται. Αφορμή για να ελεγχθεί το θέμα ήταν ερωτήματα που τέθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Ειδικότερα την περίοδο 2006 - 2010 το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 241 εκατ. ευρώ που δικαιούνταν:
1. Για τα έτη 2006 - 2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους έπειτα από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006 - 2007 ήταν ύψους 134,4 εκατομμυρίων ευρώ.
2. Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.
3. Για την περίοδο 2009 - 2010 διαπιστώθηκε ότι, αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών, οι οποίες δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.
● Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
● Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
● Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
● Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.
Βεβαιώθηκαν τα χρέη
Εν συνεχεία η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε:
«Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα προχωρήσαμε στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:
● Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο σήμερα υπουργείο για την είσπραξη του rebate, που είναι το υπουργείο Υγείας. (Από το 2012 η εποπτεία και ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ, που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του rebate, ανήκει στο υπουργείο Υγείας).
● Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.
● Υπέβαλα σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.
Το πιο σημαντικό: Για τα έτη 2009 - 2010 έχουμε προχωρήσει ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 - 2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων.
Για τα έτη 2006, 2007 και 2008, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω του ΕΟΠΥΥ εισπράττει πλέον το rebate, θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate. Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλύψουμε τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο».
«Τα άφησαν στα αζήτητα»
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που αφορά δημόσιο χρήμα, που αφορά σε τελική ανάλυση λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων. Με τη σημερινή συνέντευξη ενημερώνουμε τους πολίτες για μια ακόμη περίπτωση ζημιογόνου διαχείρισης δημοσίου χρήματος που συνέβη στη χώρα κατά τη θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε στη θητεία προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης, να αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να οδηγηθεί στα δημόσια ταμεία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
«Η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές αυτές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο. Από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε.
Από Απρίλιο οι 120 δόσεις
Εντός του Απριλίου ανοίγει επιτέλους η ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του υπουργείου Εργασίας, στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς ασφαλιστικές τους εισφορές. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι τρεις μήνες από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετά δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα ένταξης.
Ωστόσο εκτός ρύθμισης προς τα Ταμεία θα μείνουν οι οφειλέτες οι οποίοι θα αφήσουν απλήρωτες τις ασφαλιστικές εισφορές έστω ενός μήνα στη διάρκεια του 2019 και μέχρι να ανοίξει η ρύθμιση τον Απρίλιο.
Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι το ποσό των 50 ευρώ, καθώς οι θεσμοί απέρριψαν μικρότερα ποσά δόσεων 25 - 30 ευρώ, που πρότειναν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων θα είναι συγκεκριμένος ανάλογα με την οφειλή. Αν η οφειλή είναι μέχρι 3.000 ευρώ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 60, ενώ οι 120 δόσεις θα αφορούν οφειλές από 6.000 ευρώ και άνω.
Ωστόσο μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα παλαιά χρέη θα είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εισφορές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, δεδομένου ότι από τον Απρίλιο ξεκινά η ρύθμιση.
Ρύθμιση ορισμένου χρόνου
Παράλληλα η ρύθμιση θα είναι ορισμένου χρόνου. Δηλαδή όσοι δεν πληρώνουν έγκαιρα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τις δόσεις της ρύθμισης, θα αποβάλλονται και θα αναβιώνουν όλα τα χρέη και οι προσαυξήσεις που διεγράφησαν.
Οι παλαιές οφειλές θα «κουρευτούν» με δύο τρόπους.
● Ο πρώτος θα είναι επί των αρχικών οφειλών που προκύπτουν από τις απλήρωτες εισφορές. Οι παλαιές εισφορές θα υπολογιστούν με τις ελάχιστες εισφορές που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις παλαιές κατά 50% - 55%.
● Ο δεύτερος αφορά τις προσαυξήσεις, οι οποίες θα «κουρευτούν» οριζόντια κατά 85%. Δηλαδή, αν οι προσαυξήσεις είναι 10.000 ευρώ, θα μειωθούν σε 1.500 ευρώ!
Με τα δύο «κουρέματα», εισφορών και προσαυξήσεων, το τελικό όφελος για τον οφειλέτη υπολογίζεται πέριξ του 70%.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τη χρήση του 2018, ανεξάρτητα από τον χρόνο που δημιουργήθηκαν. Ειδικότερα:
● Όλα τα χρέη, ανεξάρτητα από τον χρόνο που δημιουργήθηκαν (και φυσικά δεν έχουν παραγραφεί), μέχρι και το έτος 2018.
● Για τα χρέη από το 2002 και μέχρι και το έτος 2016 θα γίνει επανυπολογισμός των οφειλών με βάση τις εισφορές που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου.
● Οι εισφορές των ετών 2017 και 2018 δεν θα επανυπολογιστούν, αφού υπολογίστηκαν με βάση τον νέο νόμο, ούτε φυσικά θα «κουρευτούν» αρχικές οφειλές και προσαυξήσεις. Ωστόσο η διευκόλυνση που θα παρέχεται στους υπόχρεους είναι να προστεθούν στα υπόλοιπα παλαιά χρέη, ώστε να αποπληρωθούν μαζί.
● Για τα χρέη προ του 2002 (εκείνα που δεν έχουν παραγραφεί), θα γίνει ειδική ρύθμιση, με πιθανότερη την εφαρμογή της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου. Οι οφειλέτες προ του 2002 αφορούν λίγες περιπτώσεις, αλλά θα καλυφθούν με τη ρύθμιση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί και ενώ έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
● Όσοι έχουν χρέη, τα οποία αφορούν μόνο εισφορές των ετών 2017 και 2018 και όχι και παλαιότερων ετών, δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά θα παραπέμπονται στην πάγια ρύθμιση, που ήδη ισχύει. Μόνο εάν έχουν και παλαιότερα χρέη θα προστίθενται και εκείνα της τελευταία διετίας, αλλά «ακούρευτα».
Σήμερα, λόγω των χρεών από παλαιές οφειλές, περίπου 78.000 επαγγελματίες άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών. Από αυτούς οι 50.000 είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ, και περίπου 28.000 είναι αγρότες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν αποπληρώσουν το επιπλέον ποσό πάνω από τα 20.000 ευρώ.
Για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ μπλοκάρεται η σύνταξή τους αν οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ δεν λαμβάνουν σύνταξη αν οφείλουν ποσό άνω των 4.000 ευρώ.
http://www.topontiki.gr/article/314224/dora-241-ekat-eyro-stis-farmakeytikes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών που καταργούνται από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα μεθαύριο, Πέμπτη θα ξεκινήσει το μέτρο των μειώσεων και των μηδενικών χρεώσεων στις προμήθειες των τραπ...