Το πιο χαμηλό βαρομετρικό από καταβολής συγκυβέρνησης καταγράφεται πλέον στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και την εντελώς διαφορετική υποδοχή του αποτελέσματος. Ο πανηγυρισμός, που έσπευσε να εκδηλώσει μέσω Twitter ο κ. Πάνος Κάμμενος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άκυρο» το δημοψήφισμα λόγω της μεγάλης αποχής, προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τη συνήθη τακτική του να μιλάει σε χαμηλούς τόνους για τον κυβερνητικό εταίρο, σκιαγράφησε, πιο εμφατικά από άλλες φορές, αυτό το κλίμα. Συγκεκριμένα, σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος από τον ΥΕΘΑ,
σημείωσε πως η υπεροχή του «Ναι» είναι «θετική εξέλιξη», ενώ όσον αφορά τη μεγάλη αποχή υπογράμμισε πως δημιουργεί όντως αντιφατικά δεδομένα και ως εκ τούτου γεννά «προβληματισμό».
Η διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε ακόμα πιο διαυγής όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη του κ. Καμμένου περί εγκυρότητας του δημοψηφίσματος. Πρόκειται για «νομική ερμηνεία» του ΥΕΘΑ, σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος. Σε άλλο δε σημείο της συνέντευξης, μια αποστροφή του εκπροσώπου, αν και δεν είχε ονομαστική αναφορά στον κ. Καμμένο, τον περιελάμβανε με σαφήνεια, καθώς αναφερόταν σε όσους «υπονομεύουν τη συμφωνία» και οδηγούν σε έξαρση του εθνικισμού σε Σκόπια και Αθήνα. Με δεδομένο πως ο κ. Καμμένος θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος –ενδεικτικό πως έχει συγκαλέσει για σήμερα Κ.Ο. με θέμα τις εξελίξεις στο Σκοπιανό– ώστε να ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά του, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν εισέλθει ανεπιστρεπτί σε ελικοειδή φάση φθοράς.
«Αδειασμα» από Κοτζιά
Πριν από τα μηνύματα του κ. Τζανακόπουλου είχε υπάρξει ανοικτή διάσταση Καμμένου - Κοτζιά. Το υπουργείο Εξωτερικών, μετά το tweet του υπουργού Εθνικής Αμυνας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «άδειαζε» τα όσα είπε περί άκυρου δημοψηφίσματος ο ΥΕΘΑ, κάνοντας λόγο για «συμβουλευτικό» χαρακτήρα και όχι για «τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών». Στην ανακοίνωση, δε, υπήρχαν αναφορές που σήκωναν τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΥΕΘΑ. Φράσεις όπως «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως» αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Το παζλ του «ψυχροπολεμικού» κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών συμπληρώνεται από τις επιθέσεις Παππά - Φίλη. Και αν η επίθεση από τον τέως υπουργό Παιδείας, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καμμένο πως «κάνει τον συνταγματολόγο», δεν αποτελεί είδηση, καθώς ο κ. Φίλης έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές δριμεία κριτική στον κ. Καμμένο, ο Νίκος Παππάς σήκωσε την κριτική του έναν τόνο ψηλότερα από άλλες φορές. Κληθείς να σχολιάσει τη διάσταση Κοτζιά - Καμμένου (News24/7) σημείωσε πως «δεν είναι καλή εικόνα», προσθέτοντας αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal – πως «υπάρχει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας».
https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/ar-BBNPEkV?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου