Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα για τη διαχείριση της πυρκαγιάς - Έκανε σόου ενώ υπήρχαν νεκροί, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Για κυνισμό και θράσος του πρωθυπουργού σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευθύνες για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης.
«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι
εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός», σχολίασε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «όλοι είδαν το σόου που δόθηκε μπροστά στις κάμερες τη Δευτέρα, ένας πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, να κάνει επικοινωνιακή πολιτική, την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι έχουμε νεκρούς». Ακόμη, είπε ότι «ας διαχωρίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και όσα δεν κάναμε στην δασοπροστασία από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης όσων δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση ποια διαφορά βλέπει στους χειρισμούς του 2007 και σήμερα παραδέχτηκε ότι «έγιναν λάθη το 2007», αλλά υποστήριξε ότι τότε η φωτιά ήταν 100 φορές μεγαλύτερη. «Ως βουλευτής της ΝΔ είχα ασκήσει κριτική στην τότε κυβέρνηση» και συμπλήρωσε ότι τότε δεν υπήρχε θέμα πολιτικής ευθύνης καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας. «Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν. «Αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Δεν βλέπω τον λόγο για Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε κομματική αντιπαράθεση», πρόσθεσε.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του γγ Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι «αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας». Απαντώντας σε άλλο σημείο ερώτηση για τα πρόσωπα που έχουν τις ευθύνες για την τραγωδία ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. «Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κα  Δούρου, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας και ο αρχηγός της αστυνομίας είναι τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη, πέραν του κ. Τσίπρα. Ποιος έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μια επόμενη καταστροφή»;
Ερωτηθείς για τα σενάρια εμπρησμού απάντησε πως «έχω βάσιμες υποψίες ότι οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν πρώτα από όλα από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν κριθεί ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, να ανατεθεί αυτή σε ειδικό εφέτη ανακριτή».
«Οι Έλληνες ζητούν να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Θέλουν ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειες τους  και την περιούσια τους. Όχι άλλη στάχτη. Αναλαμβάνω από σήμερα την ευθύνη, δεν είμαι μόνος, έχω την ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων για να αλλάξουμε την πολιτική προστασία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί. 
«Ξέρουμε τι χρειάζεται, πώς πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την πολιτική προστασία και για ποιες περιοχές κατά προτεραιότητα. Έχω τη μέθοδο και το σχέδιο. Με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναλύοντας το δικό του σχέδιο όσον αφορά την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η θέση του γγ Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι μονοπρόσωπο όργανο, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη του συντονισμού σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, πάνω από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Ακόμη, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται ασκήσεις πολιτικής προστασίας, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και να αξιοποιηθεί περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία.
Επιπλέον, είπε πως είναι αναγκαία μία ανάλυση της επικινδυνότητας των περιοχών, καθώς υπάρχουν κι άλλες με τα χαρακτηριστικά που είχε το Μάτι. «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου από το 2007 να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών στην Αττική» πρόσθεσε, για να παρατηρήσει ότι είναι σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση. Επ' αυτού αναφέρθηκε στον αριθμό 112 που δεν έχει δουλέψει και ρώτησε γιατί δεν βγήκε κάποιος στην τηλεόραση να δώσει οδηγία στους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους φορώντας κάτι βρεγμένο.
Για το σήμα του Λιμενικού σχετικά με την ύπαρξη νεκρού από τις 19:08 εκείνο το βράδυ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιβεβαιώνει ότι «όλοι γνώριζαν σε αυτήν τη θλιβερή σύσκεψη ότι υπήρχαν θύματα».
Σχετικά με τις δυνατότητες εκκένωσης της περιοχής και αν θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των θύματων, είπε ότι δεν συμβιβάζεται με τη λογική των λιγότερων νεκρών. «Δεν επρεπε να θρηνήσουμε θύματα στην τραγωδία» συμπλήρωσε, ενώ μίλησε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, χθες, στις πληγείσες περιοχες. «Ας βγάλουν οι πολιτες τα συμπεράσματά τους για την απουσία του πρωθυπουργού επτά ημέρες και τον τρόπο της επίσκεψής του. Το πώς ο καθενας βιώνει τον ρόλο του κοντά στους πολίιτες ειναι βαθιά προσωπικό. Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα. Δεν είδα, όμως, σε κανένα πρόσωπο εμπλεκομένων τη συντριβή. Δεν ειπώθηκε ένα συγνώμη. Λες και ήταν σε άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας» τόνισε

Τι σχολίασε το Μαξίμου
Σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε:
«Σε μια συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του επιχείρησε για άλλη μια φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας.
» Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
» Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες».
https://www.eklogika.gr/news/Mhtsotakhs-kata-Tsipra-gia-th-diaxeirish-ths-purkagias--Ekane-soou-enw-uphrxan-nekroi-eipe-o-proedros-ths-ND-31-07-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...