Της Νένας Μαλλιάρα
Την επιχείρηση "εκκαθάρισης" των "κόκκινων" δανείων που έχουν υπαχθεί στην "ομπρέλα" του νόμου Κατσέλη ξεκινούν οι τράπεζες, ανοίγοντας στις 15 Σεπτεμβρίου κοινή βάση δεδομένων για τους δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας.Πρόκειται για το διατραπεζικό σχέδιο αντιμετώπισης των οφειλετών του νόμου Κατσέλη, το οποίο είχε αποκαλύψει το Capital.gr τον Φεβρουάριο, και το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας δεδομένων για την ανταλλαγή και
διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των τραπεζών.
Το σχέδιο των τραπεζών, που μπαίνει σε εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου με το άνοιγμα της κοινής βάσης δεδομένων οφειλετών του ν. 3869, αφενός θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι, απομονώνοντας περιπτώσεις οφειλετών που έχουν καταχραστεί την προστασία του νόμου. Αφετέρου, θα διευκολύνει τις τράπεζες στο να απευθυνθούν με ενιαίες προτάσεις ρυθμίσεων οφειλών σε δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο, προκειμένου να παραιτηθούν από αυτόν.
Στους δανειολήπτες θα προτείνονται ρυθμίσεις των δανείων τους με "κούρεμα" αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν από το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησής τους. Το "κούρεμα" θα προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" στις 11 Αυγούστου, οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν οργανωμένα από τον Σεπτέμβριο σε "κουρέματα" στεγαστικών δανείων μέσω νέου "εργαλείου" που δημιούργησαν σε συνεργασία με την PWC. Το νέο εργαλείο θα λειτουργεί ως αυτοματοποιημένος "κόφτης" στη βάση ενσωματωμένων δεδομένων του δανειολήπτη και εμπειρικών δεδομένων από τις δικαστικές αποφάσεις. Θα καταλήγει, δε, σε "κούρεμα" του δανείου έως 40%-50%. Πρόκειται για το μέγιστο ύψος του "κουρέματος" που έχουν καταγράψει οι τράπεζες από την εμπειρία των δικαστικών αποφάσεων στις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη όπου, σημειωτέον, τα δικαστήρια απορρίπτουν μία στις δύο αιτήσεις. Τα μαζικά "κουρέματα" θα απευθυνθούν καταρχάς στις οφειλές του νόμου Κατσέλη, από τις οποίες οι τράπεζες εκτιμούν πως θα ανακτήσουν τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι εκτός του άμεσου "κουρέματος" της οφειλής που θα λαμβάνει ο οφειλέτης, θα βγαίνει άμεσα και από τη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους δανειολήπτες έβρισκαν στέγη στον νόμο Κατσέλη και δεν προχωρούσαν σε ρύθμιση με την τράπεζα, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία των 2-3 ετών που τους παρείχε η χρονική απόσταση μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους από το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΤτΕ για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία παραμένει αξιοσημείωτο, αν και παρατηρείται σταδιακή μείωση. Στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 13,7% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή δάνεια περίπου 12,7 δισ. ευρώ, τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, με το υψηλότερο ποσοστό -ξεπερνά το 30%- να παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια.
http://www.capital.gr/oikonomia/3312102/koini-basi-dedomenon-gia-tous-ofeiletes-tou-n-katseli-anoigoun-stis-15-9-oi-trapezes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου