Τομή για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η δραματική πορεία της ύφεσης.
«Για να γίνει αυτό χρειάζονται προοδευτικές και αριστερές πολιτικές στην οικονομία και μεγάλες προοδευτικές τομές στους θεσμούς και στη λειτουργία της δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ρ/σ 24/7, και τόνισε ότι η διεύρυνση των προοδευτικών
δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι «μόνιμη, θεμιτή και διαρκής».
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η έξοδος πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για την ανακούφιση των φορολογούμενων, πέραν αυτής που έχουν ήδη δει, όπως οι μικρότερες εισφορές στα ταμεία μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ελεύθερη πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, «ώστε να προστατευθούν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές».
Σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ο κ. Παππάς είπε ότι αν εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα, θα εξαρτηθεί από την δημοσιονομική πορεία της χώρας, προσθέτοντας πάντως, ότι τα δημοσιονομικά είναι εξαιρετικά θετικά και κατά συνέπεια, η όποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα «δεν αλλάζει τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Όλα τα μέτρα, όταν αποφασίζονται, αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και πολιτικό και θεσμικό και δημοσιονομικό» είπε, προσθέτοντας πως όταν αποφασίστηκαν «μαζί με τα αντίμετρα» «ήμασταν υπό καθεστώς θεσμών και εκκρεμότητας κλεισίματος της αξιολόγησης. Τώρα το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, τα δημοσιονομικά πάνε καλά και νομίζω ότι τα όπλα στην φαρέτρα αυξάνονται και αυτή η κυβέρνηση έχει μάθει να δίνει μάχες» τόνισε.
Για την κριτική της ΝΔ σχετικά με την δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από τα μνημόνια νωρίτερα, παρέπεμψε στον κ. Χαρδούβελη, «ο οποίος είχε πει ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε» και έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν συνέβη η έξοδος από τα μνημόνια» εφόσον εκκρεμούσε η αξιολόγηση από το 2014.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ήθελε κάποτε να βγει η χώρα από την ΕΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι «όσοι πρότειναν στον ελληνικό λαό έξοδο από το ευρώ, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του Σεπτέμβρη» και σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε πριν το δημοψήφισμα «δώστε μου ένα 'όχι' για να τραβήξουμε τη χώρα έξω από το ευρώ. Ήταν μία επιλογή που σε καμία των περιπτώσεων είχαμε κάνει».
Για τη συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Παππάς είπε ότι κοινωνία έχει ανάγκη να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η δραματική πορεία της ύφεσης και για να γίνει αυτό χρειάζεται προοδευτικές και αριστερές πολιτικές στην οικονομία και μεγάλες προοδευτικές τομές στους θεσμούς και στη λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως είπε, «η προσδοκία για διερεύνηση των προοδευτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι μόνιμη, θεμιτή και διαρκής».
«Η επόμενη μέρα από τα μνημόνια φέρνει όλους μας και εμάς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα τα οποία σηματοδοτούν και την προοδευτική πολιτική για την επόμενη μέρα» είπε, σημειώνοντας ότι «μετά τις εκλογές γίνεται αυτό που αποφασίζει ο λαός και δευτερευόντως οι πολιτικές ηγεσίες».
Για το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είπε ότι είναι μία σαφής επιδίωξη και «προβλεπόμενη πολιτική στρατηγική» του κ. Μητσοτάκη και «το ζήτημα είναι αν η κ. Γεννηματά θα παραδοθεί σε αυτή την στρατηγική ή όχι».
Για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είπε ότι η ρητορική της είναι συμπληρωματική προς αυτήν του κ. Μητσοτάκη, ενώ για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα, είπε ότι «δυστυχώς υπήρξε απόκλιση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπέκυψε στις ακροδεξιές σειρήνες, οι οποίες καθοδηγούν και ορίζουν την γραμμή της ΝΔ».
Στο σημείο αυτό απέκρουσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «έχουμε ανταγωνιστικά πολιτικά προγράμματα, τα οποία θα έρθουν ενώπιον του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2019, οποίος θα μπορέσει να αποτιμήσει ποιος τον βύθισε στα μνημόνια και την κρίση και ποια παράταξη τον βγάζει».
Τέλος, είπε ότι είναι απαραίτητο να «ανοίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να ανταποκριθεί σε αυτό που ζητάει η προοδευτική κοινωνία από ένα κυβερνών αριστερό, προοδευτικό κόμμα» και πρόσθεσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
http://www.topontiki.gr/article/286277/pappas-i-exodos-prepei-na-synodeytei-me-metra-gia-tin-anakoyfisi-ton-forologoymenon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου